Hlavní navigace

Hydra: budoucnost multi-GPU?

16. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD hlasitě propaguje, že multi-GPU systémy jsou budoucnost grafické akcelerace, Radeon HD 4870 X2 zatím vypadá jako nadějný počin v tomto odvětví. Do tohoto humbuku se ozývá společnost LucidLogix Technologies, která vyvinula čip jménem Hydra, řídící procesor pro multi-GPU systémy.

V lednu minulého roku probleskla médii zpráva, že dvě investiční společnosti a Intel nalily dohromady 12 milionů dolarů do malé izraelské firmičky se 27 zaměstnanci. Tehdejší Lucid Technologies slibovali, že vyvinou čip, který bude přerozdělovat práci mezi několik grafických čipů a operačnímu systému se celé řešení bude hlásit jako jediný akcelerátor.

Po více než roce a půl společnost oznámila, že čip jménem Hydra se dostane na trh počátkem roku 2009. Jak už bylo řečeno, Hydra je řídící procesor, který má inteligentně rozdělovat práci jednotlivým GPU pro dosažení maximální možné efektivity škálování. Důležité jsou zde i ovladače. O důmyslnosti tohoto řešení svědčí i skutečnost, že Hydra by měla fungovat s jakýmikoliv grafickými čipy bez potřeby úprav.

MMF24

Podle X-bit labs se LucidLogix snaží už nyní udat Hydru, kam jen to bude možné, takže snad nehrozí, že by slibná technologie zůstala exkluzivní pro Intel jakožto jednoho z investorů. Teoreticky by po Hydře mohlo s radostí chňapnout AMD a osazovat čipy na duální karty namísto PCIe můstku od PLX. A kdo ví, možná Hydra přesvědčí i Nvidii, která zatím prosazuje cestu velkých monolitických jader. Už mi věříte, že multi-GPU má budoucnost? :)

Zdroj: X-bit labs, LucidLogix

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku