Hlavní navigace

Grafiky Intel Arc vydané v březnu prý budou na prodej až někdy v Q2. Launch byl jen pro Koreu

11. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Vydání prvních herních GPU Intelu nakonec bylo spíš virtuální. Ne úplně, v Koreji se reálně dá koupit nejméně výkonný model A350M. Pro zbytek světa ale grafiky Arc budou ne v slíbeném prvním, ale až v druhém kvartálu.

Předminulý týden přišlo dlouho očekávané vydání herních grafických karet Intel, které ponesou jméno Arc (což tedy bude značka stojící proti „Radeonu“ a „GeForce“). GPU s herní architekturou Xe HPG, původně očekávaná v roce 2021, chtěl Intel oficiálně vydat před koncem prvního čtvrtletí, aby nedošlo k prokazatelnému zpoždění. Nicméně nakonec to vypadá, že vydání je i tak téměř papírové a ve skutečnosti je dostupnost ještě daleko.

První vydané grafiky Intel Arc, modely A350M a A370M, jsou relativně levnější a méně výkonné modely pro notebooky. To znamená, že na trh se dostanou jen tehdy, pokud se prodávají notebooky s nimi uvnitř. A to se zdá se Intelu úplně stihnout nepodařilo. Ačkoliv GPU byla oficiálně vydaná předposlední den března (marca na Slovensku), v obchodech se notebooky neobjevily.

Intel teď dokonce začal uvádět, že zájemci o notebooky s grafikami Intel Arc je budou moci koupit „do konce druhého kvartálu 2022“, což by znamenalo, že odhalení bylo jen na papíře a ve skutečnosti se zrealizuje až o tři měsíce později (tato formulace ovšem nemusí nutně znamenat dostupnost až koncem června, je možné, že se dodávky objeví už v květnu). Web VideoCardz to okomentoval slovy, že Intel jako by grafiky po vydán zase „odvydal“.

Toto prohlášení vydala technická podpora Intelu (Intel Support), ne oficiální tiskové oddělení, přes které by spíš takové informace měly jít. Je pravděpodobné, že tyto skupiny v rámci Intelu nemají úplně sladěné noty. Informace od podpory možná nemusí představovat úplně oficiální pozici Intelu, ale do nějaké míry asi situaci odráží.

Prezentace GPU Intel Arc Alchemist 20 Prezentace GPU Intel Arc Alchemist ukazuje nejdůležitější funkce GPU (Zdroj: Intel)

Jedny z prvních notebooků s grafikami Arc by měly být modely Acer Swift X. Jejich předobjevdnávky byly odstartovány již před březnovým vydáním GPU Arc, ale dostupné ještě nejsou, předobjednatelé dostanou hotová zařízení až v červnu (původní datum bylo 25. 5., později bylo posunuto na 13. 6.).

Dalším notebookem je Samsung Galaxy Book2 Pro, který byl v nabídce od 17. března. Ten už byl na prodej globálně, ale ukázalo se, že jen ve verzi bez grafiky Intel Arc.

Zachraňuje to Korea. Intel zapomněl říct, že vydání není globální

Úplně 100% papírové vydání ale snad není, i když na globálním trhu to tak víceméně dopadlo. Onen účet Intel Support v pátek přišel s upřesněním, že nakonec GPU Arc přece jenom je v omezené míře dostupné. Ke koupi je právě v onom notebooku Galaxy Book2 Pro, ale háček je v tom, že jen lokálně v Jižní Koreji, jinde zatím konfigurace s Arcem ke koupi není. Nakonec se tedy celá věc vysvětluje tak, že herní grafiky Intelu byly sice oficiálně vydány, ale reálně se to zatím týkalo jenom korejského trhu. Při onom mediálním odhalení to Intel ale takto nespecifikoval.

První notebook s grafikou Intel Arc od Samsungu První notebook s grafikou Intel Arc od Samsungu. Ve skutečnosti se ale slibovaná okamžitá dostupnost týkala jen Jižní Koreje a jeidné konfigurace (Zdroj: Intel)

Další regiony, další výrobci a širší nabídka notebooků s Arcem bude jistě následovat, ale jednoduše už onen cílený termín před koncem Q1 2022 nestihla. Tím z toho nechceme dělat skandál, toto se prostě někdy stane.

První notebook s grafikou Intel Arc od Samsungu v prodeji v Koreji První notebook s grafikou Intel Arc od Samsungu v prodeji v Koreji (Zdroj: Samsung)

Onen premiérový Samsung Galaxy Book2 Pro je dostupný v jedné konfiguraci označené „NT950XE-XD72S“. Má 15,6palcový FullHD displej (AMOLED) a je založený na procesoru Core i7-1260P (28W Alder Lake s 4+8 jádry), což doprovází grafika Intel Arc A350M. Kupodivu je to méně výkonný ořezaný mode z obou vydaných levnějších modelů, jenž má jen 768 shaderů, stejně jako integrované GPU. Jeho přínos tedy asi nebude tak vysoký, jako u nějakého jiného CPU. Notebook má 1TB SSD a 32GB paměť RAM.

Více: Je to tu, Intel vydává grafické karty Arc „Alchemist“ s podporou ray tracingu. Překvapení u taktů

Nízké takty Arců? Jde o minima, ne boosty

Ke kartám Arc možná ještě je třeba dodat jednu věc. Po vydání jsme se podivovali nad tím, že jsou u nich uváděné hodně nízké frekvence GPU. Ukázalo se ale, že to nevypovídá o výkonu nebo o tom, že by čipy zaostaly za očekáváními v dosahovaných frekvencích.

Prezentace GPU Intel Arc Alchemist 15 Modely mobilních grafik Intel Arc Alchemist (Zdroj: Intel)

Intel zpětně vysvětlil, že tyto frekvence nejsou typicky uváděné boosty a už vůbec ne nějaká maxima. Nejde dokonce ani o to, co bychom normálně označili za základní frekvenci. Intel se totiž rozhodl udávat minimální garantované takty, a to navíc ještě v konfiguraci, kdy je TDP (spotřeba) snížená na nejnižší úroveň, s kterou daný model počítá. Tudíž třeba u Arc A350M se 768 jednotkami (6 Xe Core) je uváděná frekvence 1150 MHz minimum při 25W TDP. Při zátěži pravděpodobně GPU poběží o dost rychleji, výkonnější modely Arc 5 a 7 možná budou dosahovat i k 2 GHz.

V krátkosti tedy uváděné frekvence jsou hodně konzervativní a reálně by výkon měl být o dost lepší, než co byste z nich čekali.

Galerie: Prezentace GPU Intel Arc Alchemist při uvedení

Zdroje: VideoCardz (1, 2), Intel, Samsung

Byl pro vás článek přínosný?