Hlavní navigace

HiSilicon Hi3798C: ARM čip pro 4K s HDMI 2.0a, podporou HDR, Main 10 HEVC i VP9

22. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv se to už delší dobu prorokuje, nedosáhly čipy ARM stále ještě výkonnostní úrovně „velkých“ procesorů x86. Co na nich ale je obdivuhodné, je rychlost vývoje některých z těchto čipů. Přesně takové myšlenky vzbuzuje procesor Hi3798C V200, odhalený nyní čínskou firmou HiSilicon. Je určený pro multimediální přehrávače, tunery a set-top boxy, pro které má prakticky všechno, na co si lze vzpomenout. Zda se někdy objeví v nějaké levné desce nebo multimediální krabičce snadno sehnatelné i u nás, těžko říct (čip od HiSiliconu už je například v desce HiKey, takže to není nemožné), ale byla by to pak asi jedna z těch atraktivnějších.

Hi3798C V200 je založený na 64bitové architektuře s jádry Cortex-A53. Má jich čtveřici, ovšem neznáme k nim takt. V dalších čipech HiSiliconu běhají Cortexy-A53 obvykle na 1,2 GHz, nicméně podle výrobce má tento model dosahovat výkonu až „15 000 MIPS“ v benchmarku Dhrystone. To by při hodnotě 2,3 MIPS/MHz uváděné pro toto jádro mělo znamenat něco okolo 1,6 GHz, ale je otázka, jak moc lze s těmito marketingovámi čísly operovat. K ruce má procesor grafické jádro ARM mali-T720 a paměťový řadič podporující DDR3, ale také DDR4.

Demonstrační prototyp s čipem HiSilicon Hi3798C V200 na IBC 2015
Demonstrační prototyp přehrávače s čipem HiSilicon Hi3798C V200 na IBC 2015

 

Jak už jsem nadhodil, nejzajímavější jsou u tohoto čipu asi multimediální schopnosti. Integrován má hardwarový dekodér videa zvládající kromě H.264 a starších formátů jako VC-1 a Mpeg2 také VP9 a HEVC, a to oba v rozlišení 4K při 60 snímcích za vteřinu. HEVC umí čip dokonce i 10bitové (profil Main 10), a je tedy připraven na 4K/UHD obsah včetně toho na discích Ultra HD Blu-Ray. Pro tuto roli má navíc i podporu pro přehrávání videa s vysokým dynamickým rozsahem jasu (HDR) s technologií Dolby Vision. Čip by měl HDR obsah dokázat přehrát na podporující televizi – umí totiž rozhraní HDMI 2.0a včetně podpory HDCP 2.2, která bude pro přehrávání chráněného 4K videa potřebná.

ARM SoC HiSilicon Hi3798C V200 pro 4K video

Procesor má také slušnou konektivitu – dva porty USB 3.0, jedno USB 2.0, ale kromě SDIO také rozhraní SATA pro připojení pevného disku (případně asi optické mechaniky, pokud by byl použit k sestrojení přehrávače Ultra HD Blu-Ray). Integrovány má také dva gigabitové Ethernety a navíc i řadič PCI Express, i když počet linek není specifikován. ARM deska by se na něm tedy dala založit docela zajímavá.

 

K čipu má být dodávána SDK pro Android 5.0 a také standardní Linux, je ale otázka, jak otevřená tato platforma bude. Pro přehrávání 4K obsahu se vyžaduje silné DRM a bezpečnostní funkce implementované pomocí TrustZone. Je pravděpodobné, že část ovladačů a softwaru pro multimediální funkcionalitu bude mít minimálně uzavřený kód a možná ani nebudou běžně k mání. U tohoto SoC se totiž nejspíš počítá hlavně s velkými komerčními odběrateli. Přesné datum dostupnosti nebo cena čipu tak známé nejsou.

Zdroje: CNX Software, HiSilicon, AndroidPC.es

Byl pro vás článek přínosný?