Hlavní navigace

HP Urban Courier Bag 16": styl nemusí být drahý (test)

30. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když brašnu, tak pořádnou

V nedávné recenzi batohu od CaseLogicu jsem celkem silně doporučoval koupi batohu, především pokud máte nějaký těžší notebook a přenášíte jej denně. Ne každému ovšem musí batoh vyhovovat - uznávám, že třeba v kombinaci s oblekem vypadá poněkud nepatřičně. Navíc jsou batohy zpravidla "zbytečně" velké a pokud opravdu nepotřebujete přenášet nic jiného než notebook, adaptér a třeba pár papírů, budete s sebou zbytečně nosit spoustu vzduchu.

HP Courier Bag sice v kombinaci s formálním oblečením bude vypadat ještě nepatřičněji, jinak má ale docela dost výhod. Především je malý. Když vám někdo třeba v reklamě vykládá o něčem, co je malé, ale má překvapivě velký vnitřní prostor, je to téměř vždy auto; tady to ale platí také, a to beze zbytku. Přiznám se, že se mi na první pohled nechtělo věřit, že se tam velký patnáctipalcový notebook skutečně vleze, protože brašna opticky působí tak, že se do ní vejde sotva třináctipalcový počítač. A pěkně jsem se mýlil, i opravdu rozměrný (rozuměj tlustý) 15" notebook se vejde úplně přesně. Dokonce ani s adaptérem není problém, i ty opravdu velké kousky od "stolních" strojů brašna pojme jako nic a není na ní znatelné téměř žádné vyboulení, pokud si dáte aspoň trochu pozor na umístění kabelu.

  

Reflexní vesta

Brašna je na Alze, která nám ji zapůjčila, zařazená v kategorii stylových. Nevypadá sice jako něco z cirkusu, ale není to ani klasická černá brašna s pár zipy a logem výrobce. K dostání je několik barevných variant s různými vzory, my jsme měli zapůjčenou šedomodrou verzi s černým popruhem. A s křiklavě zeleným vnitřkem. Opravdu, po prvním otevření na vás čeká překvapení - vnitřek námi testované barevné kombinace má barvu (a svítivost) zelené reflexní vesty.

Celá brašna je kompletně z umělých materiálů (polyester). Povrch vnějšku je poměrně hrubý, vnitřek je naopak docela jemný a nepůsobil na mě úplně příjemně - ovšem to je individuální. Vzor na povrchu je nasprejovaný a těžko soudit, jak dlouho vydrží.

"Víko" hlavní kapsy je drženo na místě třemi magnety, nejsou však příliš silné. Na udržení brašny v zavřeném stavu postačí, zničení dat třeba na pevném disku bych se ale příliš nebál. Pod uchem se skrývají dvě menší kapsy na drobnosti, uzavíratelné zipy - ta přímo na uchu je vcelku na nic, protože je sice poměrně rozměrná (šířkou a hloubkou), ale pokud do ní vložíte cokoliv silnějšího než pár papírů, udělá se vám nahoře ošklivá vyboulenina.

Podobný problém mají v podstatě všechny kapsy. Na hlavní části jsou další dvě uzavíratelné zipy; jedna je přístupná i když je brašna zavřená a je opravdu malinká, tak na občanku nebo tenký mobil; druhá je o něco větší a rozdělená na několik menších oddílů, ale prostoru je opět poměrně málo. Na zadní straně zvenku je ještě jedna, tentokrát neuzavíratelná kapsa; ta je opravdu rozměrná (téměř jako celá brašna), ale zase je spíš na pár papírů, pokud do ni vložíte třeba tlustší knížku, brašna vám ošklivě nabobtná.

  

Všechny zipy jsou poměrně jemné a bohužel také dost hlučné. Body navíc ale HP dostává za jejich pogumování - v kombinaci s relativní voděodolností celkového zpracování brašny bych se o vloženou elektroniku ani papír nebál ani v pořádném lijáku.

Kapsa tak akorát a široký popruh

Hlavní kapsa má pouze oddělenou, vypolstrovanou přihrádku na notebook, nijak dále rozdělená není. Opticky působí opět tak, že se do ní nic nevejde, ovšem jak jsem zmínil už na začátku, i docela rozměrný adaptér (nebo půllitrová láhev s pitím či pár nepříliš tlustých knih) se do hlavního oddílu vejdou bez problémů a bez nějakého většího vyboulení, které by ztěžovalo přenášení.

Popruh mě překvapil asi nejmileji. Možná by mohl být delší (mám vcelku průměrnou postavu a na maximální délce mi byl akorát - vyšší, svalnatější či "prostorově výraznější" jedinci by asi měli tašku příliš vysoko), ale jinak je nadprůměrně široký, takže ani s celkem těžkou zátěží příliš netlačí do ramene, i když nemá žádné polstrování. Také se mi líbilo, že je docela jemný a tudíž neklade odpor při ohýbání, není problém najít pohodlnou polohu. Přitom ale ani neprokluzuje, jak občas mají takto jemné popruhy ve zvyku při špatném zpracování spon.


Brašna s vloženým notebookem i velkým adaptérem - skoro to není poznat

Celkové zpracování určitě chválím. Švy vypadají pevně, žádný z nich není křivý... takhle se mi to líbí. Samozřejmě nemůžu po relativně krátkém používání hodnotit, jak dlouho vydrží, a ze vzoru na vnějšku mám trochu obavy, ale opravdu nevím.

Specifické využití

HP Courier Bag 16" se mi celkově líbí. Nevejde se do ní hromada věcí, ovšem osobně mi připadá téměř ideální třeba pro studenty, kteří kromě notebooku, adaptéru a pár papírů s poznámkami nepotřebují nosit nic dalšího - a nechtějí batoh. Vypadá celkem dobře (rozuměj ne jako obyčejná černá brašna), na druhou stranu nebije do očí, a na poměry brašen se dobře nosí, což je asi nejdůležitější. Jen prostě nepočítejte s tím, že v ní odnesete hodně věcí. V případě že vám to vyhovuje je to jedině dobře, v případě že ne, poohlédněte se po něčem větším.

+ kvalitní zpracování
+ pogumované zipy
+ překvapivě dostatek vnitřního prostoru
+ pěkný design
+ široký popruh

MMF24

- délka popruhu
- v této barevné variantě křiklavě zelený vnitřek
- hlučné zipy
- malá výška kapes (kromě hlavní)

Parametry
Materiál Polyester (600D)
Rozměry 315 × 433 × 77 mm
Hmotnost 0,57 kg
Maximální úhlopříčka notebooku 16"
Cena s DPH 863 Kč

Alza.cz
Za zapůjčení batohu za účelem otestování děkujeme společnosti Alza.cz a.s.

Byl pro vás článek přínosný?