Hlavní navigace

Google vydal SDK pro Chromecast. Vývojáři už mohou tvořit vlastní aplikace

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejpřekvapivějším produktem Googlu se loni stal Chromecast. Malý dongle zapojitelný do televize umí přes Wi-Fi streamovat hudbu, obrázky, filmy nebo celé webové stránky, a to z vašeho počítače nebo zařízení s iOS a Androidem. Chromecast zpočátku podporovalo jen několik aplikací od partnerů, kteří blízko spolupracovali s Googlem. Včera však firma vydala vývojářské nástroje, díky nimž už pro Chromecast mohou vyvíjet všichni.

Streamování webové stránky z Chromu
Streamování webové stránky z Chromu

Google Cast SDK najdete zde. Na webu jsou i návody jak začít, jak aplikaci publikovat i ukázky kódů. Vývojáři nemusí svůj web ani stávající aplikaci kompletně překopat, podpora Chromecastu si žádá jen drobné úpravy. Přehrávače využívající HTML5 to mají snazší, ale Google nabízí nástroje i pro streamování jinými protokoly. Firma s touto novinkou aktualizuje i všechny aplikace spadají do ekosystému Chromecastu.

 

Levný dongle se u nás sice oficiálně neprodává, ale do Česka jej dováží už téměř všechny velké e-shopy. Obvykle stojí okolo 1500 Kč, CZC.cz jej má o dvě stovky levněji. Je proto šance, že se vývojem aplikací budou zabývat i české firmy. Logicky se nabízí ty, které mají s videem největší zkušenosti: Česká televize (iVysílání), CET 21 (Voyo), Topfun, Prima (Play) nebo Seznam (Stream.cz).

Ale rozhodně přijdou i zajímavé zahraniční aplikace. Z těch současných využijete hlavně YouTube, Google Play Music, Plex nebo RealPlayer Cloud. Teoreticky už ale může kdokoliv udělat lokální přehrávač souborů, který bude bezdrátově streamovat video až do televize. Na tohle totiž každý majitel Chromecastu čeká nejvíce.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?