Hlavní navigace

HTML5 video v Chromu bude plynulejší. Vyzkoušet si to můžete hned

13. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud na desktopu používáte Chrome ve vývojové větvi Dev, můžete vyzkoušet nové experimentální nastavení pro HTML5 video. Stačí na adrese chrome://flags/#enable-new-video-renderer aktivovat nový renderer a prohlížeč restartovat. Francois Beaufort z Googlu tvrdí, že vývojáři vylepšili dekódovací cestu, a pokud vám některé z dřívějších videí jelo na hraně, teď už by mělo být přehrávání plynulé.

HTML5 video bude v Chromu plynulejší
HTML5 video bude v Chromu plynulejší

Jak ukazují praktické testy, viditelně kleslo vytížení procesoru, počet přechodů z režimu idle a tím i spotřeba zařízení. Plynulosti videa pomohlo také snížení počtu, případně úplná eliminace vypadnutých snímků. Vidět to prý bude hlavně u náročných videí v režimu 720p60, 1080p60 a 2160p60.

 

4K video s 60 snímky za sekundu se na YouTubu objevilo letos v březnu. Když jsem o tom prvně psal, posteskl jsem si, že ani výkonné čtyřjádro Core i5 na takovou nálož nestačilo a výsledkem byla jen nekoukatelná slideshow.

Nový renderer ale na stejném počítači opravdu pomohl. Vynechaných snímků je stále asi třetina, ale to je už spíš vlivem pomalého připojení. YouTube vytížil mou linku na maximum (21 Mb/s). Když náhodou bylo něco předbufferováno, video jelo subjektivně plynule.

Hlavní problém každopádně tkví v tom, že YouTube u takto náročného videa používá vlastní videoformát VP9, který současné grafické karty nedokážou akcelerovat, takže to všechno musí počítat procesor.

V Chrome Web Storu se ale objevil zajímavý doplněk h264ify. Ten dokáže u HTML5 videa na YouTubu vynutit formát H.264 místo výchozího VP9. A s H.264 si už dnes naopak poradí každá nová grafika. Omezením je ovšem kvalita 1080p60. Náročnější 2160p60 YouTube v H.264 neukládá.

Zdroj: Chromium via Francois Beaufort

Byl pro vás článek přínosný?