Hlavní navigace

Google vás sleduje na každém kroku. Dtest a spol. na něj podávají stížnost

28. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší internetová společnost světa porušuje obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) tím, jakým způsobem sleduje polohu svých uživatelů. Ve studii nazvané Every step you take (Každý krok, který uděláte) to tvrdí norská spotřebitelská organizace Forbrukerrådet.

Ta podala k místní úřadům stížnost a následovat ji budou obdobné organizace v Česku, Nizozemsku, Řecku, Slovinku, Polsku, Švédsku, Dánsku a Německu. České spotřebitele se rozhodl chránit časopis Dtest, který připravuje stížnost k Úřadu pro ochranu osobních údajů.

GDPR nařizuje firmám, aby zpracovávaly osobní údaje zákonným, transparentním a spravedlivým způsobem, ale Google se tak podle norské organizace rozhodně nechová. To, že uživatele sleduje, se snaží všemožně tajit. Sledování polohy spojuje s nesouvisejícími funkcemi. A i když už uživatel sledování vypne, Google uživatele nutí, aby jej opět zapnuli.

Našim čtenářům nejsou tyto skutečnosti cizí, v létě jsme psali návod, jak sledování Googlu přenastavit či vypnout. Skutečnost není tak černá, jak se ji snaží spotřebitelské organizace podat. Sledování polohy je standardně vypnuté. Faktem ale zůstává, že jsou s ní spojeny další funkce a nastavení ochrany soukromí není ukázkou přehlednosti. Co konkrétně Dtestu vadí?

  • Skrytá defaultní nastavení: když si kdokoliv zřizuje Google účet, dostane se k vlastním nastavením účtu až po několika kliknutích. Uživatel musí nejprve otevřít položku „Více možností“, aby se mu zobrazilo, jaké nástroje existují a které z nich jsou aktivované či deaktivované. Aktivita na webu a v aplikacích je aktivovaná již v základním nastavení, což znamená, že uživatelé, kteří si nerozklikli „Více možností“, neví o sbírání údajů.
  • Zavádějící a nevyvážené informace: kdykoliv se uživateli zobrazují nastavení historie polohy a aktivity na webu a v aplikacích, viditelné informace jsou omezeny na pár pozitivních přínosů, které nástroje poskytují. Uváděné informace také mnohdy trivializují rozsah sledování a jeho využití.
  • Klamné proklikávání: proklikávání možností při prvotním nastavování zařízení s operačním systémem Android tlačí uživatele k povolení ukládání historie polohy, aniž by věděli, co to zahrnuje. Design rozhraní je totiž navržen tak, aby uživatele k takové volbě přiměl.
  • Opakované vybízení: uživatelé jsou opakovaně žádáni, aby zapnuli historii polohy při používání různých Google služeb. V zařízeních s operačním systémem Android, musí uživatelé, kteří si nepřejí povolit historii polohy, odmítnout povolení tohoto nástroje minimálně čtyřikrát, pokud využívají následující předinstalované prvky na svém telefonu: Google asistent, Google mapy, Google app (hlasový asistent) nebo Google fotky.
  • Sdružování služeb a nedostatek dílčích (granulárních) voleb: uvnitř ekosystému Google služeb jsou odlišné služby či funkcionality propojeny tak, že jsou buď vzájemně integrovány a závisí jedna na druhé, nebo jsou jednoduše sdružené. To znamená, že jestliže chce uživatel používat jednotlivé aplikace jako Google asistenta či určování polohy v Google fotkách, musí povolit historii polohy i pro všechny ostatní služby.
  • Oprávnění a vždy povolené nástroje: jestliže je historie polohy povolena, běží vždy na pozadí v operačním systému Android nehledě na to, zda uživatel nástroj právě využívá.

Byl pro vás článek přínosný?