Hlavní navigace

GPS Art: muž jezdí na kole s GPS, záznam trasy pak na mapě nakreslí obrázek

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sportovci, kteří se neštítí moderních technologií, už jistě používají chytré telefony pro záznam trasy, kterou uběhnou, ujedou na bruslích nebo na kole. Aplikace jako RunKeeper nebo Endomondo se těší velké popularitě a svým způsobem fungují i jako sociální sítě.

Základní funkcí těchto aplikací je tzv. GPS tracking. Při pohybu se zaznamenají souřadnice, které pak lze převést na mapu. Pokud máte v sobě kromě sportovce a technofila také duši hračičky a umělce, můžete být při trackingu trochu kreativní – naplánovat trasu tak, aby výsledek na mapě vykreslil nějaký obrázek. Tak vznikl GPS Art.

Jedním z takových umělců je Michael J. Wallace, který přitom jezdí na kole v domovském Jižním Baltimoru. Své obrazy a zážitky popisuje na webu WallyGPS.com (pozor, je nepřehledný a ještě k tomu ve Flashi). V tuto chvíli už nakreslil asi 50 obrazů.

Každý z nich tvoří trasa dlouhá několik kilometrů. Většinou udělá jeden nebo dva denně, rekordem jsou tři. Trasu plánuje dopředu na mapě. Dříve kreslil jen tak náhodně, teď zkouší promyšlené tvary, které „vidí v ulicích“. Při trackingu prý poslouchá Rolling Stones a na webu dokonce popisuje, co všechno má přitom na sobě a jaké doplňky používá. Bohužel není v ničem konkrétní. Neznáme telefon ani aplikace. Prý ale používá dva programy, to kvůli zálohování, pokud jeden z nich selže.

 

MMF24

Až příště vyjedete na kole vy, myslete na to, že výletu můžete přidat ještě jeden rozměr.

Zdroj: WallyGPX (via BuzzFeed)

Byl pro vás článek přínosný?