Hlavní navigace

Jste člověk, nebo robot? Recaptcha v3 počítá skóre důvěryhodnosti

30. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Výpočet indexu důvěryhodnosti je komplexnější a v ideálním případě budete méně často potvrzovat, že nejste robot. Recaptcha v3 je dobrou zprávou zejména pro poskytovatele a poskytovatelky webů.

Turingův test od Googlu, který můžete využívat i vy ve své webové službě, se dočkal nové verze. Recaptcha vás kdysi pro ověření prostě jen nutila správně opsat kus textu. Od druhé verze z roku 2014 už ale místo opisování stačí vybírat čtverce s požadovaným obsahem (tj. tzv. noCaptcha). Google také zanalyzoval, jestli jste robot nebo člověk, a to na základě určitých indikátorů. Když si nebyl jistý, byla opět zobrazena nabídka se čtverci. V roce 2017 pak byla uvedena tzv. neviditelnou reCaptcha, kde už jste nemuseli klepnout ani na tlačítko „nejsem robot“.  To aspoň platilo, pokud Google dokázal z analýzy na pozadí odhadnout, že jste pravděpodobně člověk. Tip: CAPTCHA – past na roboty, ale také lidi Co přináší Recaptcha 3? Google se ve svém oznámení orientuje primárně na provozovatele a provozovatelky webů. Třetí verze se vydává dříve naznačenou cestou.

Více možností, jak ověřit lidství

Na základě adaptivní analýzy rizika se snaží vyhodnotit, jestli za provoz na webu zodpovídá robot, nebo naopak člověk. Rizikovost hodnotí vypočteným skórem. Zatímco provozovatelku či provozovatele webu dokáže upozornit na možné riziko, vás nechá v klidu surfovat po webu. Google se tedy více než dřív snaží odstranit bariéru v podobě označování správných čtverců nebo tlačítek „nejsem robot“.

MMF24

Komiks pro Cnews.cz vytvořil Karel Mačalík Jak bude vypadat Captcha v roce 2050? | Komiks pro Cnews.cz vytvořil Karel Mačalík

Míra rizikovosti je nově vypočítávána nikoli nutně pouze ze stejných indikátorů jako doposud, nově do ní mohou být zapojena také data známé webu, tj. uživatelské profily nebo transakční historie. Provozovatelé a provozovatelky webů dále mohou nastavit hraniční hodnotu, po jejímž překročení bude opět vyžádáno manuální ověření jedince. Skóre pak může být využito pro trénování mechanismu pro analýzu.

Kdybych to měl shrnout, jako návštěvník či návštěvnice Recaptchu v3 poznáte podle toho, že budete muset méně často ručně prokazovat, že jste člověk. Aspoň teoreticky. Nové možnosti však více pocítí ti, kdo weby provozují.

Byl pro vás článek přínosný?