Hlavní navigace

HTC HD2 vs HD7: mám důvod přecházet?

27. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

HD2 je nadčasový telefon. V době vydání měl nejlepší výbavu na trhu, operační systém byl prošpikovaný drobnými vylepšeními od HTC a co v něm z výroby nebylo, to se snadno sehnalo po internetu.

To byla také hlavní výhoda. Už při nákupu u operátora jsem věděl, že se s brandovanou ROM rozloučím a telefon tak budu provozovat bez záruky. Neoficiálně uvařený software však nabízel tolik výhod, že jsem byl ochoten to risknout.

Po několika měsících laborování jsem nakonec skončil s všemožným testováním a zůstal u oficiální nebrandované ROM v kombinaci s CHT (Cookie Home Tab) a editorem. Díky obrovské komunitě vývojářů a uživatelů bylo k dispozici nepřeberné množství návodů, co jak kde proč změnit. K většině úprav (asi jako všichni alespoň elementární angličtinou poznamenaní) jsem se dostal skrze XDA Developers fórum.

HTC HD2 vs HD7

Jak čas letěl, souběžně s životem HD2 rostla obliba Androidu, na Windows Mobile jakoby se úplně zapomnělo. I zde vývojáři udělali kus práce a dočkal jsem se funkčního portu. Nejinak tomu je i v podobě Windows Phone 7, nejnovějšího operačního systému pro chytré telefony od Microsoftu.

V den vydání WP7 Microsoft totálně otočil svoji strategii v mobilních telefonech a dá se říct, že se zaměřil na jinou cílovou skupinu. Starší verze pro geeky a šťouraly, nová pro širokou veřejnost, co nechce nic moc měnit.
HTC tak nějak neoficiálně sliboval aktualizaci WP7 pro HD2, nakonec se asi nedočkám (což neznamená, že na HD2 WP7 nelze spustit). Jaké bylo mé rozčarování, když HTC vítězoslavně vydal HD7, který se od HD2 liší snad jen zabudovaným stojánkem, stereo reproduktory a podporou 802.11n?

HTC HD2 vs HD7

Shodou okolností se mi do rukou dostal HD7. Jak dlouho je na trhu, půl roku? Byl jsem trochu rozpačitý, na první pohled se od HD2 opravdu neliší. Místo pěti kláves jsou už pouze tři, přibylo tlačítko pro spoušť pro fotografování, ovládání hlasitosti se přesunulo z levé strany na pravou. Zůstal velký displej a výkonný procesor. Slot pro microSD kartu sice k dispozici je, není ale „veřejně přístupný“.

Po zapnutí si konečně poprvé mohu osahat poslední výtvor Microsoftu. Nechci zde šťourat do čtyřhranného uživatelského rozhraní, někomu se asi líbí, já to nejsem. Co se mi ale líbí určitě, je odezva systému a plynulost přechodů, žádné zbytečné prodlevy, žádné přesýpací hodiny nebo rotující kolečka.

HTC HD2 vs HD7

Po chvilce hraní si uvědomuji, že se celou dobu pohybuji v anglickém menu. Na výběr mám hned z pěti (!!!) jazyků. Neřeším. Telefon se mi do ruky dostal z jediného důvodu, potřeboval jsem na něm zprovoznit vzdálenou plochu pro připojení k serveru. Ve starším modelu byla, proč by nemohla být i v novém.

Ejhle, není. Proč? Zeptám se strýčka Googla, snad bude vědět. V prvních dvaceti odkazech se stále objevuje slovo Marketplace, celý natěšený se připojuji k Wi-Fi a spouštím aplikaci Marketplace. V cuku letu vyplivne hlášku, že „This application is not available in Your Country.“.

HTC HD2 vs HD7

V hlavě se mi honí otázka, jestli jsem někde v menu nenastavil Ugandu či KLDR, že se mnou Microsoft nepočítá, během přemýšlení vyhledávám odpověď na internetu. Vaše Live ID musí být nastaveno pro „Australia, Austria, Belgium, Canada, France, Germany, Hong Kong, India, Ireland, Italy, Mexico, New Zealand, Singapore, Spain, Switzerland, United Kingdom, and United States“. Nic víc, nic míň. Jak dlouho je telefon na trhu? Půl roku?

Vytvářím si nové Live ID (nechce se mi měnit mé původní, jelikož na něm provozuji tuny přihlášení od herních portálů přes MCP až po Microsoft Partner Network). Zcela vědom si svého lhaní, zadávám adresu Victoria Street, London, England. Pro aktivaci nového Live ID v telefonu je vyžadován reset do továrního nastavení (což mi až tak nevadí, když v něm nic není, představa kompletní zálohy po nasypání dat mi ale nahání hrůzu).

Po resetu zádávám nové Live ID, připojuji se k Wi-Fi (kdo v práci vymyslel čtrnáctimístné heslo pro WPA šifrování?) a spouštím opět Marketplace. Vtipná hláška zmizela a já si konečně mohu vybírat z aplikací, které už dávno v  telefonu mohly (měly) být. Vyhledávám výraz „remote desktop“, čímž získávám výsledek pěti aplikací, z nichž dvě se zdají (pamatujte si to slovo) být tím, co hledám.

HTC HD2 vs HD7

Na dva kliky (tapy) stahuji trial verzi aplikace Remote Desktop, autor si jí cení na patnáct anglických liber. Aplikace nemůže být stažena, zní volně přeložený text na displeji. Důvod mi ale neprozradí. Opět se přesouvám k počítači, vyhledávám někoho s podobným problémem a nakonec se dozvídám, že bez vložené SIM karty nestáhnu ani vira. Proč?

Vypínám telefon, vyndavám baterii, vkládám svou SIM kartu a opakuji celý proces. Tentokrát již úspěšně instaluji aplikaci. Po bezmála hodinovém boji se odmítám zabývat čtením dlouhých textů nápovědy a rovnou přidávám svůj počítač do oblíbených připojení.

Aplikace chce pouze IP adresu nebo název počítače a heslo. Žádné uživatelské jméno nebo dotaz na doménu? Ne. Samozřejmě žádné spojení neprobíhá, počítač nenalezen. Potupně se vracím k předchozím vynechaným odstavcům, kde se dozvím, že se nejedná o „real remote desktop“. K funkčnosti potřebuji nainstalovat na cílový stroj VNC a jakýsi doplněk.

Tím pro mne aplikace končí a vrhám se na druhou variantu v Marketplace, RemoteIt snad splní má očekávání. Nemusím se zde sáhodlouze rozepisovat, výsledek je stejný. Ne tak hrozný, ale stejný. Zklamaný neúspěchem opět vkládám svůj osud do vyhledávacího pole Googlu, kde dotaz upřesňuji na „Windows Phone 7 real RDP“. Výsledků je o poznání méně, počet vláken bez uspokojivé odpovědi naopak přibývá.

Nakonec se dozvídám, že Microsoft neuvolnil vývojářům kompletní API a tvorba klienta pro vzdálenou plochu je zkrátka nadliský úkol. Veškeré moje snažení tak vychází v niveč, vzdálená plocha v dohledné době nebude funkční.

WT100

HD7 je výborný telefon, který je od tohoto týdne k dispozici za novou cenu, atakuje hranici osmi tisíc korun. Pokud někdo vymyslí, jak do toho nacpat Windows Mobile 6.5.x z HD2, bude to paráda. Nic takového se zatím ani na XDA Developers fóru nechystá. HD2 však pomalu mizí z trhu.

PS. Království tomu, kdo vymyslí, jak se na HTC HD7 přihlásí člověk s uživatelským jménem „Petr Šípek“ na web extrahardware.cz. Jen připomenu, že Copy&Paste aktualizace pro HD7 stále není dostupná.

Byl pro vás článek přínosný?