Hlavní navigace

Grooveshark pod palbou. Už jej žalují všechny čtyři hlavní vydavatelství

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na podzim se na mateřskou společnost Groovesharku, Escape Media Group (EMG), spustila vlna žalob. Nejdříve strašil Universal Music s pokutou až 15 miliard dolarů, k jeho snahám se později přidala i hudební vydavatelství Sony Music Entertainment a Warner Music.

Podle Reuters a New York Times se tento týden do války přidalo i EMI. To sice nežaluje tvůrce Groovesharku kvůli pirátství, ale z důvodů neplnění závazků. Kvůli nedostatečné ochraně autorských práv se totiž EMI s Groovesharkem (EMG) hádalo už v roce 2009. Jenže spor nakonec vyřešila dohoda, ve které se zástupci EMG ústně i písemně zavázali, že budou platit licenční poplatky (150 000 dolarů). EMI ale od té doby nedostalo ani cent a tvrdí, že by mělo dostat ještě více, než bylo původně na stole.

Grooveshark Grooveshark
 

Grooveshark samotný dost provokuje. Stránky měsíčně navštěvuje 30 milionů uživatelů, na webu se chlubí 15 miliony skladbami, přitom je jasné, že spousta z nich bude umístěna načerno. Nebo spíš v šedé zóně. Grooveshark se totiž ohání americkým zákonem Digital Millennium Copyright Act (DMCA), které zbavuje webová úložiště odpovědnosti za soubory uložené uživateli, pokud se bude aktivně snažit pirátství potlačovat. To znamená, že bude spolupracovat s vlastníky práv a nabídne jim nástroje pro hlášení a mazání pirátského obsahu. To Grooveshark skutečně nabízí.

KL24

Tlak ze strany EMI možná vyvolaly společnosti Sony a Universal. Ty si totiž v loňské aukci EMI „rozebraly“. Universal, resp. jeho vlastník Vivendi koupil nahrávací divizi EMI za 1,9 miliardy dolarů. Sony kupuje za 2,2 miliardy vydavatelství EMI. Oba obchody ale ještě neschválily regulační úřady.

Byl pro vás článek přínosný?