Hlavní navigace

Ikea se spojila se Sonosem. Symfonisk slouží i jako lampička a polička (test)

20. 12. 2019

Sdílet

Sonos ve spolupráci s Ikeou nabízí dva reproduktory, které nejsou tak drahé jako jeho běžná produkce a zároveň mají i druhou, více bytovou funkci. Pod názvem Symfonisk najdete reproduktor-lampičku a reproduktor-poličku spolu s dalším příslušenstvím pro jejich montáž na zeď. Za zpožděným prodejem v Česku stojí velký úspěch v zahraničí, takže Ikea nejdříve nakrmila tamější trhy.

Lampička

Symfonisk lampička je z pohledu Sonosu reproduktor s lampou, z pohledu Ikey spíše lampička s reproduktorem. Vcelku pěkné zařízení má stabilní podstavec s ovládacími tlačítky (ne dotykovými jako u Sonosu, ale fyzickými). Další/předchozí skladba se neovládá posunem prstu jako u Sonosu, ale dvojstiskem/trojstiskem tlačítka. Opletená část skrývá samotný reproduktor. Otočný vypínač na něm zapíná pouze lampičku.

Samotná lampa je v horní části – po odšroubování skleněného krytu/difuzoru máte k dispozici patici se závitem E14 a informací o maximálním výkonu žárovky 7 W. Provozoval jsem 40W, protože jsem doma jinou nenašel a nic se ani po delší době nepřehřívalo. Ale je fakt, že lampa je uzavřená a nijak nevětrá. Žárovku si musíte dokoupit zvlášť.

Textilní část vypadá dobře z dálky, ale z blízka je patrné nerovnoměrné nasazení. Není to nic hrozného, jen jsem si zvykl na perfektní zpracování Sonosu a tohle mu tak úplně neodpovídá. Ale to byl jen první dojem, velmi rychle se mi zpracování začalo líbit.

Lampičce nechybí port RJ45, takže k multiroomu ji můžete připojit nejen přes Wi-Fi. Sonos nehraje přes Bluetooth a čip Atheros, který je uvnitř, ani Bluetooth nepodporuje. Uvnitř jsou dva digitální zesilovače, jeden středobasový a jeden výškový měnič, což je sestava shodná i pro poličku.

Tip: Tohle není obyčejný reproduktor. Sonos přináší hudbu do celého domu (test)

Pokud budete chtít stereo, je potřeba si lampičky koupit dvě. Stejně tak pokud jimi budete chtít rozšířit soundbar Sonosu, musíte mít dva stejné produkty. Svítit samozřejmě obě zaráz nemusí, jde skutečně o dva separátní produkty v jednom těle a lampička s reproduktorem na sobě nejsou kromě jednoho napájecího kabelu nijak závislé.

Polička

Druhým reproduktorem Symfonisk je polička za 2690 Kč. Lze ji používat jako zarážku v knihovně (pasuje třeba do nábytku Kalax), ale také zavěsit v kuchyni nebo přišroubovat na zeď v ložnici. Funguje potom jako skutečná polička. I tento reproduktor je potřeba mít v zásuvce a k domácí sítí jej připojíte přes Wi-Fi, nebo přes konektor RJ45.

To už není tak nápadité řešení jako v případě lampičky, ale jde o nejlevnější produkt tohoto typu, takže u něj také nejméně bolí, když si pro rozšíření domácího kina koupíte dva stejné. Kvalita zvuku přesně odpovídá ceně – lampička hraje velmi slušně, téměř jako Sonos One, polička je již slabší, ale do malého pokoje nebo právě jako doplněk k Beamu stačí.

Uvnitř jsou čipy, které Sonos používal v minulých generacích a i napájecí část má spíše levnější součástky. Symfonisk polička má hodně součástek podobných se Sonosem Play:1, předchůdcem Sonosu One. Na rozdíl od Sonosu, Ikea musí více tlačit na cenu.

Hodnocení

A výsledek je velmi dobrý. Není divu, že se oba produkty v zahraničí skvěle prodávají. Sonos se dostane do povědomí uživatelů a ti si třeba časem přikoupí další reproduktory stejné značky. A neudělají chybu. Za sebe volím spíše lampičku jako výborný produkt za dobrou cenu. Tohle se zkrátka povedlo.

KL24

Sonos Ikea Symfonisk obr1

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.