Hlavní navigace

Huawei Ascend P2: podle Číňanů nejrychlejší na světě - MWC 2013

24. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě před oficiálním začátkem Mobile World Congress 2013 uspořádalo první tiskovou konferenci Huawei. Jejím hlavním bodem byl oficiální představení modelu Ascend P2, o kterém jsme již několikrát slyšeli. Spekulace hovořili o použití osmijádrového procesoru ARM s architekturou big.LITTLE, kterou jsme jako první zahlédli v procesoru Exynos 5 Octa od Samsungu. Tyto úvahy se nakonec ukázaly jako plané a nejvyšší model v současné řadě Huawei využívá čtyřjádro s taktem 1,5 GHz. Nedočkali jsme se ani Full HD displeje, místo toho má panel Ascendu P2 rozlišení 720 × 1280 pixelů, jeho úhlopříčka je 4,7“. Panel je typu IPS. Interní úložiště pro uživatelská data má kapacitu 16 GB a operační paměť 1 GB. Bohužel chybí slot pro microSD kartu.

Na tiskovce byla vyzdvihována především jeho tloušťka, která má hodnotu 8,6 mm a patří k nejtenčím smartphonům na trhu. Vzhledem připomíná svého předchůdce Ascend P1. Rovněž má bílá záda a displej sahá až k okrajům. Změnou jsou chybějící senzorová tlačítka, ta musí nahradit systémová virtuální přímo na displeji. Stejně jako Nokia 920 prý umí displej Ascendu P2 snímat dotyky přes rukavice, což se hodí především v zimě.

Nejvíc nás potěšila kapacita akumulátoru, která má hodnotu 2 420 mAh. To je srovnatelné s HTC One s akumulátorem o kapacitě 2 300 mAh. iPhone 5 pak má kapacitu 1 500 mAh. K delší výdrži by měla přispět i vlastní technologie Quick Power Control, která by prý měla snížit spotřebu energie o 10 % naopak Qucik Charge zrychlit dobíjení. O použitých technologiích zatím nic podrobnějšího nevíme. Smartphone bude zvládat sítě čtvrté generace, poradí si i s LTE cat. 4, které má maximální teoretickou rychlost 150 Mb/s. Nás to však nemusí vzrušovat.

Huawei Ascend P2
Huawei Ascend P2

  Huawei Ascend P2 Huawei Ascend P2 Huawei Ascend P2

Ascend P2 přijde na trh s Androidem 4.1 Jelly Bean s nástavbou Emotion UI. Dostupný s největší pravděpodobností bude ve druhém kvartálu tohoto roku za 399 €. Ve Spojených státech bude dostupný pouze v eshopu, operátoři jej prodávat nebudou.

Huawei víc než kdy jindy u Ascendu P2 začalo využívat superlativních označení podobně jako další asijští výrobci – především Samsung a Asus. Kromě toho, že Číňané označili telefon za nejrychlejší na světě a správu energie vybavili funkcemi Quick Power Control a Quick Charge, nezapomněli přidat Magic Touch (možnost ovládat displej v rukavicích), Infinity-edge (úzký rámeček), In-cell Touch (spojení digitizeru a LCD panelu) či Smart Reading. Mnohem raději bychom místo těchto úžasňáckých názvů přivítali popis jednotlivých technologií, které za vylepšením stojí.

 

Make it possible

Huawei u příležitosti tiskové konference zveřejnilo kompletní ekonomická čísla roku 2012. Za loňský rok Číňané vydělali o 10 % víc, než za rok 2011. Zisk se zastavil na hodnotě 7,5 mld. USD. Do prodeje se dostalo 127 milionů zařízení Huawei z čehož bylo 52 milionů mobilních telefonů. Celkem pak 32 milionů smartphonů. Velkou část zisků stále tvoří zařízení pro budování mobilní infrastruktury – za posledních 12 měsíců Huawei prodalo přes 50 milionů mobilních jednotek.

Zároveň s těmito čísly také Huawei představilo kampaň „Make it possible“. Ta má přiblížit Huawei lidem a odborníkům dát najevo, že se firma bude více zaměřovat na koncové zákazníky (smartphony, tablety) než na mobilní infrastrukturu.

MMF24

Od Huawei jsme toho čekali na MWC víc, hovořilo se o supertelefonu, který by se měl stát na nějakou dobu nejvýkonnějším na trhu. A i když touto nálepkou v prezentaci Huawei označilo i Ascend P2, toto tvrzení nebylo podloženo žádnými daty. I kdyby tomu tak bylo, za nedlouho se dočkáme Samsungu Galaxy S IV, který Ascend P2 s největší pravděpodobností předčí nejen po stránce výkonu. Ostatně Richard Yu z vedení společnosti při otázkách novinářů sám přiznal zdržení s druhým špičkovým modelem. Jeho představení bylo očekáváno v únoru, nakonec jej prý Huawei představí až v létě.

Byl pro vás článek přínosný?