Hlavní navigace

ICANN – jak vypadá internetová rada starších

11. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S rozvojem internetu a tedy i nárůstem počtu internetových stránek vznikla na konci 90. let potřeba organizace, která by dohlížela nad systémem domén a IP adres, což do té doby bylo záležitostí vlád a různých menších organizací. Ke správě internetu měly nejvíce co říct právě USA, takže na návrh tamní Internet Assigned Numbers Authority (IANA) a jejího šéfa Jona Postela byla 18. září 1998 v kalifornském Marina del Rey založena nezisková Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

IANA je bývalá vládní organizace, která je dnes pod kontrolou ICANN a zabývá se zejména přidělováním IP adres a správou parametrů protokolů, čísel portů a DNS, Domain Name System. ICANN dále za účelem stability internetu rovněž zastřešuje regionální organizace pro registraci domén (rovněž tuzemské sdružení CZ.NIC, které spravuje národní doménu .cz od roku 1998, přičemž od roku 2006 má tuto funkci smluvně potvrzenou právě ICANNem) a stanovuje rozhodčí orgány při řešení případných sporů mezi vlastníky domén.

Zdánlivě tak nejde o žádnou dramatickou nadvládu nad internetem, avšak ve skutečnosti má ICANN pod kontrolou to, jak celý internet vypadá a bude vypadat, čímž se zejména činnost IANA běžného uživatele přímo dotýká. ICANN stojí za strukturou současného i budoucího internetu, jak dokazuje i nedávné rozhodnutí ICANN o povolení i jiných než národních (ccTLD, country-code top-level domain) a generických (též obecných) domén nejvyššího řádu (gTLD, podle generic top-level domain; například .net nebo .org). V první polovině příštího roku bude ICANN přijímat návrhy na nové domény a těmi mohou být slova naprosto libovolná – čekají nás tak stránky s koncovkou .ferrari nebo třeba .apple. Cena za registraci je stanovena na 185 000 amerických dolarů.

Otázka, jakým právem si ICANN přivlastnil právo na rozhodování o osudech DNS (Domain Name System), je na místě. Nejčastěji ji klade organizace ICANN Watch, která se mimo jiné pozastavuje i nad tím, jak je voleno představenstvo ICANN. Ačkoliv původně měla být celá polovina tohoto orgánu vybrána lidmi zvenčí, nakonec se 13 z 18 členů představenstva zvolilo navzájem.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Zde video s českými titulky a dabingem

MMF24

Představenstvo je ovšem národnostně různorodé čili by snad nemělo docházet ke střetu zájmů. Současným předsedou je potom Steve Crocker, který stál už u vzniku počítačové sítě ARPANET – předchůdce internetu, jenž fungoval od konce 60. let do roku 1990. Vedle představenstva se ICANN dále dělí na několik výborů, které mají na starosti jednotlivé aspekty organizace. Namátkou jmenujme Country-Code Name Support Organisation (národní adresy) či Security and Stability Advisory Committee (pro bezpečnost a stabilitu).

Závěrem se vlastně dostáváme opět na začátek. Kdyby byl internet skutečně jen krabičkou s diodou, bylo by o dost jednodušší určit, komu vlastně patří a kdo ho má spravovat. Takhle nám nezbývá, než se smířit se stavem věcí a sledovat po vzoru ICANN Watch, jak vlastně ICANN hospodaří. Anebo založit skutečnou Internetovou radu starších. Kdo by pak stál v jejím čele? Zuckerberg, Page nebo třeba Andreessen?

Další odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?