Hlavní navigace

I váš iPhone možná vyrobilo dítě

16. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve 127 dodavatelských firmách pracuje 91 dětí pod 16 let, což je minimální věk, ve kterém se podle čínských zákonů můžete stát zaměstnancem. V jedné továrně jich bylo dokonce 42, Apple už s touto firmou rozvázal poměr. Dalších devět postižených dostalo od Apple instrukce, aby děti poslaly zpět do školy. Přitom 89 dětí dostaly do práce samotné školy nebo pracovní agentury, jen dvě si vytáhly přímo továrny.

Audit (kompletní zpráva zde) dále zmiňuje, že v 76 továrnách se pracovalo více než 60 hodin týdně, v 74 továrnách lidé pracovali více než 6 dní v týdnu v kuse během měsíce. Ve zprávě se píše také o nevyhovujících pracovních podmínkách, úplatcích nebo nucených pracích.

Jedna kapitola je rovněž věnovaná sebevraždám ve Foxconnu. Apple do továrny vyslal tým vedený Timem Cookem (operační ředitel Applu), aby tamní poměry zkontroloval. První krokem prý byla instalace sítí okolo budov, aby odtamtud lidé nemohli skákat. Děsivé. Apple ještě doporučil najmout si lepší psychologické poradce a 24hodinová pečovatelská centra.

Média z této zprávy dělají velkou aféru hlavně kvůli Applu. Ale nedělejme si iluze, výše zmíněné lze napasovat na jakoukoli velkou IT firmu. V čínském Šen-čenu (Shenzhenu), resp. přímo továrnách Foxconnu pracuje téměř milion dělníků, kteří vyrábějí nebo montují produkty i pro Microsoft, Sony, Intel, HP, Dell apod.

Zdroj: Business Insider, Apple (PDF)

Byl pro vás článek přínosný?