Hlavní navigace

GTX 590 vs. HD 6990: kdo s koho?

28. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nemůžete se dočkat souboje dvoučipových monster od AMD a Nvidie? Vynořují se další střípky a obě karty už asi brzy uvidíme v boji, resp. v grafech.


Donanimhaber uvádí, že Nvidia svou dvoučipovou kartu uvede během festivalu PAX East 2011, který začíná 11. března /marce. Zmíněná GeForce GTX 590 nese prý dva čipy GF110 po 512 CUDA jádrech a na 384bitových sběrnicích 2× 1,5 GB paměti GDDR5.

Od AMD zase unikly AMD vybraným serverům, které mají karty testovat, rozeslalo s předstihem oficiální snímky karty. Jejich Radeon HD 6990 snadno odlišíte od jeho jednočipových konkurentů díky uprostřed posazenému, radiálnímu ventilátoru. Ostatně i GeForce GTX 590 má prý mít ventilátor uprostřed, její konstrukce se podle zvěstí má podobat GeForce GTX 295 ve své druhé verzi s jedním PCB. Radeon HD 6990 neboli Antilles nese dva čipy Cayman po 1536 stream procesorech a na 256bitových sběrnicích 2× 2 GB pamětí GDDR5. Na zádi karty najdeme čtyři mini-DisplayPorty a jeden dvoulinkový konektor DVI, s redukcí je možné zprovoznit EyeFinity-6.

CS24

Takty ani jedné z karet neznáme a spotřebu také ne, a právě to je faktorem, který určí, která z obou bude úspěšnější. Nvidia bude muset nasadit nízké takty, aby se s TDP vešla do hranice 300 W, stanovené organizací PCI-SIG. AMD si díky své lepší spotřebě možná bude moci dovolit o něco vyšší frekvence, zato je ale Radeon HD 6970 oproti GeForce GTX 580 pomalejší, takže se výrobci Radeonů dostanou trochu do rozporuplné situace, zda nasadit smysluplné takty a nechat se porazit svou konkurencí nebo raději jít do vyšších hodnot, přes novou správu spotřeby zablokovat maximální odběr na 300 W a snažit se prorazit i za cenu slabších parametrů. Pro AMD ale může být klíčové zvítězit, aby ukázali, že i době, kdy uvedli na trh APU, procesor sloučený s grafickým jádrem, má smysl si kupovat dedikované karty. Počkejme si dva týdny a nechme se překvapit.

Zdroje: Donanimhaber, Hexus

Byl pro vás článek přínosný?