Hlavní navigace

Kolik litrů je galon a jak se převádí stupně Celsia na Fahrenheita? Google poradí

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Google

umí již několik let převádět jednotky různých veličin. Všechny vztahy v hlavě nemáme a matematicko-fyzikální tabulky s sebou také pořád nenosíme. Vyhledávač ale odpovědi zná a je pořád při ruce. Doteď však pouze ukazoval výsledné hodnoty. Novinkou je, že vysvětlí i vztahy, podle nichž se jednotky převádějí.

Funkce je zatím dostupná jen v anglofonní mutaci googlovského vyhledávače, ale brzy se snad objeví i v české. Vyzkoušet ji můžete v anonymním okně prohlížeče. Navštivte google.com/ncr (no country redirection, globální verze vyhledávače) a vyhledejte „unit converter“ nebo rovnou zadejte nějakou jednotku.

Google převodníkObjeví se převodník podporující 14 veličin: délku, plochu (obsah), objem, hmotnost, úhly, tlak, teplotu, čas, rychlost, energii, spotřebu paliva, frekvenci, kapacitu úložiště a přenosovou rychlost.

KL24

Google převodníkPod převodník je nově zobrazen vzorec (formula) výpočtu. Ten vám například vysvětlí, že 1 míle je 1760 yardů. Jeden yard jsou 3 stopy, případně 36 palců nebo 91,44 centimetru. Vysvětlí také složitý vztah mezi teplotou v Celsiích a Fahrenheitech. V USA používané stupně odpovídají 5/9 Celsia, ke kterým ještě přičtete 32. Proč to takhle funguje a kdo jednotky vymyslel, na to už ale musíte zamířit do učebnic, encyklopedií nebo třeba komunitní Wikipedie.

TIP: Nejvyhledávanější dotazy na Googlu v roce 2017

Byl pro vás článek přínosný?