Hlavní navigace

HP Palm Topaz: rychlost především

25. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hewlett-Packard si koupil Palm a začal chystat společné produkty. HP Palm se pokusí proniknout i na trh s tablety a dělá to velmi směle, nový přístroj s operačním systémem webOS se nazývá Topaz a je proklatě rychlý.

Velikostí jde o přímou konkurenci iPadu, Topaz má 9,7" kapacitní displej s rozlišením 1024 × 768 pixelů a povrchem ze skla Gorilla Glass, takže se vám nebude příliš patlat a hlavně jej půjde jen obtížně rozbít. Rozměry jsou 19 × 24 cm, tloušťka činí 14 mm. Hmotnost činí 700 g. V tabletu najdeme dvoučlánkovou 3150mAh baterku, na kterou prý vydrží běžet přes osm hodin. A není to slabým hardwarem :-)

Jakkoli je Tegra populární, HP Palm sází na klasiku a uvnitř tepe Qualcomm Snapdragon MSM8660, dvoujádro na 1,2 GHz. Procesor má k sobě 512 MB paměti DDR2 a Adreno 220, GPU, které by mělo být schopné libovolné akcelerace formátů a rozlišení do 1080p včetně a mělo by podporovat OpenGL/OpenGLES 2.0 nebo OpenVG 1.1.

Co do paměti tu máme 16-, 32- nebo 64GB úložiště eMMC, o možnosti paměťových karet se nehovoří. Jsou tu dva reproduktory Beats audio, port microUSB, 3,5mm jack pro sluchátka nebo mikrofon. Nechybí přední 1,3Mpx webkamera, akcelerometr, kompas, Wi-Fi 802.11n, senzor světla nebo volitelně také WWAN modul pro 3G, případně později i podpora pro sítě 4G LTE. Vypadá to, že pouze modely s podporou 3G nebo 4G budou mít vestavěný čip A-GPS. Vypadá to navíc, že HP hodlá u svého zařízení plně podporovat SMS a MMS.

HP Palm Topaz: specifikace; klikněte pro zvětšení

KL24

Ještě jedna zajímavost - jak Topaz, tak jeho kolega Opal budou podporovat dokování Touchstone V2, kdy nejen že tablet bezdrátově propojíte s jakýmkoli PC či smartphonem, ale můžete jej i bezdrátově indukčně nabíjet. Uvidíme, jak se extra rychlý tablet s prostředím Palm webOS, svou asi největší slabinou, prosadí.

Zdroj: Pre Central

Byl pro vás článek přínosný?