Hlavní navigace

HP Officejet Pro 276dw MFP: pořádná multifunkce (vyzkoušeno)

28. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rychlá multifunkční inkoustová tiskárna určená pro malé firmy je již na pohled větší kus hardwaru, který nedáte jen tak někam na poličku v pokoji, přesto se hodí i na doma. Nabízí tisk rychlostí dvacet stran za minutu, skener s rozlišením 4800 dpi a automatickým podavačem, Wi-Fi i čtečku karet. Zkrátka bez kompromisů. V krátké recenzi jsme ji vyzkoušeli a nenašli žádná větší negativa.


 

parametry HP Officejet Pro 276dw
Tisková technologie Termální inkoustový tisk HP
Rychlost černobílého tisku (normální, A4) až 20 str./min
Rychlost barevného tisku (normální, A4) až 15 str./min
Rozlišení optického skenování až 4800 dpi
Velikost skenu na ploše (max.) 216 × 356 mm
Podporované formáty médií A4
 A5
 A6
 B5 (JIS)
 Obálka (C5, C6, DL)
 10 × 15 cm
 Zásobník 2: A4
Maximální vstupní kapacita (listy) Až 500
rozměry 494 x 460 x 315 mm
cena 7 600 Kč

K nainstalování tiskárny nepotřebujete počítač a je vhodnější ji používat přes Wi-Fi či LAN, čímž ji využijete pro více zařízení, než pro jediný počítač. Čtyři inkoustové cartridge nainstalujete pohodlně zepředu, vzadu stačí nacvaknout válec pro podavač papíru, projít rychlého průvodce na dotykovém displeji a je hotovo.


 

Tiskárna má velký 4,3" výklopný dotykový displej s pěkným grafickým zpracováním. Při ovládání dokonce funguje jakýsi swipe pohyb prstem pro listování mezi nabídkami. Přední zásobník na 250 listů papíru je pěkně zakryt a na papír se nepráší.


 

Nalevo od podavače najdete port USB a čtečku SD karet pro přímý tisk. Napravo výrazné zapínací tlačítko. Horní část obsahuje automatický podavač papíru pro skener (ADF), kam můžete vložit až 50 listů, což kopírování většího objemu papíru velmi urychluje; samozřejmě pokud je nemáte secvaklé.


 
 

Možnosti připojení na zadní straně zahrnují USB, LAN i Wi-Fi, ve starších kancelářích možná využijete i zastaralý fax. Výhodou je automatický oboustraný tisk, který je v této cenové hladině již standardem. Po zapnutí je tiskárna nastartovaná během pár sekund. Na podavači pro hromadné kopírování jste upozorněni, že papír má ležet textem vzhůru, nemá být zmuchlaný ani secvaknutý.

 

Ovladače pro počítač je potřeba stáhnout z webu, Windows 7 je neobsahují. Připojení přes Wi-Fi v lokální síti probíhá bez problémů a po instalaci si hned řeknou o aktualizaci. Restart není potřeba (což je bolest některých jiných výrobců). Odeslání stránky k tisku přes bezdrátovou síť trvá asi 5 sekund, první stránka se vytiskne za sedm sekund a každá další za šest sekund. Tisk na obyčejný papír ve standardní kvalitě je velmi kvalitní.


 

Tisk komplexního barevného obrazce je svou kvalitou srovnatelný s levnějšími tiskárnami, zrno se objevuje ve stejné míře, jen barvy má Officejet o něco živější. Na kvalitnějším papíru se i zrno skoro ztrácí. Jakmile ale v nastavení přepnete na tisk nejvyšší kvalitou, výsledek je téměř ohromující a na vytištěném testovacím obrazci se těžko hledají chyby. Jednotlivé barvené odstíny pěkně přechází jeden v druhý a odstíny šedé tvoří krásnou škálu. Tisk je slušně rychlý i u složitých barevných stránek. Při nejvyšší kvalitě však trvá jedna stránka až 30 sekund.


 

Výstupní podavač má jednu chybu, kterou by výrobce nazval vlastností. Vytištěné papíry padají na zem a musíte mít vysunutý držák. Ten sice obsahuje povedenou zarážku, nicméně vysunovat jej před každým tiskem se nebude nikomu chtít. Nezbývá tak než umístit tiskárnu na dostatečně velké místo, kde neustále otevřený držák nebude překážet.

Officejet není fototiskárna, nicméně na fotopapír tisknout umí. Nedokáže ale zajistit bezokrajový tisk. Při zvednutí víka skeneru se papíry ve výstupním držáku z AFP sesunou za tiskárnu, zde by se také hodila nějaká zarážka. Podavač skeneru AFP je naprosto spolehlivý, kvalita průběžného skeneru je srovnatelná s kvalitou pevného, za což má HP plus. Levnější tiskárny s tím mají problém.


 

Z SD karty či flešky tiskne spolehlivě i dokáže na ni i skenovat. Slot pro SD/MMC není úplně přátelský a vložit kartu přesně do slotu vyžaduje trochu trpělivosti. Při tisku z karty si vyberete formát – pdf nebo jpg a nabídka zobrazí je tyto formáty. U jpg to jsou náhledy, před tiskem je můžete lehce upravit, oříznout, změnit jas, otočit, nebo upravit červené oči.

Spotřeba tiskárny v klidu činí kolem 8 W, během tisku 18 W a ve stand-by neměřitelný 1 W. Přes internet si můžete stahovat obrázky od HP, standardně to jsou různá sudoku, omalovánky či kalendáře – HP však stále neopravilo některé chyby v češtině, například například Čtvřtek.

Officejet Pro 276dw je kvalitní multifunkce na doma i pro menší kanceláře. Stejně jako u dříve testovaných tiskáren Ink Advantage od HP má poloviční náklady na tisk. Kromě menších peripetií se zarážkami papíru, které jsou však běžné u všech tiskáren, už prakticky nemá negativa, cena je však přeci jen vyšší.

Hodnocení: 90 %

MMF24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.