Hlavní navigace

Google prý testuje přihlašování bez hesla. Identita se ověří na mobilu

22. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uživatel Redditu, který si říká rp1226, dostal pozvánku od Googlu k testu nové metody přihlašování. Není k němu potřeba hesla, autentizace proběhne schválením tlačítka na mobilu. Jak to probíhá? Připojíte se k cizímu počítači, zadáte e-mail a na displeji telefonu se objeví aktivní notifikace, jestli se opravdu chcete přihlásit. Klepnutím na ano se počítač „naloguje“.

Google testuje přihlašování bez heslaGoogle testuje přihlašování bez heslaGoogle testuje přihlašování bez hesla
Google testuje přihlašování bez hesla   

Funguje to podobně jako aplikace Microsoft Account pro Android. U ní ale aktivní notifikace nahrazuje opisování kódu při dvoufaktorovém přihlašování. U Googlu ale první faktor (klasické heslo) nebude třeba zadávat.

 

Nápověda k funkci říká, že Google může při podezření klást další otázky, možná se zeptá i na ono heslo. Podezřelou okolností může být přihlášení v cizí síti, na jiném místě, než je obvyklé, apod. Při ztrátě mobilu bude vždy možné i na počítači zadat tradiční heslo.

Nová metoda zřejmě slouží jako ochrana proti keyloggerům na veřejných počítačích v kavárnách. Pokud přihlášení schválíte na mobilu nebo na něm zapíšete heslo, tajný zachytávač klávesnice na počítači vás neohrozí. Víc než kdy jindy však bude klíčové, aby si uživatel dobře zabezpečil telefon (pinem, gestem, otiskem prstu).

Zdroj: Reddit

Byl pro vás článek přínosný?