Hlavní navigace

Hudební vydavatelství se zlobí na to, jak Google ignoruje pirátství

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

IFPI, Mezinárodní federace hudebního průmyslu, se ozvala proti Googlu. Ten prý před rokem slíbil, že se za ně postaví a pomůže zamezit šíření nelegálních nahrávek na webu. Podle federace ale neučinil ony „určité kroky“ a dále vydělává na stránkách a aplikacích, které slouží pirátům.

Google musí také udělat více, aby zajistil, že nebude vydělávat na nelegálních činnostech a naopak podpořil trh s digitální hudbou, kterého je sám součástí,“ tvrdí zástupci federace.

Google totiž bohatne jednak z reklamy (i na pirátských stránkách) a jednak ze samotného oficiálního prodeje. Na YouTube už několik let spolupracuje s hudebními labely, před nedávnem také spustil obchod Google Music, přímou konkurenci iTunes Store nebo Zune Marketplace.

IFPI má ale podle nás přehnané nároky. Google už výrazy spojené s pirátstvím blokuje v našeptávači a dynamickém vyhledávání. YouTube obsahuje nástroje pro hlášení obsahu porušující autorská práva. Ale cenzurovat veškeré výsledky je pouze v zájmu IFPI, nikoho jiného.

Vhodným řešením by bylo na prvních místech ve výsledcích doporučovat oficiální obchody s hudbou. Ale takový zásah by zase vyvolal otázky: proč je první iTunes a ne Zune nebo Amazon?

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?