Hlavní navigace

HP nezabije webOS, ale převede jej na open source

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

webOS převeden na open source

S webOS to bylo nahnuté. HP koupil před rokem a půl slavný Palm za 1,2 miliardy dolarů s tím, že mu pomůže prorazit na mobilním trhu. Nepovedlo se a před třemi měsíci odpískali veškerý nový hardware (mobily a tablety). Otazník visel nad jinak kvalitním systémem webOS.

Nová šéfka Meg Whitmanová před měsícem řekla: „Je velmi důležité učinit správné rozhodnutí, nikoliv rychlé rozhodnutí,“ dodala s tím, že více bude vědět za tři čtyři týdny. „Jestli se HP rozhodne ponechat si webOS, půjdeme do toho naplno a budeme se tomu věnovat dlouhodobě. Bude to velmi drahé rozhodnutí, ale HP si takovou sázku může dovolit.

Minulý týden došlo vedení HP k finálnímu verdiktu – webOS bude kompletně převeden pod open source (konkrétní licenci nezmiňují) a komunita bude spravovat zdrojové kódy. Firma ale chce systém nadále vyvíjet a podporovat a věří, že budou nadále vznikat nové aplikace, služby i zařízení. Vedení silným partnerem bude důležité, aby se platforma neroztříštila jako Android, jehož konkurencí se teď webOS stane. Jako OSS bude vydán i aplikační framework Enyo.

webOS je jediná platforma od základů navržená tak, aby byla mobilní, cloudová a škálovatelná,“ říká Whitmanová. „Prostřednictvím této inovace chce HP popustit uzdu kreativitě komunity open source, aby byla připravena na novou generaci aplikací a zařízení.

Mezi řádky lze přečíst, že HP neví, jak samo s webOS naložit, takže přenechá štafetu jiným, avšak nad systémem chce nadále dohlížet. Co kdyby se zmrtvýchvstání povedlo, že.

  
Tablet HP TouchPad se nakonec vyprodal za „dumpingové“ ceny

Řešení HP je pochopitelné. Firma ve webOS utopila tři miliardy dolarů (!) a zbavit se systému přes noc by znamenalo, že veškeré předchozí investice spláchnou do záchodu. Takhle se budou moc webOS věnovat s menší režií, nabídnou jej dalším partnerům a budou doufat, že se ještě uchytí.

Velké výprodeje zlevněného tabletu HP TouchPad ukázaly, že je o systém zájem, jen stačí dobře nastavit cenu. I když je možné, že většina zájemců pouze toužila po superlevném tabletu s o dvě třídy lepším zpracováním a hardwarem, než nabízí čínské odPady.

Ve šlépějích Androidu

HP si ale nemůže dovolit dotovat zařízení podobně jako Amazon s tabletem Kindle Fire. Ten totiž předpokládá, že peníze se vrátí v aplikacích a službách a tablet je tak zatím pouze investicí do budoucna. Jenže Amazon už má právě ony aplikace a služby, zkrátka dobře rozjetý byznys, kterým chce akcelerovat druhý byznys.

HP má dost peněz, ale chybí uživatelé, chybí ekosystém a vývojáři také přebíhají. I když je pro webOS aplikací hodně, HP chybí katalogy hudby, filmů nebo knih, na nichž se bude v nadcházejících letech nejvíce rýžovat. A vzhledem k tomu, že se HP čím dále více zaměřuje na enterprise místo spotřebitelů, asi se takových obchodů ani nedočkáme.

Takže logické řešení je webOS rozdat, ať si jej vlci sežerou. Těmi vlky může být v podstatě kdokoliv, kdo dnes „dělá do Androidu“. Teoreticky by mohl být webOS patentově čistší, neboť Palm se zrodil v pravěku chytrých telefonů, hodně patenty bude zásoben také vousatý dědek HP. Firma by se pak postavila tak trochu do role Googlu. Vydělávat by mohla na provizích v App Catalogu. I když webOS bude otevřený, HP si může nechat vlastní proprietární katalog podobně jako Google (Android) má svůj Market.

   
HP Pre 3 – poslední telefon s webOS

Otevření webOS dává naději i současným majitelům telefonů a tabletů od Palmu nebo HP, že dostanou další aktualizace. Systém může být dále distribuován i do jiných chytrých zařízení. HP stále mluví o použití v tiskárnách, port na platformu x86 dává naději netbookům nebo stolním počítačům.

Střízlivý pohled

I když má HP ještě nějaké ambice a vymyšlený plán, jak s pomocí partnerů nakopnout webOS kupředu, jsou k tomu potřeba obrovské investice do marketingu. Tam už HP jednou zklamalo, proč by se to mělo povést podruhé?

Je třeba si sundat růžové brýle. Současnému trhu vévodí Android a iOS. A jen těžko se na globálním trhu najde místo pro více než tři systémy. A právě na třetí místo se podle všeho může dostat Windows Phone od Microsoftu. BlackBerry ztrácí podíl, Bada od Samsungu není perspektivní, Symbian pouze dožívá a MeeGo umřelo, než o sobě dalo pořádně vědět (resp. spojilo se s dalším linuxovým systémem).

A MeeGo je perfektní případ, jak papírově dobrý systém může pohořet. Společný projekt Nokie (v té době největší výrobce smartphonů) a Intelu (jednička v mikročipech) nedokázali z MeeGa vytěžit zhola nic. Intel měl killer systém pro netbooky, ale proti Windows se nijak neprosadily. Nokia vydala jediný telefon (N9), který už ale nebude mít následovníka. Přitom měl MeeGo dobré vlastnosti, hodně vývojářů (Qt) a za sebou silné partnery.

HP je sice největší výrobce počítačů, ale v mobilech je to trpaslík, který nemá šanci prorazit s jiným trpaslíkem – webOS. To by se muselo cosi ošklivého stát Androidu. Zveřejnění zdrojových kódů a ponechání komunitě je ale přesto to nejlepší, co mohlo HP udělat. Stávající majitelé tabletů a smartphonů dostanou nějaké záruky do budoucna, HP možná systém nasadí jako rezervní do svých počítačů, použije jej v tiskárnách, serverech a síťových zařízeních. Ale obávám se, že kapitola na mobilech skončila.

MMF24

Tak jako Linux za dlouhá léta nesebral viditelný tržní podíl desktopovým Windows (to se daří jen Mac OS X), stále tu je, furt jej někdo používá a vyvíjí, protože se to vyplatí s ohledem na ostatní platformy (servery, sítě, chytré spotřebiče, vlastně i Android). Takovou úlohu může sehrát i webOS. Na mobilech a tabletech jej bude používat hrstka lidí, ale systém neumře, protože se bude mj. využívat v jiných oblastech.

Zdroj: HP, Palm

Byl pro vás článek přínosný?