Hlavní navigace

Herní myš HyperX Pulsefire Raid: skvělý pomocník do raidu s tlačítky, kterých není nikdy dost (recenze)

Sdílet

Zdroj: Cnews
Herní myš Pulsefire Raid od společnosti HyperX sice nepatří mezi nejnovější přírůstky této americké společnosti, přesto však má co nabídnout. Jde o jednoho z horkých favoritů na cenově dostupné myši pro dlouhé herní seance strávené u MMORPG her.

Parametry:

Rozhraní: USB 2.0, délka kabelu 1,8 m
Senzor: Optický PixArt 3389, zrychlení 40 G
Maximální citlivost: 16 000 DPI
Počet tlačítek 11
Levé a pravé tlačítko: spínače Omron, životnost 20 milionů kliků
Podsvícení: 1 RGB zóna, software HyperX NGENUITY
Rozměry a hmotnost: 71 × 41,5 mm, 99 g (s kabelem 127 g)
Kompatibilita: PC, PS4/5, Sbox Series X/S, Xbox One
Datum vydání a doporučená původní cena: říjen 2019, 1653 Kč

Kingston HyperX Pulsefire Raid HX-MC005B lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design a zpracování:

Svým zpracováním a nesymetrickým designem je myš určená pro praváky. Velikostí padne akorát do středně velkých rukou. Troufám si ale říci, že problém nebudou mít ani lidé s trochu větší dlaní, nebo naopak osoby s kratšími prsty. Díky své velikosti a tvaru si na své přijdou jak lidé, kteří mají dlaň přímo položenou na těle myši, tak i ti, kteří myš drží pouze konečky prstů. Rozložení všech tlačítek je tak akorát a obě hlavní tlačítka lze pohodlně stisknout v jakékoliv části dostupné plochy.

Ptačí pohled na nesymetrické tělo myši (zdroj: Cnews)
Ptačí pohled na nesymetrické tělo myši (zdroj: Cnews)
Přední pohled na myš (zdroj: Cnews)
Přední pohled na myš (zdroj: Cnews)

Jednoduchý černý design pak obohacuje RGB podsvícené logo a kolečko myši, více "herních" prvků byste ale hledali marně. Samotné tělo myši je vyrobeno z matného plastu odolného vůči potu. Po obou stranách výrobce použil gumové plochy, na kterých drží prsty spolehlivě i za parných letních dní, kdy se ruka zákonitě více potí.

Levý bok myši s bočními tlačítky a pogumováním (zdroj: Cnews)
Levý bok myši s bočními tlačítky a pogumováním (zdroj: Cnews)
Pravý bok myši s pogumováním (zdroj: Cnews)
Pravý bok myši s pogumováním (zdroj: Cnews)

Na spodní straně se pak mimo optický senzor PixArt 3389 nachází pouze klouzací plastové plošky. Zde je škoda použitého plastu namísto leštěného kovu, který by jistě myši slušel více. Ta po stole klouže bez problému, daleko větší parádu ale uděláte na podložce, na které se tření minimalizuje. Opletený kabel s USB 2.0 zakončením beru u kvalitnějších myší jako samozřejmost.

Spodní strana myši Spodní strana myši (zdroj: Cnews)

Tlačítka:

Jak už samotný název myši Raid napovídá, tento produkt jde vstříc hlavně hráčům RPG a MMORPG her, kteří potřebují širokou škálu tlačítek. Na těle se jich nachází celkem 11:

  • levé a pravé tlačítko,
  • středové kolečko myši se stiskem do stran,
  • tlačítko pro změnu DPI,
  • 5 bočních tlačítek na levé straně.

Všechna tlačítka nabízí stisk s ideálním odporem s výjimkou středového kolečka, u kterého bych ocenil menší odpor a sílu nutnou pro jeho stisk. Každému ale vyhovuje něco jiného a toto je pouze můj subjektivní názor. Boční tlačítka se nacházejí takřka v ideální pozici pro palec a dosáhnete na ně i bez určitého přehmatávání. Pod hlavními tlačítky se pak nacházejí spínače Omron s životností až 20 milionů kliků.

Co musím pochválit, je umístění bočních tlačítek v horní části pogumované plochy. Při běžném používání (mimo hraní) máte palec na spodní části plochy a neotíráte se o žádné z nich. V případě potřeby pak stačí palec dostat mírným pohybem nahoru a jste na tlačítkách. Jedná se sice o maličkost, ale spousta jiných myší takto chytře umístěná tlačítka nemá a při běžném používání máte často palec přímo na nich, což ne každému může vyhovovat. Navíc se tímto způsobem vyhnete nechtěnému stisknutí kteréhokoliv z bočních tlačítek.

Pokud boční tlačítka nepoužíváte palec leží na plošce pod nimi Pokud boční tlačítka nepoužíváte, palec leží na plošce pod nimi (zdroj: Cnews)

Software:

Nastavení všech tlačítek, podsvícení a myši samotné probíhá skrze doprovodný software HyperX NGENUITY. V něm se po levé straně nachází seznam všech připojených periférií (pokud nějaké máte), synchronizace RGB podsvícení napříč všemi připojenými perifériemi a nastavení.

Kliknutím na ikonu myši se dostanete do nastavení samotné myši, které je rozděleno do tří kategorií:

CS24

  • Lights – nastavení RGB podsvícení a efektů,
  • Buttons – seznam všech tlačítek s možnostmi přiřazení akcí,
  • Sensor – nastavení rychlosti DPI.
Nastavení RGB podsvícení (zdroj: Cnews)
Nastavení RGB podsvícení (zdroj: Cnews)
Nastavení funkcí všech tlačítek (zdroj: Cnews)
Nastavení funkcí všech tlačítek (zdroj: Cnews)
Nastavení rozlišení DPI (zdroj: Cnews)
Nastavení rozlišení DPI (zdroj: Cnews)

Závěr:

Po nějaké době testování mohu s klidným svědomím říci, že se jedná o povedenou herní myš, která má co nabídnout i v běžném Windows prostředí. Oceňuji jednoduchý a funkční design, díky kterému se bude myš příjemně držet v ruce lidem s menšími i většími dlaněmi. Boční pogumované části přidávají na jistotě při rychlých pohybech a skvěle vyřešené mi přijde i umístění sady bočních tlačítek.

HyperX Pulsefire Raid bych doporučil hlavně náruživým hráčům MMORPG her, pro které je tato myš primárně určena. Na své si ale rozhodně přijdou i fanoušci klasických RPG a díky možnosti plně programovat jednotlivá tlačítka může myš skvěle posloužit i při práci. S dlouhým 1,8metrovým opleteným kabelem pak nebudete mít potíže dostat myš tam, kde ji potřebujete mít.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
+ univerzální rozměr pro menší i větší ruce - pouze plastové klouzací plošky
+ rozložení bočních tlačítek - pouze 1 RGB zóna
+ na hlavních tlačítkách Omron spínače
+ nepřeplácaný a funkční software
+ vhodná pro hraní her i práci v systému

Byl pro vás článek přínosný?