Hlavní navigace

IE 8 jako volitelná součást Windows 7

4. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dostat Internet Explorer pryč z Windows doposud připomínalo spíše složitou chirurgickou operaci, prováděnou osobou trpící Parkinsonem. Po jeho „vykuchání“ např. pomocí n-Lite, mohly začít některé jiné aplikace hořekovat nad chybějícími systémovými součástmi v případě, že jste se skalpelem šli příliš hluboko.

Počínaje sestavením 7048 připravovaných Windows 7 se odebrání Internet Exploreru 8 se stane otázkou návštěvy ovládacích panelů, konkrétněji položky „Programy a funkce“, kliknutí na „Zapnout nebo vypnout součásti Windows“, odškrtnutí nežádoucí „havěti“ a restartu.

Takováto operace v podstatě jen odstraní soubor iexplore.exe, přičemž vykreslovací jádro, zvané Trident, zůstane nadále k dispozici pro ostatní na něm závislé programy. Microsoft se tak zjevně chce vyhnout konfliktu s Evropskou Unií, jež na podnět Opery prošetřuje neoddělitelnost IE od Windows. Ve Windows Vista sice IE 8 odinstalovat půjde, ale IE 7 už ne.

KL24

Když už mluvíme o sestavení 7048, které má velice blízko k Release Candidate, bylo by hříchem nezmínit jeho dostupnost ke stáhnutí. Bohužel, samotné stažení je (alespoň z pohledu české legislativy) rovněž prohřeškem, neboť se nachází (ano už zase) na výměnných sítích. Zde ho v 64bitové variantě vypustil uživatel s přezdívkou DiamondNRG se slovy „Pche, vy x86-chlápci vždycky dostanete nová sestavení první, takže nastal čas, aby x64 klub vrátil úder.“. Co se v této verzi změnilo, si můžete přečíst v nedávném článku.

Zdroj: Chris Repository of Knowledge via Neowin, Arstechnica

Byl pro vás článek přínosný?