Hlavní navigace

Infortrend EonNAS Pro 200: expert na malé soubory (minirecenze)

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Doteď plnil roli druhého v pořadí QNAP a nyní se objevil Infortrend. Že jste o něm ještě neslyšeli? V českých e-shopech se příliš nevyskytuje, protože dělá především podnikové NASy, ale k dostání je například u Agory. EonNAS Pro 200 je vskutku zajímavý kousek. Pevné kovové tělo a přední přístup k diskům značí, že nepůjde o žádné ořezávátko. Malá nálepka Intel Atom pak rozptýlí zbylé pochyby, tento NAS má rozhodně cenu testovat.

Parametry
Cena 14 300 Kč včetně DPH
Zapůjčil Infortrend
Infortrend EonNAS Pro 200
procesor Intel Dual-Core 1.8GHz CPU
paměť 4GB DDR3 RAM
síť 2× Gigabit LAN
sloty 2× 3.5" SATAII/SATAIII
porty 4× USB 2.0, eSATA
rozměry 110 × 195 × 245 mm
hmotnost 3 kg (4,15 kg s disky)
napájení externí adaptér 60 W

Konstrukce

Přístup k diskům je řešen prostřednictvím plastových vyztužených šuplíků s netradičním mechanismem uzamčení, které je pravým opakem bytelného. To už zde nemusel být zámek vůbec. Na přední straně se nachází jeden port USB 2.0, tlačítko backup a zapínací tlačítko. Vzadu najdete další čtyři USB, jedno eSATA a dvakrát LAN. Škoda, že ani jedno USB není novější specifikace 3.0, což NAS trochu degraduje. Sériový konektor bude sloužit zřejmě pouze jako servisní, stejně, jako je tomu u konkurence.

Infortrend EonNAS Pro 200Infortrend EonNAS Pro 200Infortrend EonNAS Pro 200Infortrend EonNAS Pro 200Infortrend EonNAS Pro 200

Drobný napájecí konektor naznačuje, že uvnitř není zdroj a přísun energie je řešen prostřednictvím externího adaptéru – škoda. Ani malý ventilátor není příslibem tichého chodu. Plíšek kolem zadních konektorů je odnímatelný a není úplně jasné, proč.

Povedená administrace

Po zapnutí a přihlášení k NASu jsem byl mile překvapen uživatelským rozhraním. Graficky pěkně zpracované se střídmě použitým AJAXem. Hned u přihlášení jsem objevil menší chybu: po zadání jména a hesla se nedá přihlásit Enterem, na tlačítko nesměřuje focus a musíte na něj kliknout myší. NAS potřebuje asi 4 minuty na nastartování a je možné využít SSL login.

Rozhraní administrace působí profesionálně, a přesto se v něm neztratí ani domácí uživatel. První stránka je ve znamení přehledu. Vidíte zde zbývající volné místo, aktuální vytížení procesoru a zátěž síťového čipu. Současně je zde možnost rychlého vytvoření uživatele nebo sdílené složky.

V levém menu najdete tolik možností, že by vás to ani nebavilo číst, vyberu proto ty zajímavé.  Na záložce Status můžete sledovat vytížení NASu jednotlivým protokoly, zvlášť pro Sambu, zvlášť pro FTP či iSCSI. Kromě Samby samozřejmě umí i AFP pro Apple a linuxové NFS. V případě zapojení v počítačové síti s Windows Serverem je tu také adresářová služba LDAP a pro vzdálenou správu například protokol SNMP, domácí uživatele to moc zajímat nemusí.

 

Ty naopak trochu zklame absence češtiny, ale kdo už si pořídí NAS, zřejmě umí i anglicky. Připojení k síti se děje prostřednictvím dvou konektorů LAN. Stačí samozřejmě jeden, druhý lze využít jako záložní, nebo pro spojení obou do jedné rychlé linky. Nic z toho ovšem doma nevyužijete. Infortrend podporuje připojení tiskárny, ze které udělá rázem síťovou. Nabízí také podporu pro UPS.

Provoz

Testoval jsem s novým firmware 1.1.48, ovšem pro získání novějšího se musíte zaregistrovat na webu výrobce. EonNAS je dvoudiskový NAS, jediným rozumným řešením je tedy provozovat pole RAID1. Oproti jiným NASům je zde lehce jiné názvosloví pro svazky. Klasický Volume zde hledejte pod názvem Pool, protože pod Volume se skrývá vytvoření oddílu iSCSI.

Samozřejmostí je vytváření sdílených složek, uživatelů, uživatelských skupin a administrace práv. Infortrend má také propracované zálohování. Lze plánovat denní či týdenní zálohy konkrétních sdílených složek, replikaci celého NASu, nebo pouze zálohu disku (či kopírování dat na něj) připojeného do předního USB portu. Postrádám možnost ručního spuštění testu SMART, ale u tak drahého NASu by bylo divné, kdyby si zdraví disků nehlídal sám. Přesto bych zde čekal alespoň výpis parametrů SMARTu.

Výkon

Už samotný procesor Atom by měl být zárukou dostatečného výkonu. Ten benchmarkový se od skutečného samozřejmě liší. V domácnosti je člověk limitován gigabitovou sítí na maximální možnou rychlost kolem 100 MB/s, ale i poloviční hodnotu lze brát za vysokou. Spotřeba zařízení činí 25 W

Porovnání výkonu

Crystal1

Crystal2

Infortrend EonNAS Pro 200 Synology DS212

Naměřený výkon v aplikaci CrystalDiskMark se pohyboval kolem slušných 38 MB/s při čtení a 44 MB/s při zápisu, vysokých hodnot však EonNAS dosahoval hlavně při práci s malými soubory. Podobné výsledky umí i o polovinu levnější Synology DS212, které nabídne více funkcí a ztrácí pouze u malých souborů. Při porovnání rychlosti kopírování v průzkumníku Windows dosahují oba NASy velmi vysokých hodnot 60 MB/s při downloadu. Při uploadu Infortrend mírně ztrácí a kopíruje rychlostí lehce přes 40 MB/s.

Cena zařízení je poměrně vysokých 14 300 korun a při porovnání schopností s jinými NASy má celkem jasné zařazení – do domácnosti ne, ale jako pracovní NAS do menší kanceláře se díky rychlé práci s menšími soubory hodí dobře.

Hodnocení
výkon v administraci chybí SMART
práce s malými soubory neumí se plánovaně zapnout či vypnout v určitou denní dobu
administrace absence USB 3
  cena
Hodnocení

 

Galerie administrace

Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200 Infortrend EonNAS Pro 200

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.