Hlavní navigace

Haswell má prý problém s některým zdroji, bude třeba vypnout úsporné řežimy

29. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

S uvedením nových generací hardwaru se někdy pojí různé porodní bolesti, ať již jde o problémy hardwarové nebo softwarové. Zdá se, že s příchodem procesorů Haswell se bude spojovat jedna taková potíž, potenciálně docela zákeřná. Dle serveru VR-Zone mají prý nové procesory přísnější požadavky na parametry zdroje počítače, takže nemusí korektně fungovat s mnohými modely, které jsou v současnosti na trhu.

Problém spočívá v tom, jaké má Haswell požadavky na proudové hodnoty na 12V větvi napájející procesor. Tentokrát ale nejde o to, že by CPU potřebovalo větší proud, než jaký je zdroj schopen dodat. Haswell naopak vyžaduje v úsporných stavech jen velmi malé proudy, na což ale zdroj nemusí být připraven. Když pak odběr klesne pod určitý minimální práh, může dojít k nestabilitě nebo vypnutí počítače (protože se hodnoty napětí dostanou mimo normu nebo se aktivuje ochrana proti přepětí/podpětí).

Pro stávající procesory (Ivy Bridge) požaduje Intel, aby zdroj na 12V větvi dokázal jít na minimální hodnotu proudu 0,5 A. Pro Haswell však tuto hodnotu údajně posunul až na 0,05 A, zřejmě kvůli tomu, aby bylo možno zredukovat spotřebu při nečinnosti. Vzhledem k desetinásobnému snížení je proto se starším zdrojem docela pravděpodobné, že se při přechodu do režimu C6 nebo C7 počítač dostane pod hodnotu minimální zátěže, na kterou je zdroj konstruován.

 Požadavky na práh minimální zátěže na 12V větvi zdroje
Požadavky na práh minimální zátěže na 12V větvi zdroje

Bohužel, údaj o tom, jaká tato minimální zátěž je, u zdrojů většinou nenajdete. Při namátkovém hledání jsem příliš nepochodil. Tyto hodnoty jsem nenašel třeba u Corsairu nebo FSP Group, nicméně se mi poštěstilo u staršího Enermaxu Exo80+. U tohoto zdroje (recenzovaného nicméně před třemi lety) se obavy potvrzují: minimální zátěž pro jeho 12V větve činí 0,1 A, respektive 0,5 A. Pokud byste ho použili s Haswellem, mohl by se v režimu C6 či C7 dostat do situace, na kterou nebyl stavěn.

Haswell je stavěn na nižší spotřebu ve stavu nečinnosti
Haswell je stavěn na nižší spotřebu ve stavu nečinnosti

Problém má naštěstí jednoduché řešení – režimy C6 a C7 by se měly dát deaktivovat v BIOSu. Intel dal už údajně výrobcům počítačů a desek výslovný pokyn, aby možnost vypnutí této úsporné funkce pohlídali. Po deaktivaci „příliš úsporných“ režimů by již měly procesory Haswell bez problémů běžet i s „nevyhovujícími“ zdroji. Asi se tím sice zvýší spotřeba v klidu, pravděpodobně ale i tak nepřekročí odběr procesorů Ivy Bridge.

CS24

 

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?