Hlavní navigace

Huawei Mate 40 Pro: premiant bez Googlu (recenze)

18. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Mate 40 Pro bude opět patřit mezi nejlepší smartphony na trhu, navíc se špičkovým foťákem. Ale také jde již o třetí vlajkový Huawei bez Googlu, který navíc přestává bojovat i nižší cenou. Pořídíte jej za cenu srovnatelnou se Samsungem i iPhonem 12.

Telefon je v ruce opět o něco větší, proti loňské P40 Pro narostl na 6,76" (při velikosti těla 7,12"). Obří displej Flex OLED pak přetéká do stran se zakřivením 88° a na bocích je tak prakticky nulový rámeček. Displej narušuje v levém horním rohu „průstřel“ pro duální kameru.

Zadní strana má keramický povrch a některé varianty místo keramiky nabízejí kožená záda (tělo je pak o 0,4 mm tlustší). Příjemně mě překvapilo, že je matný a vcelku odolný proti otiskům prstů. Pozor, některé verze jsou lesklé. Sestava fotoaparátů je tentokrát umístěná v kruhové kapličce, čemuž Huawei říká Space Ring. Díky jejímu rozměru se telefon položený na stole téměř nekvedlá.

model Huawei Mate 40 Pro
displej 6,76" (18,5:9) OLED, 1344 × 2772 px, HDR10
rozměry a hmotnost 162,9 × 75,5 × 9,1 mm
SoC a RAM Kirin 9000 5G (5 nm)
úložiště 256 / 512 GB GB, paměťová karta: NMCard
akumulátor 4400 mAh
kamery Hlavní kamera: 50 Mpx, f/1.9 23mm. Ultraširoká: 20 Mpx 18mm. Teleobjektiv: 12 Mpx 125mm 5× optický zoom. Další:
selfie foťák 13 Mpx 18mm + TOF
konektor USB-C 3.1
SIM 2× nanoSIM (hybridní)
bezdrátové sítě Wi-Fi (802.11ax), Bluetooth 5.2, GPS, Glonass, Galileo, BDS, NFC: ano, infraport: ano
čtečka otisků prstů optická čtečka otisků pod displejem, face id
doporučená cena při uvedení 33 999 Kč

Boky telefonu jsou kovové, na těle najdete nabíjecí konektor USB-C 3.1, infraport a hybridní slot na dvě nanoSIM, případně proprietární paměťovou NMCard. Sluchátkový jack je již minulostí, nicméně Huawei vyrábí i velmi kvalitní bezdrátová sluchátka. V balení ovšem dostanete obyčejná drátová sluchátka do USB-C – zrovna na tom mohl výrobce ušetřit a nepřibalit raději žádná. Stereoreproduktory (jeden nahoře a druhý dole) hrají více než dobře.

V krabičce dále najdete silnou 66W nabíječku s oranžovým vnitřkem konektoru. Dříve Huawei používal pro odlišení fialovou. Posledním příslušenstvím je průhledný ohebný kryt, se kterým vypadá telefon pořád stejně dobře. Nově vybalený ale příšerně smrděl, doporučuji nechat ho někde vyčuchnout.

Huawei Mate 40 Pro obr8 Huawei Mate 40 Pro

Nový Mate 40 Pro je bohužel opět o kus větší pádlo, kompaktnější variantou není ani o kousek menší Mate 40. Zaoblené boky se také nemusí líbit každému a pro průstřel displeje platí totéž. Ve všech případech máte v ruce krásný a velmi dobře zpracovaný telefon nabitý výkonem, o špičkové kameře nemluvě.

Při úvodním nastavení je potřeba přihlásit se k Huawei ID a získat přístup k AppGallery. Obchod hned na začátku nabízí instalaci několika doporučených aplikací, což je kombinace placeného bloatwaru s užitečnými programy. Tahle nabídka se po odmítnutí objeví ještě minimálně jednou, takže ve výsledku se mi dané aplikace stáhli ani nevím jak. Každý chce vydělávat, a to stejné najdete i ve Windows.

Huawei Mate 40 Pro screen1
Huawei Mate 40 Pro screen1
Huawei Mate 40 Pro screen6
Huawei Mate 40 Pro screen6

Na začátku máte ještě možnost přepnout rozložení klávesnice na qwerty a vyzkoušet si ovládací gesta; nebo jako já se přepnout na klasickou trojici tlačítek. Velmi hezkou funkcí je virtuální ovládání hlasitosti, kdy kromě fyzických tlačítek funguje i poklepání na kraj displeje a poté posun prstu nahoru a dolů. Na rozdíl od jiných všemožných gest funguje velmi dobře.

Prostředí Androidu je stále stejné, pouze chybí služby Googlu a některé aplikace. Už v základu tu ale najdete několik náhrad. Třeba aplikace Gmail je evidentně normální aplikace, která ale vnitřně využívá webové rozhraní Gmailu. Funkčně podstatně chudší, ale přístup k mailům máte. Využít můžete i aplikace nazvanou E-mail a i v té vám pošťák bude normálně fungovat. Mapy Petal pak nahrazují ty od Googlu. Poskytovatelem podkladů je mj. TomTom, není proto překvapením, že obsahují i slušnou navigaci a data o hustotě provozu. Chybí ale letecké snímky a vrstva ortofoto.

Huawei Mate 40 Pro screen7
Huawei Mate 40 Pro screen7
Huawei Mate 40 Pro screen5
Huawei Mate 40 Pro screen5

Odemykat můžete pomocí obličeje nebo senzoru otisků pod displejem. Ten je pouze optický a kvalitám přímého senzoru se tak ani blížit nemůže.

Displej je typu AMOLED, nabídne tedy dokonalou černou. Rozsah jasu jsem naměřil 1,2 až 480 nitů se středovou hodnotou 200 nitů při zhruba 60 % šoupátka. Podání barev je téměř perfektní, v základu nastavené na dodržení gamutu sRGB. Pro zájemce o saturované živé barvy je možnost se přepnout na širší gamut. Obnovovací frekvence 90 Hz je podle Huawei kompromis mezi kvalitním displejem a výdrží baterie. Dotyková vrstva má frekvenci 240 Hz.

Huawei Mate 40 Pro displej Huawei Mate 40 Pro displej

Akumulátor má kapacitu 4400 mAh, což v praxi znamená téměř dvoudenní výdrž. Přehrávání film ale vydrží extrémních 18 hodin a nabíjení je rovněž rekordní – za půl hodiny jste na 90 %. Výkon má na starosti Kirin 9000 na 5nm technologii a systém je tak krásně plynulý.

Kamera

Fotoaparát má vzadu čtyři čočky. Hlavní snímač s 50 Mpx poskytne tu nejlepší kvalitu, využít můžete také velmi slušný širokoúhlý s 20 Mpx a teleobjektiv. Ten má pětinásobný optický zoom a podává dobré výsledky ještě při desetinásobném přiblížení. Více už za to nestojí. Přední kamera umí trojrozměrný Face Unlock. Fotografie dělá Mate 40 Pro krásné a konečně to platí i pro ultraširokoúhlý snímač. Noční režim mi přijde podobný jako u minulých generací.

MMF24

Hodnocení

Bez Googlu se dá žít a obecně je dobré, pokud na něm nebudete nějak závislí. Je to samozřejmě těžké, pro některé jeho služby se hledá náhrada jen těžko. Pokud jej ale nepotřebujete, Huawei nabízí opět velmi kvalitní smartphone s výborným foťákem. Huawei Mate 40 Pro už nebojuje cenou a snaží se přinést to nejlepší. Překousnout cenovku téměř 34 tisíc je tak těžké.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.