Hlavní navigace

HWiNFO32 – pozapomenutá perla mezi HW utilitami

31. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno se mě jeden slovenský kamarád a kdysi kolega novinář zeptal, proč vlastně nepoužívám HWiNFO32? Byla to docela zajímavá shoda náhod, jelikož o nějaký den dřív jsem se po dlouhé době na web tohoto programu díval a aplikaci na Sandy Bridge lehce vyzkoušel. I tak bych si asi měl nasypat trochu popele na hlavu – vždyť slovenský program je pořád prostě domácí a navíc software Martina Malíka v lečcems předčí i momentální „hity“ jako CPU-Z od Francka Delattrea či GPU-Z od W1zzarda. Minimálně tím, že sdružuje funkce (resp. většinu z nich) obou jmenovaných a ještě to zvládá v jediné přehledné obrazovce Summary.

Ve skutečnosti v ní najdete i funkcionalitu TMonitoru (sledování aktuálního násobiče/frekvence jader včetně Turbo Boost – screenshot). Funkce další aplikace z CPUID, HWMonitoru, potom zvládne nahradit obrazovka Senzory (schválně využijte odkaz na screenshot z HWMonitoru a srovnejte si).

Oproti AIDA64 (dříve Everest, ještě dříve AIDA32) nebo SiSoft Sandra se zdá být stručnější (a až podezřele rychle hotová) část benchmarky, chybí také více informací o operačním systému, síti apod. Soustředění se čistě na hardwarovou detekci ale spíše kvituji, přidává to na přehlednosti a program není objemný. A první jmenovaný nedostatek zase HWiNFO32 vynahrazuje bleskovou aktualizací a přidáváním nového hardwaru (typicky nejdříve v beta verzi). Dokonce tak rychlé, že třeba už 18. ledna jste se v seznamu změn v poslední betě třeba dozvěděli napevno o GeForce GTX 560 Ti – toho času týden do vypršení NDA.

V každém případě je HWiNFO32 dost dlouhý čas zcela zdarma a byla by škoda, kdyby se jen choulil ve stínu jiných, přitom nikoli jednoznačně lepších programů. Autorovi určitě pomůže také případné nahlášení chyby v programu či samotné detekci.

Stažení programu: HWiNFO32 download

CS24

Byl pro vás článek přínosný?