Hlavní navigace

GPU Pascal s pamětí HBM2 prý budou na trhu až v druhé polovině roku

25. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos má po zhruba čtyřech a půl letech 28nm půstu konečně přijít chvíle, kdy se objeví GPU vyráběná na pokročilejším křemíkovém procesu. Nové grafické karty s architekturami Pascal (Nvidia) a Polaris (AMD) jsou tudíž jednou z nejočekávanějších hardwarových událostí posledních let, k čemuž přispívá i to, že ještě přesně nevíme, kdy se mají objevit. Minulý týden se v tomto směru určité neoficiální zprávy objevily, a to týkající se zeleného tábora s GPU Pascal.

Asi si vzpomínáte, jak jsme nedávno psali o tom, že dle některých médií by první Pascaly mohly být na trhu už během druhého čtvrtletí roku. V ovladačích Nvidie jsou nějaké známky několika Pascalovských GPU již delší dobu. Nové, opět však neoficiální informace, ovšem hovoří o vzdálenějším termínu. Podle korejské verze webu DigiTimes citované poté anglofonními médii (na anglickém DigiTimes se zpráva bohužel neobjevila, takže musíme akceptovat vyšší riziko dezinterpretace) se Nvidia chystá k započetí výroby blíže neidentifikovaných GPU Pascal až někdy v průběhu první poloviny letoška. Tyto čipy by se pak tudíž měly v hotových kartách na trhu objevit až v druhé polovině roku.

Důležitá podrobnost ovšem je, že tato GPU mají dle původního zdroje mít paměti HBM2, což zřejmě znamená, že půjde o vůbec nejvyšší model Pascalu. Toto GPU bude zřejmě mít podobnou pozici jako GM200, ale je možné, že ho Nvidia nejprve uvede jen v řadě Tesla, jako tomu bylo s předchozím GK110. Příchod tohoto čipu tak nutně nemusí být relevantní pro herní grafické karty GeForce. Zároveň se většina zdrojů či odhadů shoduje na tom, že nižší modely karet budou zřejmě vybaveny pamětí GDDR5. Těchto karet se tedy zpráva o dostupnosti až v druhé půli roku netýká a mohou přijít dříve.

GPU Fiji s HBM (Zdroj: Legit Reviews)
GPU Fiji s HBM (Zdroj: Legit Reviews)

Mezi těmito Pascaly s pamětí GDDR5 (či GDDR5X, která je tu však jen velmi krátkou dobu a je otázka, zda už je zralá k nasazení) by klidně mohl být i model odpovídající kartám GeForce GTX 680 a GTX 980 v generacích Kepler a Maxwell. Nvidia by totiž teoreticky mohla jako nejrychlejší Pascal uvést takovouto kartu, a ještě výkonnější GPU s HBM by přišlo až s nějakým zpožděním. Na druhou stranu to, že AMD již GPU s HBM má od loňska a highend na ní zřejmě bude mít založen i letos, by mělo Nvidii motivovat k tomu, aby s 3D pamětí tolik nemeškala. Ovšem i u AMD by teoreticky mohlo u modelu s HBM dojít ke zpoždění, takže by první Polarisové modely byly ještě konvenční.

Čip GM204 (Zdroj: The Tech Report)
Čip GM204 (Zdroj: The Tech Report)

Zmíněná zpráva tedy nakonec do klíčové otázky „kdo bude mít nové grafiky jako první“ příliš světla nevnáší. Zatím ani s určitostí nevíme, jaké grafiky budou uvedeny jako první – zda highend, zda mainstream, nebo nejlevnější modely. Možné je i to, že každá z firem začne v segmentu jiném; onen příchod FinFETů by tak mohl být docela zajímavým obdobím.

 

 

Opatrnost je asi taky třeba vzhledem ke korejskému zdroji, který asi většina novinářů (či možná všichni) četla skrze strojový překlad. V těchto případech někdy dochází k špatnému vyhodnocení informací. Původní článek někdy nemusí tvrdit, že danou věc (tedy zde dobu, kdy se začnou Pascaly s HBM vyrábět) ví, mohl toliko napsat, že takový scénář očekává. Mohlo klidně jít o nevinný o komentář vztažený k začátku výroby HBM2 v Samsungu, nikoliv přímo k plánům Nvidie. Pokud náhodou korejsky umíte, můžete se na originál podívat zde. Z toho, co z něj vyprodukuje Google Translate, se toho bohužel moc usuzovat nedá.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?