Hlavní navigace

Innovator's Patent Agreement: Twitter nechce být patentovým trollem

18. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních letech se vedou desítky velkých patentových sporů, do kterých jsou zapleteni i giganti v čele s Microsoftem, Apple, Googlem nebo Facebookem. Kupodivu není veřejně znám žádný spor proti Twitteru, paradoxně je to právě mikroblogovací síť, kterou mají společně rádi i předchozí zmiňovaní.

Twitter své výhodné pozice využil k tomu, že dává dohromady patentovou dohodu IPA (Innovator's Patent Agreement), ve které se zavazuje, že patenty budou používat pouze pro ochranu svých produktů, nikoliv útoku.

Zástupci Twitter se na patenty dívají rozumně. Je to ochrana vynálezů a nápadů, která by měla zůstat v rukou původních tvůrců. Jejich sbírka patentů patří zaměstnancům a na možném použití nebo prodeji se vzájemně dohodnou. Na rozdíl od většiny ostatních firem, kde vynálezy sice mají své autory, ale práva už patří firmě, která rozhoduje o použití a prodeji.

Díky IPA se patenty stanou pouze štítem, nikoliv zbraní. Předběžný návrh je umístěn na GitHubu, výsledná podoba bude závazná pro už zaregistrované i v budoucnu vytvořené patenty. K diskuzi o IPA jsou pozvány také další společnosti, Twitter doufá, že stejný rozum dostanou i ostatní.

Zdroj: Twitter

Byl pro vás článek přínosný?