Hlavní navigace

Google+ s novým updatem ukazuje, jak může vypadat moderní fotokniha

25. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fotografování a sdílení snímků na sociálních sítích má dnes dva proudy. Buď sdílíte jednotlivé snímky postupně a dáváte okolí vědět, co právě děláte (typicky Instagram nebo Twitter), nebo nějakou událost fotíte a až pak najednou nasdílíte celé album. To druhé si žádá více práce, protože musíte sestavit album z více přístrojů (mobil, kamera, zrcadlovka…), odstranit nepovedené fotky, upravit ty dobré apod.

Google přesto našel způsob, jak tvorbu automatizovat. Do galerie na Google+ přidal novou funkci Stories (Příběhy). Ta vezme všechny vaše fotky a videa, upraví je, vybere z nich ty nejlepší kousky, odstraní duplicity a přidá několik vlastních vychytávek jako cestování na mapce. Ideálně se to tedy hodí pro vykreslení zážitků z dovolené.

Stories dokážou fotky sdružovat pomocí analýzy času pořízení snímku a také geolokace. Pokud nemáte foťák s GPS, Google dokáže místa rozpoznat i pomocí analýzy obrazu. Na fotce najde památky nebo známé scenérie. Do digitálního fotoalba přidává i vaše popisky.

Výsledek se těžko popisuje, to musíte vidět. Zde máte pár pěkných příkladů:

Příběhy najdete na webu v sekci Fotky | Další | Příběhy. Funkce je už dostupná i pro Android, na iOS se teprve chystá.

Google připomněl také loňskou novinku Auto Awesome Movies (Autogeniální videa). Z fotek a videí nemusíte sestavit pouze interaktivní fotoknihu, ale také video. Google to celé sestříhá, upraví, přidá filtry i soundtrack. Kdo chce mít vše pod kontrolou, v libovolném editoru si může výsledek sestříhat sám. Kdo k tomu nemá prostředky ani talent, může to nechat automatice.

Nový Google+ 4.4 pro Android

Spolu s foto novinkami Google vydal také aktualizaci klientské aplikace pro Android. Ta přinesla dopředu dobře známý redesign. Nezůstal kámen na kameni. Horní lišta se změnila v původní šedé do červené.

Zmizelo levé vysunovací menu, volby se rozhodily do hlavního menu (tři tečky) a nabídky pod červenou lištou. V ní si po rozkliknutí budete moci vybrat, zdali chcete vidět kompletní stream, jednotlivé kruhy, komunity či příspěvky, které jsou na síti hodně sdílené nebo které někdo napsal ve vaší blízkosti. Jsou tam schovány i odkazy vedoucí k fotkám, místům a událostem.

 

Je to trochu šok. Kdo často přechází mezi kruhy a komunitami, tak jej bude nový design spíš brzdit, přesto to Google vydává za „usnadnění navigace“. Hned vedle této nabídky se nachází ikonka vyhledávače, ta je naopak snadněji přístupná. Rychleji po ruce je také nové kulaté tlačítko ve spodním pravém rohu, přes které můžete napsat nový příspěvek, sdílet fotku, odkaz nebo náladu.

S aktualizací Googlu+ byla vylepšena také aplikace Fotky. Knihovnu lze konečně procházet chronologicky podle data, kdy byly snímky pořízeny. Sami můžete z více fotek poskládat animaci (Pohyb) nebo koláž (Mix). A pochopitelně jsou zde dostupné také nové Příběhy a Autogeniální videa.

V profilech uživatelů jsou nově vidět počty zhlédnutí. Pokud do příspěvku vkládáte fotografii, přímo v editoru uvidíte malý náhled v reálném čase.

Byl pro vás článek přínosný?