Hlavní navigace

Hledáme náhradu za RapidShare: část 2.

21. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po téměř pěti měsících se vracíme se seriálem o filehostingových službách. Ten původně vznikl v afektu vzhledem k neustálým čachrům s podmínkami RapidSharu. Minule jsme hledali jeho alternativu v službách Hotfile, MegaUpload, Netload.in a FileFactory, dnes se podíváme na další pětku.

MediaFire, SendSpace, FileServe

MediaFire

Hned na úvod musím říct, že MediaFire má snad nejférovější podmínky ze všech služeb, které jsem takto podrobně zkoumal. Cenově se od ostatních filehostingů příliš neliší, právě naopak. Placené účty jsou rozděleny do třech kategorií v závislosti na množství dat v hot linkingu. To jsou soubory, které mohou stahovat ostatní, kteří nemají účet (nebo bezplatný s 200MB omezením). A navíc bez čekání, soubor se začne ihned stahovat, aniž byste museli navštívit stránku MediaFire.

Účet Gold stojí 69 USD na měsíc (1000 GB hot linking), Silver 19 USD (250 GB) a Bronze 9 USD (100 GB). Jinak ale nemáte žádná další omezení. Na stránkách nejsou reklamy, nemusíte čekat, opisovat captchu, dostanete neomezený prostor, rychlost i počet souběžných stahování. Jen je škoda, že můžete kupovat pouze měsíční účty a ještě roční se zvýhodněním. Nic mezi tím. Roční Gold stojí 499 USD, Silver 149 USD a Bronze 69 USD.

Jenže to samé platí i pro bezplatný účet Basic. Jediným výrazným omezením je 200MB limit pro upload i stahování souborů. Ale přesto nemáte omezen denní traffic ani rychlost. Pouze musíte přetrpět reklamu na webu. Ale stahovací manažery (třeba jDownload) se i s tím poperou. Registraci doporučuji, pokud soubory i ukládáte. Online manažer pak bude vázán na účet, nikoliv cookies v prohlížeči. Soubory vám nikdo mazat nebude, pokud je nenahlásí majitel práv nebo je nebude delší dobu nikdo stahovat (nebo se k účtu nepřihlásíte). Přesnou dobu už MediaFire neuvádí, ale než soubor smaže, pošle ještě tři upozornění.

A proč si tedy platit účet, když zadarmo dostanete takřka vše?

S placenými službami můžete kromě stahování/nahrávání větších souborů také nahrávat vzdáleně přes HTTP (soubory se nekopírují z vašeho počítače), využít zabezpečené připojení SSL, soubory vám budou zálohovány a o jejich stahování vám budou vedeny lepší statistiky. Další výhodou je, že souborům můžete upravit URL, na vlastní webové stránky vložit embedded uploader (čtenáři mohou ukládat na váš účet) a katalog souborů si můžete personifikovat (jen Gold a Silver).

  MediaPro Gold
MediaPro Silver
MediaPro Bronze
Basic
vzdálený upload přes HTTP/FTP ano ano ano ne
max. velikost souboru (upload) 10 GB 10 GB 10 GB 200 MB
max. velikost souboru (download) 10 GB 10 GB 10 GB 200 MB
úložný prostor neomezený neomezený neomezený neomezený
traffic (množství stažitelných dat) neomezený neomezený neomezený omezený
rychlost neomezená neomezená neomezená neomezená
reklamy na webu ne ne ne ano
čekání na stažení ne ne ne ne
stahování více souborů najednou ano ano ano ano
navazování na přerušené stahování ano ano ano ano
správa souborů a složek ano ano ano ano
direct/hot linking 1000 GB 250 GB 100 GB ne

MediaFire nemá vlastní vyhledávač, desktopový manažer a na webu jsem ani nenašel oficiální link checker. Ale na stránkách se dá vyhledávat třeba Googlem a odkazy zkontrolují služby třetích stran.

+ několik placených účtů v závislosti na využití
+ perfektní bezplatné účty

+ „dropbox“ – ostatní uživatelé mohou ukládat data na váš účet
+ direct linking
+ takřka neomezené služby
− uploadeři nemohou vydělávat

SendSpace

Jestli pro MediaFire platilo, že je uživatelsky přívětivý, SendSpace stojí někde na opačném konci řady. Jednak je jejich web opravdu nepřehledný, podmínky nejasné a ještě k tomu nabízejí účty pro stahovače a uploadery zvlášť. To určitě není špatná myšlenka, ale není dotažena k dokonalosti.

Prémiový účet Max je určen stahovačům, protože dostanou 8GB denní traffic! Fakt. Tímhle se SendSpace chlubí. Ostatní parametry už nejsou tak limitující: můžete stahovat více souborů najednou, navazovat na přerušené stahování a dostanete maximální rychlost. Soubory lze i ukládat, k dispozici máte zřejmě neomezený prostor, který vám po dobu placení nebude nikdo promazávat. Limit pro upload je 300 MB, soubory můžete ukládat přes HTTP/FTP, nebo i vlastní webové stránky.

Bezplatný účet je ohlodaný až na kost. Denně stáhnete maximálně 1 GB a to ještě musíte být rádi, že vám přidělí volný slot. Na webu obtěžuje spousta reklamy a čekání, přitom stahovat můžete pouze jeden soubor a navazování není povoleno. Lze i ukládat, ale po 30 dnech nečinnosti budou soubory smazány. Nejhorší ze všeho je ovšem rychlost. Běžně se na ní kvůli své pomalé lince nezaměřuji, ale 480 kb/s je opravdu málo.

Zvláštností SendSpace jsou účty Pro. Ty slouží pouze pro ukládání dat, pro stahování potřebujete i Max. Jedině s Pro lze nahrávat soubory větší než 300 MB, ale máte k tomu pouze omezený prostor. V závislosti na tarifu buď 5, 50, nebo 500 GB. Pokud se ptáte, jaká je výhoda oproti neomezeným účtům Max, tak vězte, že s Pro získáte direct linking. Nic víc.

Čím delší máte předplatné, tím větší jsou bonusy. Proto např. s měsíčním účtem Pro Basic dostanete 20 GB, ale v ročním je už 260 GB místo 240 GB. Za stahování lze vydělávat body, za které se pak prodlužují účty Max. Ale jinak jsou Pro nezajímavé, protože vlastně platíte za soubory, které může stahovat někdo jiný.

Ceny:

  • Premium: měsíc (6,99 eura), půlrok (29,99 eura), rok (39,99 eura)
  • Pro Basic: měsíc (6,99 eura), 3 měsíce (19,99 eura), půlrok (99,99 eura), rok (75,99 eura)
  • Pro Active: měsíc (19,99 eura), 3 měsíce (59,99 eura), půlrok (109,99 eura), rok (219,99 eura)
  • Pro Power: měsíc (49,99 eura), 3 měsíce (149,99 eura), půlrok (274,99 eura), rok (549,99 eura)
  Free Max Pro Basic
Pro Active
Pro Power
vzdálený upload přes HTTP/FTP ne ano
max. velikost souboru (upload) 300 MB 300 MB 1,5 GB 1,5 GB 1,5 GB
max. velikost souboru (download) 300 MB 1,5 GB 1,5 GB 1,5 GB 1,5 GB
úložný prostor omezený (30 dní) neomezený 5 GB 50 GB 500 GB
traffic (množství stažitelných dat) 1 GB 8 GB / den
rychlost omezená neomezená neomezená neomezená neomezená
reklamy na webu ano ne ne ne ne
čekání na stažení ano ne ne ne ne
stahování více souborů najednou ne neomezeně
navazování na přerušené stahování ne ano
správa souborů a složek ne ano ano ano ano
direct/hot linking ne ne 20/65/130/260 GB 100/320/640/1280 GB 1/3,25/6,5/13 TB

SendSpace nabízí klienty pro hlavní desktopové systémy, ale také iOS a Android. Link checker i vyhledávač souborů chybí.

+ účet pro stahovače i uploadery zvlášť
+ „dropbox“ – ostatní uživatelé mohou ukládat data na váš účet
denní traffic pouze 8 GB
− krutá omezení pro bezplatné účty
− uploadeři nemohou vydělávat
− nedotažené speciální účty pro uploadery a stahovače

FileServe

FileServe má konečně jednoduchý systém účtů: buď platíte, nebo ne. Prémiové účty vám nekladou žádné hranice, pokud nepočítáme 2GB limit pro ukládání (a tím i stahování) souborů. Velkou výhodou je propracovaný správce souborů s detailními statistikami. Pro někoho bude plusem i možnost vydělávání. FileServe platí přímo v dolarech, i když nás a Slováky už počítá do horší cenové kategorie.

Správce i vydělávání se týká i bezplatného účtu. Co do stahování, FileServe několik klacků pod nohy hází. Negarantuje rychlost ani dostupnost, přinejlepším získáte 400kB/s propustnost. Ale na webu musíte přetrpět reklamu, čekání a pak ještě opisovat captchu. Další soubor stáhnete až za 25 minut. Nahrávání je příjemnější, protože můžete využít vzdálený upload přes HTTP/FTP, ale také dostanete přístupové údaje k FTP serveru. To se jen tak nevidí. K dispozici dostanete 500GB prostor, které vám ale mohou po delší době nečinnosti promazat. Ale za jak dlouho, to jsem nikde nenašel.

Měsíční prémiový účet stojí 9,99 USD, 75denní 19,99 USD, půlroční 34,99 USD a roční 59,99 USD. Zvláštností je i dvouletý účet za 99,99 USD. Ten je samo sebou nejvýhodnější, protože stojí stejně jako 10 měsíčních předplatných.

  Free Premium
vzdálený upload přes HTTP/FTP ano ano
max. velikost souboru (upload) 1 GB 2 GB
max. velikost souboru (download) 2 GB 2 GB
úložný prostor 500 GB neomezený
traffic (množství stažitelných dat)  1 soubor / 25 minut neomezený
rychlost 400 kB/s neomezená
reklamy na webu ano ne
čekání na stažení 39 s + captcha ne
stahování více souborů najednou ne neomezeně
navazování na přerušené stahování ne ano
správa souborů a složek ano ano

FileServe nemá vlastní vyhledávač ani desktopový manažer, link checker ale nechybí.

+ neomezený prémiový účet
+ bezplatné účty vhodné pro upload
+ povedený online správce souborů

+ FTP klient
+ uploadeři mohou vydělávat
− chybí direct linking

FileSonic, Uploaded.to a verdikt

FileSonic

FileSonic je skoro dvojčetem v předchozí kapitole zmíněného FileServe. Zkrátka platíte a o více se starat nemusíte, nebo se zadarmo spokojíte s omezeními. S prémiovým účtem můžete na rozdíl od FileServe uložit až 5GB soubory, ale zase chybí FTP klient. I správce souboru se mi subjektivně zdá méně přehledný.

Nejlepší uploadeři jsou odměňování přímo v dolarech. Česko a Slovensko je opět v třetí cenové…

A když neplatíte, čekají vás podobné limity. Rychlost v závislosti na vytížení serverů, musíte čekat, koukat na reklamy a pak opisovat asi nejhůře čitelné znaky v testu captcha. Na navazování přerušených souborů zapomeňte. Stejně tak se rozlučte s paralelním stahováním. Ukládat můžete maximálně 1GB soubory (po 30 dnech nečinnosti budou smazány), ale stahovat jen 400MB. Alespoň zůstala možnost vzdáleného uploadu přes protokoly HTTP/FTP.

Měsíční účet stojí 9 USD, tříměsíční 25 USD, půlroční 35 USD a roční 55 USD. Ovšem za 149 USD si můžete zaplatit i celoživotní!

  Free Premium
vzdálený upload přes HTTP/FTP ano ano
max. velikost souboru (upload) 1 GB 5 GB
max. velikost souboru (download) 400 MB 5 GB
úložný prostor omezený (30 dní) neomezený
traffic (množství stažitelných dat) neomezený neomezený
rychlost omezená neomezená
reklamy na webu ano ne
čekání na stažení 30 s + captcha ne
stahování více souborů najednou ne neomezeně
navazování na přerušené stahování ne ano
správa souborů a složek ano ano

FileSonic nemá vlastní vyhledávač ani desktopový manažer, link checker ale nechybí.

+ neomezený prémiový účet
+ celoživotní účet za dobrou cenu
+ uploadeři mohou vydělávat
− chybí direct linking

Uploaded.to

  • web: uploaded.to
  • platby: kartou, PayPal, PaySafe, WebMoney, Ebank2Pay

Uploaded.to je služba podobná RapidShare, ale toho rok starého. Nejen že sídlí ve Švýcarsku, ale i podmínky, ceny a časové tarify jsou velmi podobné. I procházení jejich webem dostává takovou pachuť dva roky staré služby (podobně jako Netload.in). Určitě si mě nezískaly ani pravidla psaná pouze v němčině.

Na rozdíl od starého RS vám Uploaded.to neklade denní FUP, stahovat můžete neomezeně. Pro upload však platí 500MB limit a prostor 25 GB. Další soubory už jsou v nezabezpečené zóně, kde jej provozovatelé mohou po 60 dnech smazat.

Měsíční předplatné stojí 5,99 eura, tříměsíční 15,99 eura, půlroční 28,99 eura a roční 53,99 eura. V nabídce je i 48hodinový účet za 4,99 eura. Za první zmiňované účty ale získáte 9000 bodů, které můžete později směnit za další prodloužení (10 000 bodů za měsíc).

Uživatelé bezplatných účtů mají jen nezabezpečený prostor, omezenou rychlost, chybějící správce souborů, reklamy, čekání a jiné nepříjemnosti.

Mohou však také vydělávat, Česko a Slovensko je bohužel v nejhorší možné kategorii, takže za 1000 stažení 250MB souboru nedostanou 30 eur jako evropská špička nebo 20 eur (menší vyspělejší státy), ale jen 4 eura jako v Banánistánu.

Nahrávat lze vzdáleně, ale i pomocí FTP klientu (i bezplatné účty).

  Free Premium
vzdálený upload přes HTTP/FTP ano ano
max. velikost souboru (upload) 500 MB 500 MB
max. velikost souboru (download) 500 MB 500 MB
úložný prostor omezený (60 dnů) 25 GB + omezený (60 dnů)
traffic (množství stažitelných dat) neomezený (?) neomezený
rychlost omezená neomezená
reklamy na webu ano ne
čekání na stažení 30 + captcha ne
stahování více souborů najednou ne neomezeně
navazování na přerušené stahování ne ano
správa souborů a složek ne ano

Uploaded.to nemá vlastní vyhledávač, desktopový manažer a na webu jsem ani nenašel oficiální link checker.

+ uploadeři mohou vydělávat
+ FTP klient
− jen 25GB úložný prostor
− 500MB limit pro velikost souboru
− chybí direct linking
− podmínky staré snad tři roky

Srovnání: není megabajt jako megabajt

Některé parametry nelze jednoduše porovnat, rychlost stahování/nahrávání závisí na aktuálním zatížení serverů a já neoplývám zrovna rychlou linkou, abych mohl tyto parametry objektivně otestovat. Délka prémiových účtů není všude stejná (někde je půl roku, někde 180 dní). Ale v tabulce prémiových účtů jsem služby srovnal, jak nejlépe to šlo.

V minulém srovnání mi vyšel jako ideální nástupce RapidShare buď MegaUpload, nebo HotFile. Oba měly řadu výhod, v podstatě neomezené možnosti pro ukládání i stahování a z testovaných také nejnižší ceny. Dnes bych k nim přiřadil i FileServe, FileSonic a také MediaFire, který je hodně výhodný i pro neplatící uživatele.

V testu chybí jeden důležitý parametr – množství souborů a velikost databáze. Tato čísla nedokážu vykouzlit a vždy bude záležet, jaký typ souborů stahujete (pokud jde o filmy nebo hudbu) a v jakém jazyce. Česká audiovizuální díla budou zřejmě doménou až chystaných tuzemských file serverů, na které se zaměříme příště.

  MediaFire SendSpace FileServe FileSonic Uploaded.to
cena (1 měsíc) 9,00 USD 9,99 USD 9,99 USD 9,00 USD 5,99 eur (8,20 USD)*
cena (6 měsíců) 34,99 USD 35,00 USD 28,99 eur (39,67 USD)*
cena (12 měsíců) 69,00 USD 59,99 USD 59,99 USD 55,00 USD 53,99 eur (73,88 USD)*
traffic neomezený neomezený neomezený neomezený neomezený
úložný prostor neomezený neomezený neomezený neomezený  neomezený
rychlost neomezená neomezená neomezená neomezená neomezená
počet stahování neomezený neomezený neomezený neomezený neomezený
max. vel. sou. 10 GB 1,5 GB 2 GB 5 GB 500 MB

Vysvětlivky:

  • Některé služby nabízejí i další časová období.
  • traffic: množství dat, které můžete stáhnout
  • úložný prostor: množství dat, které jsou v průběhu prémiového účtu nesmazatelné (pokud někdo nenahlásí warez)
  • Většina uvádí neomezenou rychlost stahování a počet souběžně stahovaných souborů. V praxi to znamená, že k vám půjde, co to vaše a jejich linka „dá“, prémioví uživatelé mají rychlostní prioritu oproti bezplatným.

* kurz 1 euro = 1,3684 amerického dolaru

Tip: některé služby vám s českou IP adresou budou nabízet účet v eurech. Když ale použijete americký anonymizér, můžete nakupovat i ve výhodnějších dolarech.

KL24


Příště se chci zaměřit na ty česko-slovenské (Ulož.to, CZshare, HellShare, QuickShare, Upnito, Ulozisko). A později na specializované služby jako Letecká pošta, Dataport, Úschovna, Dropbox, Windows Live SkyDrive…

Budu rád, pokud se v diskuzi zmíníte, které služby byste rádi podrobili srovnání vy. Ale nebojte se prozradit zkušenosti s libovolnou službou.

Byl pro vás článek přínosný?