Hlavní navigace

Hraní na počítačích nezemřelo, Steam hlásí zdvojnásobení prodejů

9. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S končícím rokem rekapitulovaly také herní firmy. S velice pozitivními výsledky přispěchalo Valve, firma zodpovědná za sérii Half-Life nebo za logickou pecku Portal. Sama provozuje platformu Steam, skrze níž zdaleka neprodává pouze vlastní značky. Nedávno přitom zaznamenala pět milionů uživatelů připojených ke službě současně. Nový rekord rozhodně vyvrací všechny ty řeči o tom, že hraní na počítačích je mrtvé. Herní konzole jsou sice oblíbenější než kdy dřív, ale na počítače se stále musí brát zřetel.

Důkazem budiž 5 012 468 hráčů připojených minulé pondělí. Své jistě udělaly velké sváteční slevy, které trvaly po celé dva poslední týdny v roce 2011. Měli jste šanci nakoupit za sníženou cenu přes tisíc her. Skok na pět milionů se podařil zhruba za čtyři měsíce. V září služba zaznamenala čtyři miliony lidí připojených současně.

A co víc, v roce 2011 se prodeje zdvojnásobily. Podle Valve šlo o sedmý rok, kdy se něco takového stalo. Logicky se to projevilo na množství dat, jež služba musela mezi hráče distribuovat. Přenosy se rovněž více než zdvojnásobily, firma ze svých serverů odeslala do celého světa přes 780 petabajtů dat. Musela tedy velmi výrazně zapracovat na rozšíření své serverové infrastruktury, změnila i architekturu distribuování obsahu. Steam aktuálně hostuje 40 milionů registrovaných účtů. Prozatím se služba jinam nepodívala jinam než na Windows a nedávno na Mac. Ve velmi omezené míře Steam funguje na konzoli PlayStation 3, o tom se ale skoro nedá mluvit.

MMF24

Firma připravuje uživatelské prostředí snadno ovladatelné na velkých obrazovkách, chce se tudíž zaměřit na televizory.

Zdroj: Neowin 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?