Hlavní navigace

Google to myslí s VR skutečně vážně. Na Cardboardu rozjel prostorový zvuk

15. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google šel na virtuální realitu po svém a před pár lety přišel s Cardboardem. Papírovou skládačkou, ze které si může prakticky každý vyrobit jednoduchý headset, jež vás přenese do virtuálního světa, kde je prakticky cokoliv možné.

Google Cardboard
Google Cardboard

Za cenu pár dolarů pochopitelně nedostanete špičkovou kvalitu, spíše jde jen o rychlý náhled do virtuálního světa. Google ale dělá vše proto, aby se jeho Cardboard stal co možná nejschopnějším a když to nejde kvůli ceně po stránce hardwaru, zkouší to internetový gigant po stránce softwaru.

Dnes Google představil další inovaci, která se ale týká primárně vývojářů. Těm nově umožní pracovat s prostorovým zvukem. Vývojáři tak budou moci pracovat rovněž s vaší aktuální pozicí a podle toho, jak se budete otáčet a orientovat, přizpůsobí audio.

 

Google dále zmiňuje, že nechybí ani možnost práce z ruznými materiály a zvuk ve vesmírné lodi bude znít vždy o něco jinak, než třeba v otevřeném prostoru. Integrace by přitom neměla být nikterak složitá a Google deklaruje, že stačí znalost Unity nebo Java API.

CS24

Na straně uživatelů se přitom nic nemění, a jestli už teď máte dostatečně výkonný smartphone a pár alespoň trochu kvalitních sluchátek, můžete už brzy tuto novinku vyzkoušet. Jen musíte počkat na vývojáře, až do svých aplikací pro Cardboard prostorový zvuk zařadí.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?