Hlavní navigace

Google spustil unikátní glóbus. Ukazuje, jak vypadala Země od roku 1984 až do současnosti

29. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Googlu se podařil neskutečný kousek. Posbíral obrazové záznamy pěti snímkovacích satelitů, které monitorovaly Zemi od roku 1984 až po 2016, a vytvořil z nich obří „timelapse glóbus“. Každé místo na planetě je zachyceno na 33 snímcích mapujících nedávnou historii. Dost na to sledovat přírodní úkazy (posun ledovců, vysychání koryt…) nebo zásahy člověka (budování měst, kácení pralesů…).

To vše běží na stejném enginu jako googlovské mapy a služba Earth. Firma navíc vybrala takové snímky, aby byla kompletní planeta bez mraků. Celkově mluvíme o více než pěti milionech fotografií z pěti satelitů: Landsat 4, 5, 7, 8 (NASA) a Copernicus Sentinel (ESA). Jinak jde také o 3,95 terapixelů dat, které Google rozčlenil do 25 milionů dlaždic. Je na nich také vidět, jak se postupně zlepšovala technika. Snímky z roku 1984 jsou dost špatné, postupně ale rostlo rozlišení i kontrast.

 

Výsledek si můžete prohlédnout na této stránce. Malé okénko se základní mapou pomůže s orientací při posunu a zoomování mapy. Timelapse zhruba dvou stovek videí je k vidění i v krátkých klipech na YouTubu, zde je playlist.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?