Hlavní navigace

Hromada zajímavých skříní, ale chladiče bez nových nápadů [Computex]

9. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chladiče

Noctua

Rakouská Noctua patří mezi pravidelné účastníky Computexu a na jejím stánku jsou vždy k vidění zajímavé novinky z oblasti vzduchového chlazení. Společnost proslula nejvíce svými kvalitními ventilátory, které jsou již na trhu poměrně dlouho. Na veletrhu byly k vidění nové modely, z nichž některé zatím patřily mezi prototypy, ale několik vystavených kousků by se mělo brzy dostat do prodeje.

Noctua Computex 2015

A series bude nová řada ventilátorů, která doplní stávající modely. K vidění byly zatím 120mm a 200mm varianty, ale je téměř jisté, že se v budoucnu dočkáme i dalších velikostí. Ventilátory na první pohled zaujmou především velikou plochou lopatek, takže budou určeny pro chladiče s hustým žebrováním, případně pro radiátory vodního chlazení.

Noctua Computex 2015

Noctua NF-P12 Redux je v podstatě finální produkt, který se brzy dostane do nabídek obchodů. Jedná o lehce očesanou verzi plnohodnotného ventilátoru NF-P12 s jiným barevným zbarvením a především nižší cenou. Ventilátory Chromax chtějí se svými pestrobarevnými antivibračními podložkami oživit jinak celkem designově nudné portfolio výrobce.

Noctua Computex 2015

V nabídce výrobce ovšem nenajdete jen ventilátory, ale také chladiče procesoru. Na Computexu byl k vidění chystaný nástupce modelu NH-U12S, který nabídne o kus větší plochu žebrování, šest heatpipe (současný model jich má pět) pro odvod tepla ze základny a právě nový 120mm ventilátor zmíněný výše. Modernizace se dočkal také větší sourozenec NH-U14S, který bude mít také o něco větší plochu žeber, ale především bude mít pasivní část lehce vyosenou vůči základně. Díky tomu už nebude docházet ke kolizím s grafickými kartami umístěnými blízko procesorové patice.

Noctua Computex 2015   Noctua Computex 2015   Noctua Computex 2015   Noctua Computex 2015  

Kromě výrobků určených pro běžné spotřebitele se rakouský výrobce orientuje také na profesionální sféru, a proto bylo k vidění i spousta chladičů určených do serverů, pracovních stanic apod. Výrobce se nezapomněl ani pochlubit tím, že je většina jeho chladičů kompatibilní s novým socketeme LGA 1151. Pro zákazníky, kteří ještě nemají příslušný montážní kit, stále platí nabídka, že stačí výrobci poslat žádost společně s potvrzením o koupi daného chladiče (kopie faktury) a výrobce vám obratem tento kit pošle.

Cryorig

V oblasti chlazení se na Computexu nejvíce vyznamenala mladičká společnost Cryorig. Ještě před samotným zahájením veletrhu výrobce odhalil tři nové vzduchové chladiče. Model C7 najde uplatnění především ve stísněných počítačových skříní. Pasivní část je totiž namáčknuta přímo na základně, takže celková výška včetně 92mm ventilátoru nepřesáhne 5 cm. Zapomeňte ale, že byste tento chladič osadili na vysoce přetaktovaný procesor.

  Cryorig Computex 2015

To Cryorig M9 si už troufne i na topivější procesory. Jedná se o klasický věžový model jedním 120mm ventilátorem. Zamrzí ovšem omezená kompatibilita. V prodeji budou totiž dvě verze – jedna určená pro procesory Intel, druhá pro zástupce od AMD. Potěšit by měla alespoň cena, která by údajně neměla být nastavena vysoko.

Cryorig Computex 2015   Cryorig Computex 2015   Cryorig Computex 2015

Model Z1 míří do těch nejvýkonnějších sestav. Dvě pasivní kruhové věže jsou svým tvarem uzpůsobeny pro co nejlepší průtok vzduchu. Ten zajišťují dva 140mm ventilátory – jeden s menší tloušťkou je osazen vpředu, druhý silnější má své místo uprostřed pasivů. Svým celkovým tvarem připomíná Z1 především chladiče od Zalmanu, které také sázejí na pasiv uspořádaný do tvaru kruhu.

Cryorig Computex 2015

Hotové sety vodního chlazení zažívají v posledních letech velký boom, a ani Cryorig si nechce nechat tuto příležitost utéci. Pod označením A40 se ukrývá all-in-one vodní set vybavený 240mm radiátorem. K dispozici budou rovnou dvě varianty, které se od sebe liší tloušťkou tohoto radiátoru, od které se odvíjí i celkový výkon chlazení.

Zajímavě je řešen vodní blok. Jeho součástí je také vodní čerpadlo, které pohání kapalinu v okruhu. Nejvíce ovšem na bloku zaujme přídavný ventilátor, který slouží k ochlazování napájecí kaskády procesoru. Ta totiž trpí při výměně vzduchového chladiče za vodní nejvíce a často způsobuje nestabilitu celého systému. K dispozici bude ještě výkonnější varianta s označením A80 , která nabídne 280mm radiátor.

Corsair

Corsair má ve svém portfoliu mimo jiné také AIO vodní sety a ventilátory. V Tchaj-wanu se představily hlavně nové skříně, o kterých bude řeč později, ale také zajímavé příslušenství právě pro AIO vodníky.

 

Jedná se o čtyři nástavce, díky kterým bude možné využít vodní chladiče na chlazení grafických karet. Základem je kovový plát s otvory, který se přišroubuje na kartu a slouží jako držák vodního bloku. Zajímavá je ovšem zadní část tohoto kitu, kde je osazen radiální ventilátor určený pro chlazení napájecích obvodů karty. V případě, že si zvolíte sadu pro karty Nvidia GTX 780 nebo AMD Radeon R9 290(X), budete muset použít originální ventilátor z referenčního chladiče. Problém nastane, pokud vaše karta nemá referenční chladič. Tento krok je podivný především s ohledem na to, že druhé dva kity, určené pro karty Nvidia GTX 970 a GTX 980 mají tento ventilátor osazený již z výroby.

Corsair Computex 2015

Z pohledu chladičů byl letošní Computex poměrně chudý. Novinek bylo představeno jen několik a většinou se jednalo jen o novou revizi současných výrobků a ne o žádné nové kousky. Na druhou stranu je pravda, že v oblasti chlazení působí mnoho výrobců a je tedy těžké neusátle vymýšlet nové produkty a způsoby. O co chudší byly chladiče, o to rozmanitější byly počítačové skříně.

Skříně: Akasa, Antec, Corsair, CoolerMaster

Akasa

Akasa se již delší dobu věnuje vývoji a prodeji počítačových skříní pro počítače Intel NUC. Na Computexu byly k vidění čtyři nové krabičky. Model Plato je z větší části tvořen masivními hliníkovými chladiči umístěnými na bocích. Díky tomu by neměl být problém s uchlazením nainstalovaných komponent. Nejvíce ovšem zaujme výška, která je pouhých 38,5 mm.

Akasa Computex 2015

Akasa Abel S  a Abel MT vycházejí ze stejné konstrukce a liší se pouze provedením čelního panelu. Zatímco Abel S nabídne průřez pro optickou mechaniku, jeho sourozenec je zaměřený spíše na ukládání velkého množství dat, protože má na předním panelu dva 2,5" hot-swap sloty pro pevné disky. Poslední skříňka s označením Newton P míří na nenáročnou klientelu. Na čelním panelu jsou pouze dva výřezy na porty USB a také okénko IR přijímače pro dálkové ovládání. Tlačítko pro spuštění je osazeno na vrchu a to je asi tak vše, co může tento model nabídnout.

Akasa Computex 2015   Akasa Computex 2015   Akasa Computex 2015

Všechny představené kousky mají společnou jednu věc. Jsou totiž konstruovány tak, aby zvládnuly uchladit veškeré vnitřní komponenty zcela pasivně, což z nich dělá ideální kandidáty pro milovníky bezhlučných sestav.

Antec

Antec Computex 2015 Na stánku Antecu byla k vidění novinka s názvem Signature S10 . Na první pohled je jasné, že máme co dočinění se skříní patřící do kategorie big towerů. Prostor pro E-ATX základní desku a 10 rozšiřujících slotů na karty musí stačit i náročným zákazníkům. Celý interiér je rozdělen do tří samostatných zón. První z nich tvoří právě prostor pro základní desku a komponenty v ní osazené.

Antec Computex 2015   Antec Computex 2015   Antec Computex 2015

Druhá zóna je vyhrazená pro pevné disky. K dispozici je celá řada slotů, takže nouze o místo rozhodně nebude na pořadu dne. Poslední zóna patří napájecímu zdroji a koši pro 2,5" disky. Toto rozdělení bude mít pozitivní vliv především na chlazení komponent. Studený vzduch pro chlazení nejtopivějších komponent totiž neprochází přes prostor s pevnými disky, ale je nasáván průduchem mezi těmito dvěma zónami. Problém nebude ani s odvodem teplého vzduchu z interiéru, celý horní panel je totiž perforovaný, takže bude moc teplo samovolně odcházet.

Corsair

Corsair Computex 2015

Počítačové skříně od Corsairu si za dobu, co jsou na trhu, vydobyly velmi slušnou pověst. Jejich konstrukce jsou promyšlené a většinou i slušně zpracované a nezaostávají ani v designu. Modelovou řadu Obsidian doplní „nový“ model s označením 750D Airflow Edition . Jedná se o upravenou klasickou verzi, která je na trhu již více jak rok. Přepracovaný čelní panel je z poloviny perforovaný, takže dva čelní modře podsvícené 140mm ventilátory mají dostatečný prostor pro nasávání studeného vzduchu. Tato změna je jediným odlišným prvkem proti původní verzi.

Corsair Computex 2015

To Corsair Bulldog je už opravdová plnohodnotná novinka. Pod tímto názvem se ovšem neskrývá jen samotná skříň, ale celá sada komponent, se kterou bude možné jednoduše poskládat malé herní PC určené do obývacích pokojů. Pokud si Bulldog pořídíte, dostanete vzhledově povedenou skříň určenou pro mini ITX základní desky, 600W napájecí zdroj formátu SFX a all-in-one set vodního chlazení rozšířený o sadu na chlazení grafické karty (viz předchozí kapitola).

Corsair Computex 2015   Corsair Computex 2015

Nápad je to vcelku povedený. Stačí dokoupit potřebné komponenty a rázem můžete mít malou, ale našlápnutou herní sestavu, která zvládne i nejnáročnější hry. Uvidíme, jaká bude koncová cena tohoto kitu, od které se bude odvíjet celkový úspěch.

Cooler Master

CoolerMaster Computex 2015

Cooler Master přivezl na Computex zajímavý koncept s názvem MasterCase . Na první pohled se jedná o obyčejnou skříň s trochu odlišným designem. Pokud ale začnete konstrukci zkoumat více, zjistíte, že se dá upravovat poloha ventilátorů. Hlavním trumfem jsou ovšem odepínatelné boční panely, díky kterým si upravíte vzhled a možnosti chlazení přesně podle vašich požadavků. Nelíbí se vám čelní panel? Jednoduše jej můžete nahradit jiným, vlastnoručně vyrobeným. Upravovat můžete v podstatě cokoliv, základem je totiž jednoduchá kostra, na které jsou přišroubovány ostatní části.

 

CoolerMaster si na pomoc přizval několik světových modderů, kteří svými zkušenostmi a připomínkami přispěli k vývoji tohoto konceptu. Finální verze by měla být představena již letos v srpnu, tak uvidíme, jakou výrobce nastaví cenu.

Skříně: DeepCool, Fractal Design, In-Win a ostatní

DeepCool

Malé skříně určené pro mini ITX desky nabízí v dnešní době kde kdo. DeepCool se ale zaměřil na segment hardwarových nadšenců, což se podepsalo na výsledném provedení. Model Nephrite je totiž z části prosklený, takže nabízí pohled na osazenou grafickou kartu.

DeepCool Computex 2015

DeepCool Computex 2015 DeepCool Computex 2015 DeepCool Computex 2015 

Většina těla je neprůhledná a má potisk připomínající povrch karbonových vláken. V místě grafické karty je ovšem jakási plexisklová vitrína, v které sídlí grafická karta. Ta je osazena vodorovně se základní deskou což umožňuje integrovaný adaptér pro slot PCI-e. Prosklená část je z části perforovaná, kvůli lepšímu přístupu vzduchu. Počítačoví nadšenci, kteří se rádi kochají svým hardwarem si tak přijdou na své.

Fractal Design

Fractal Design Computex 2015

Fractal Design Computex 2015 Fractal Design Computex 2015 Fractal Design Computex 2015

Dvě nové skříně představil na Computexu také Fractal Design. Core 500 je klasickým zástupcem tzv. „cube“ skříní. Vzhledem k rozměrům 250 × 203 × 367 mm je jasné, že se dovnitř vejde pouze mini ITX deska. Naštěstí ale zůstalo dostatek prostoru na pořádný vzduchový chladič, který může být vysoký až 170mm a také na grafickou kartu s maximální délkou 310 mm. Špatné to není ani s místem pro pevné disky, pro které je připraveno celkem šest pozic.

Fractal Design Computex 2015

Fractal Design Computex 2015 Fractal Design Computex 2015 Fractal Design Computex 2015

Model Node 202 míří hlavně do obývacích pokojů. Podporované jsou opět pouze základní desky formátu mini ITX, ale i tentokrát zůstal dostatečný prostor pro ostatní komponenty. Podporovány jsou napájecí zdroje formátu SFX, které jsou o něco menší než klasické ATX modely. V případě zájmu si můžete zakoupit tento model společně se zdrojem Integra SFX 450W a vyhnete se tak problémům se sháněním vhodného kousku.

 

Díky adaptéru do PCI-e slotu se grafická karty osazuje vodorovně se základní deskou. Toto řešení umožnilo zachování podpory plnohodnotných grafických karet s délkou až 310 mm. Nízká výška skříně se ovšem negativně projevila na prostoru pro chladič procesoru. Jeho výška je totiž omezena na pouhých 56 mm, což je opravdu málo. Pokud budete komponenty vybírat s rozvahou, nemusí být toho omezení překážkou.

In-Win

In-Win Computex 2015

O největší rozruch mezi skříněmi se letos postarala společnost In-Win se svým modelem H-Tower. Už na první pohled působí vzhled skříně přinejmenším zajímavě. Spodek je vcelku, ale horní část je rozdělena na osm samostatných oddílů. Pokud chcete skříň otevřít (v tomto případě doslova) musíte tak učinit stiskem spínače. Po jeho aktivaci se vnější plášť rozevře jakou květ, vysune se tray se základní deskou a navíc se otočí o 90°. Jak to celé funguje, je nejlépe vidět na následujícím videu.

Pro zájemce o tuto transformeří skříň máme dobrou zprávu – výrobce ji opravdu bude vyrábět a prodávat. Horší to bude s koncovou cenou, která určitě nebude nízká.

Ostatní výrobci

O výrobce počítačových skříní nebyla na letošním Computexu rozhodně nouze. Představovat a popisovat jednotlivé nové modely by vydalo ještě na několik dalších kapitol, což nemá význam. Letošní ročník veletrhu byl sice slabší v oblasti chladičů, ale nepřeberné množství zajímavých skříní všech druhů, barev a velikostí dokázalo tento nedostatek alespoň částečně vynahradit. V galerii níže najdete ještě několik dalších zajímavých zástupců, které byly na letošním ročníků k vidění.

MMF24

 

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, , 11

Byl pro vás článek přínosný?