Hlavní navigace

Huawei chystá akumulátorovou evoluci. Pomocí grafenu zdvojnásobí životnost

5. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumný ústav Huawei představil novou technologii vylepšující Li-ion akumulátory. Třemi změnami v tradičním konceptu chce čínská společnost prodloužit životnost článků na dvojnásobek. Zvýší se také odolnost vůči vysokým teplotám.

Huawei chystá Li-Ion akumulátory využívající grafen
Huawei chystá Li-Ion akumulátory využívající grafen

Výrobce není příliš konkrétní. Do elektrolytu přidal speciální příměs pro zvýšení stability. Upravil lithiové krystaly v katodě a obě elektrody obalil grafenovou vrstvou kvůli účinnějšímu chlazení. Samotný grafen tedy neslouží jako anoda jako u jiných experimentálních akumulátorů.

 

Jeho použití ale snížilo teplotu o 5 °C oproti standardním Li-ion akumulátorům. Po 2000 nabíjecích cyklech při teplotě 60 °C byla kapacita ještě stále nad 70 %. Články by měly vydržet minimálně čtyři roky, dvakrát tolik než běžné Li-ion. Nová technologie se má uplatit v elektromobilech nebo dronech. Kdy se dostane do komerčního nasazení, ale zatím nevíme.

KL24

Před rokem Huawei představil také novou metodu rychlonabíjení pro mobily. Slibovala dobití 48 % kapacity 3000mAh akumulátoru za pouhých 5 minut. Tuto technologii se už podařilo převést do komerčního nasazení a v druhé polovině prosince chce Huawei uvést nový telefon, který ji bude obsahovat.

Zdroj: Huawei

Byl pro vás článek přínosný?