Hlavní navigace

GPU Arcturus od AMD je blízko, má 8192 shaderů. Je to ale něco jiného, než se čekalo

17. 7. 2019

Sdílet

Ještě předtím, než se na Computexu a E3 před měsícem a něco AMD rozhovořilo o své nové GPU architektuře RDNA a ukázalo se, že GPU Navi jsou nakonec proti očekávání přece jen jeho první „post-GCN“ GPU, se spekulovalo o tom, že tento velký předěl přijde až dále v budoucnosti. A možná si vzpomínáte, že za onu první „novou“ architekturu se loni považovalo jméno Arcturus. Toto kódové označení mělo být jméno „next-gen“ GPU následujícího po Navi a tedy snad pokročilejšího. Nyní se Arcturus objevil znovu a vypadá to, že je poměrně blízko vydání, firma totiž poslala poměrně objemný patch přidávající jeho podporu do ovladačů pro Linux. Takto brzy po Radeonech RX 5700 to je celkem překvapivé, zároveň se ale ukazuje, že Arcturus je zřejmě něco jiného, než jsme se domnívali.

Na publikování ovladačů pro Arcturus upozornil web Phoronix, díky němuž se tak začíná vyjasňovat, o co jde. Arcturus totiž nakonec není architektura nebo konkrétní GPU, které by mělo nahradit Navi. Není totiž zdá se vůbec odvozen od RDNA, ale naopak ještě od architektury Vega. Zdá se, že AMD s Navi udělalo jakési rozštěpení architektur, kdy RDNA/Navi pokrývají herní oblast, ale ve výpočetní oblasti bude nadále používaná architektura Vega – nebo alespoň prozatím. Může to být tím, že má pro obecné výpočty (momentálně?) lepší výkon, ale teoreticky také třeba jen tím, že nějaké highendové GPU na bázi RDNA vhodné pro výpočty nemá AMD ještě nachystané.

8192 stream procesorů?

Arcturus má zdá se stejnou architekturu jako výpočetní Vega 20, nebo respektive z ní vychází, podle ovladačů „GFX908“. Patrně by ale asi mohlo jít o nové GPU, podle některých indicií v kódu by totiž prý mělo obsahovat až 128 CU, tedy 8192 stream procesorů (doposud bylo maximem 64, tedy 4096 stream procesorů). Zároveň má zdá se také novější verze IP pro práci s videem (VCN 2.5).

AMD Arcturus GPU ovladace Linux 2 GPU Arcturus v ovladačích pro Linux

Přes přítomnost těchto bloků bude ale asi Arcturus čistě výpočetní GPU, a to už opravdu, zatímco Vega 20 ještě našla cestu do Radeonu VII (byť ten vydržel jen krátce) a třeba grafik pro Apple. Naproti tomu Arcturus údajně vůbec nemá bloky pro 3D grafiku (texturovací jednotky, geometrii, ROP). Pokud se toto potvrdí, pak by vlastně už vůbec nešlo o GPU, ale o výpočetní akcelerátor.

AMD Arcturus GPU ovladace Linux GPU Arcturus v ovladačích pro Linux

Asi jen v kartách Instinct

Čip bude zřejmě používat paměti HBM2 a měl by mít také ochranu ECC. Použitý by byl čistě jen v kartách Radeon Instinct pro servery, přičemž ovladače stanovují tři různá PCI-ID, takže by mohly existovat až tři různé modely/konfigurace. Nepůjde ale každopádně o nic relevantního pro hry nebo PC.

KL24

Je asi možné, že by AMD mohlo tento čip/architekturu odhalit teď v létě na Siggraphu, takže se snad dozvíme více informací, nicméně prodej (serverovým zákazníkům/OEM) může začít až později. Na jméno příští generace grafik po Navi (nebo Navi 2.0, pokud bude následovat ještě to) si tedy ještě asi budeme muset počkat.

Galerie: Prezentace GPU architektury RDNA (Navi) a Radeonů RX 5700 na E3 2019

Byl pro vás článek přínosný?