Hlavní navigace

Huawei FreeBuds 4i: levná sluchátka s potlačením hluku a výraznými basy (minirecenze)

6. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Huawei
Huawei se nyní zaměřuje hodně na bezdrátová sluchátka a chytré hodinky. Vyzkoušeli jsme jeho nejnovější True Wireless špunty FreeBuds 4i. Jde o nástupce loňských FreeBuds 3i a to „i“ v názvu značí nižší a levnější model. V číslování ale Huawei není příliš konzistentní. V prodeji by měla být kromě bílé ještě červená a možná dorazí i černá verze.

FreeBuds 4i jsou špunty s čouhající tyčinkou (jako Airpody) a výměnnými špunty ve třech velikostech. V balení dostanete ještě napájecí kablík USB-C. Dobíjecí pouzdro má kulatý tvar skoro jako vejce, což Huawei zřejmě neudělal kvůli velikonocím, ale hezky to vyšlo.

Pouzdro má na sobě párovací tlačítko a indikační diodu. Jeho konstrukce není příliš praktická – na stole musí ležet a dvířka mají tendenci se velmi snadno zavřít. Otevřené je můžete mít v ruce a kamkoliv jej položíte, dvířka se zavřou. Sluchátka v těle drží magneticky a pro jejich vyndání musíte vyvinout docela velkou sílu. Magnet mohl být rozhodně o něco slabší.

Sluchátka padnou do uší velmi dobře a drží jako přibitá. Prostřední velikost špuntů bude pravděpodobně většině uživatelů stačit. Párování přes Bluetooth 5.2 je také bezproblémové. Sluchátka podporují standardy SBC a AAC. Měnič má 10 mm.

Huawei Freebuds 4i
Huawei Freebuds 4i
Huawei Freebuds 4i
Huawei Freebuds 4i

Na první poslech se mi zdálo, že hrají až příliš přebasovaně. Na tvrdou muziku se hodily už FreeBuds Pro, ale tady je basový pocit ještě větší. Hodně také záleží na žánru, na vážnou muziku tyhle špunty úplně nebudou. Hlas při telefonování je však čistý. Sluchátka vydrží nabitá přehrávat hudbu zhruba devět hodin, s potlačením hluku o dvě hodiny méně. Pouzdro je pak zvládne nabít ještě jednou.

Huawei Freebuds 4i recenze4 Huawei vejce

Nastavení sluchátek je možné přes aplikace AI Life, kde zjistíte i aktuální úroveň nabití sluchátek (každého zvlášť) i krabičky. Dá se zde přepnout mód ovládání hluku (potlačení, nebo naopak propouštění), zapnout detekci nasazení (hudba se po vyjmutí byť i jednoho sluchátka z ucha pozastaví) nebo nastavit ovládací prvky.

Huawei Freebuds 4i AI Life Ovládání v apliakci AI Life

Sluchátka se ovládají poklepáním a celkem si můžete nastavit tři virtuální tlačítka: dvojité klepnutí zvlášť pro levé a pravé sluchátko a klepnutí s podržením (to je již pro obě sluchátka). Na výběr jsou pauza, další a předchozí skladba či hlasový asistent. Podržením pak můžete ovládat změnu módu potlačení hluku, tuhle funkci lze tedy pouze vypnout. Hlasitost ale přes sluchátka měnit nelze, to jde pouze na telefonu.

KL24

Huawei Freebuds 4i BT Ovládání bez aplikace je mírně jiné

Propouštění ambientního zvuku okolí je zvláště u špuntového ucpání uší užitečnou funkcí. Freebuds 4i jsou jednoduchá bezdrátová sluchátka za dobrou cenu. Huawei slibuje i plnou kompatibilitu se systémem iOS, což v minulosti ne vždy platilo. V praxi se mi s iPhonem spárovaly, ale přes aplikaci jsem je už nenašel a třeba detekce nošení mi tak nefungovala. Na telefonu s Androidem (či s HMS) ale bez problémů.

Zvukový dojem ze sluchátek je velmi dobrý, poslech rozhodně neurazí. V počátku se mi basy zdály až příliš agresivní, ale jsou prostě jen tvrdší. Freebuds 4i jsou zkrátka určené pro běžného posluchače a běžný rock/pop. Nabídnou ale vcelku dobré ANC, dlouhou výdrž a stojí okolo 2000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.