Hlavní navigace

Huawei na Ifě ukáže Kirin 980, který překoná Samsung, Apple i Qualcomm

1. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Huawei by měl již brzy představit nový SoC. Jeho Kirin 980 pravděpodobně překoná to nejlepší od Qualcommu, Samsungu i Applu. Akuální nejvýkonnější SoC jsou Snapdragon 845 (vlajkové lodi více výrobců), Exynos 9810 (Samsung Galaxy S9) a Apple A11 (iPhone X a iPhone 8). Kirin 970 za nimi zaostává jen o kousek a Kirin 980 by je mohl na podzim všechny porazit.

Kirin 980 bude mít klasickou architekturu s výkonným čtyřjádrem Cortex-A77 (na frekvenci až 2,8 GHz) a úsporným čtyřjádrem Cortex A-55. Bude vyráběn 7nm FinFET technologií a změn má doznat i koprocesor pro umělou inteligenci. Kirin 970 je vyráběn 10nm technologií a již se kromě vlajkových lodí objevuje i ve slabších smartphonech Huaweie.

huawei_kirin_980

CS24

Huawei není tak docela výrobcem svých vlastních procesorů, což ale není zase nic zvláštního. HiSilicon je jeho dceřinná firma (patří do holdingu), která SoC kompletně navrhne, samotnou výrobu ale obstará někdo jiný. Konkrétně Kiriny pro HiSilicon vyrábí společnost TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), jež ve svých továrnách vyrábí i procesory pro iPhony a spolupracuje i s AMD na čipech Vega a s mnoha dalšími. TSMC měl na starosti i předchozí Kirin 970.

Huawei zřejmě nový Kirin 980 představí v rámci veletrhu IFA na konci srpna a reálně jej ukáže v září nebo říjnu při představení nového phabletu Mate 20 (pravděpodobný název). Ještě letos se ale asi dočkáme i procesoru Apple A12 a možná těsně i Snapdragonu 855, na jaře pak přijde Exynos 9820. Huawei tak bude možná nejrychlejší jen na čas a všechny nové SoC by již měly být vyráběné na 7 nm. Neověřené zprávy hovoří u Kirinu 980 o 350 000 bodech v benchmarku Antutu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.