Hlavní navigace

Místo zpráv jen prázdné obdélníky. Google se připravuje na „cenzuru“ v EU (aktualizováno)

19. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Reforma autorského práva v EU je na spadnutí. Evropský parlament na sklonku léta odhlasoval nová pravidla, která mají lépe chránit tvůrce obsahu. Více k tématu najdete v Jak chce EU reformovat autorské právo a omezit svobodný internet?

Kontroverzi vzbuzují hlavně články 11 a 13. Ten první nařídí agregátorům zpráv, kam typicky patří vyhledávače, aby s novinami uzavřely smlouvu, pokud budou chtít zobrazit úryvky jejich textů či ilustrační obrázky. Druhý bod se zase dotkne YouTubu, Facebooku a dalších sociálních sítí a sdílecích serverů, na které připadne zodpovědnost za uživateli nahraný obsah. Provozovatelé budou muset sami analyzovat, jestli nahrávaný obsah neporušuje autorské právo.

Finální znění nové direktivy se teprve připravuje, takže je možné, že ještě dojde k několika změnám. Google se už ale připravuje na scénář, kdy by byla schválena nejpřísnější pravidla. Magazín Search Engine Land zveřejnil první screenshoty, jak by mohly vypadat výsledky ve vyhledávači, pokud by Google s vydavateli neměl uzavřenou smlouvu. Stránka by byla… prázdná.

Jak by mohly vypadat výsledky Googlu po schválení Článku 11 Jak by mohly vypadat výsledky Googlu po schválení Článku 11 (zdroj: Search Engine Land)

Ze zpráv by nezbylo nic. Místo náhledového obrázku zbyl jen šedý obdélník, zmizí také nadpis a jiné výňatky. Na stránce zůstane jen název a URL webu, z čehož nepůjde nijak odvodit kontext odkazu. Extrémní pravidlo dostane extrémní řešení.

TIP: Co Češi nejvíce googlili v roce 2018?

MMF24

Google již v Evropě podobné trable řešil v Německu a Španělsku. U našich západních sousedů se nakonec s některými vydavateli dohodl, ale ve Španělsku službu Google News zařízl před čtyřmi lety a odstranil odkazy vedoucí na tamní zpravodajství.

Aktualizováno 19. ledna 2019

Náš čtenář Tomáš P. byl vybrán do A/B testování a očesané výsledky vidí, pokud je přihlášený k účtu. V galerii najdete srovnání cenzurované a necenzurované verze. Ta cenzurovaná v přehledu zpráv neobsahuje nadpis, obrázek ani výňatek textu či perex. Neplatí to ovšem vždy, ze screenshotů je vidět, že některé stránky (televizniweb.cz či e15.cz) zůstaly v původní podobě.

Byl pro vás článek přínosný?