Hlavní navigace

Intel: 5GHz procesor s 28 jádry byl přetaktovaný. Speciální produkt v malých sériích?

9. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Computexu 2018 tento týden měl Intel jako překvapení zajímavé demo. Firma oznámila, a že chystá 28jádrový procesor pro dektopový highend. V tom je nyní dostupné jako nejvýkonnější možnost Core i9-7980XE s 18 jádry, ale koncem roku Intel vydá i procesor s 28 jádry, šestikanálovým řadičem DDR4 a socketem LGA 3647. Firma na Computexu předvedla ukázku tohoto připravovaného CPU, běžícího na 5 GHz, což vzbudilo značnou pozornost. Nejprve samotným výkonem, který toto implikuje, pak ale i kontroverzí kolem tohoto dema. Nebylo totiž zmíněno, že šlo o nejspíš výrazně přetaktovaný systém, což bylo rychle vyvozeno. Firma nyní k odčinění poskytla o ukázce a tomto produktu další informace, které na něj vrhají jasnější světlo.

V prvé řadě máme potvrzeno to, že procesor neběžel na běžných taktech, na kterých by v budoucnu měl fungovat ve výchozím stavu. K tomuto závěru sice všechno logicky vedlo, nicméně přece jen zůstávala určitá pochybnost. Ovšem Intel nyní potvrdil, že šlo o demo přetaktování. Jeho význam byl tedy asi ukázat extrém toho, co daný křemík ukáže, nikoliv nějaký typický výkon, což bohužel nebylo správně zdůrazněno. Pokud se podíváte na snímek obrazovky Cinebench, ukazuje se u procesoru popis „@2,70 GHz“, což by mohla, ale nemusela být základní frekvence.

Přetaktování původně mělo být zmíněno

Zajímavé je, že ono kritizované faux pas patrně vzniklo nedopatřením. AnandTech uvádí, že mu zástupci Intelu řekli, že více detailů mělo být původně sděleno a scénář prezentace počítal s tím, že přetaktovaný stav bude správně zmíněn. Z nějakého důvodu se ale prezentující Gregory Bryant nebo jeho kolega ukazující počítače v tomto bodě od programu odchýlili. Je možné, že nevycházel čas a režie po nich chtěla, aby zrychlili, nebo šlo o jednoduchou chybu vzhledem k nervozitě nebo únavě (demo 28jádra bylo v posledních 15 minutách hodiny a půl trvajícího programu).

Počítače s 28jádrovým Cascade Lake-X, na nichž při prezentaci běželo Cinebench R15 (Zdroj: On MSFT) Počítače s 28jádrovým Cascade Lake-X, na nichž při prezentaci běželo Cinebench R15 (Zdroj: On MSFT)

Jak už vyšlo najevo dříve, u 5GHz dema šlo již také o tak trochu extrémní přetaktování používající chladící jednotku Hailea HC-1000B k ochlazování média v kapalinovém chlazení počítače. Jak upozorňuje web Tom's Hardware, tyto chladící stroje jsou poměrně hlučné a je zajímavé, že hluk neprosákl do mikrofonů prezentujících. Příkon chladící jednotky je také poměrně vysoký (okolo 1 kW). Web Tom's Hardware uvádí, že 5GHz demo jim také mělo být privátně ukázáno, ale že za zásuvkami v místnosti nebyly dost silné jističe – příkon chlazení a počítače dohromady tedy byl příliš vysoký. Kolik přesně PC s 5GHz přetaktováním konzumuje energie, ovšem Intel neprozradil.

Jednotka Hailea HC-1000B, která chladila vodu v okruhu při 5GHz demu. Příkon je okolo 1 kilowattu, výkon je udáván jako jedna koňská síla Jednotka Hailea HC-1000B, která chladila vodu v okruhu při 5GHz demu. Příkon je okolo 1 kilowattu, výkon je udáván jako jedna koňská síla

Z dalších informací od různých novinářů, kterým počítače z předváděčky ukazovaly přímo firmy Gigabyte a Asus, jsme se dozvěděli, že jen jeden ze dvou vystavených PC běžel na 5,0 GHz. Šlo o ten od Gigabyte s 28fázovou napájecí kaskádou. K vidění je na tomto videu, kde běží na 5 GHz, ale nedojde ke spuštění benchmarku.

Deska Asusu s údajně 16 fázemi patrně měla výrazně nižší takty a v Cinebench dosahovala jen okolo 6100 bodů (což by stále mohl být úctyhodný takt přes 4,0 GHz). Tento počítač měl poměrně „obyčejné“ vodní chlazení, ale podle vida od Linus Tech Tips kaskáda údajně stále má maximální teoretickou kapacitu 2000 W (což ale asi bude čistě pro extrémní přetaktování).

Limitovaný produkt pro extrémní pracovní stanice?

V komunikaci s Intelem také AnandTech uvádí jeden zajímavý detail. Je to zmínka o tom, že s tímto speciálním procesorem chystají počítače Gigabyte a Asus. To, jak je to formulováno, možná naznačuje, že použití platformy LGA 3647 v highendu by nemuselo představovat náhradu či obdobu platformy LGA 2066, s níž vyrábějí desky všichni výrobci v desítkách modelů a procesory pro ní jsou součástí standardní nabídky. Zde se ale o 28jádrovém „ultra HEDT“ mluví trochu jako o specialitě, která by možná mohla být podobná dvouprocesorovému systému Intel Skulltrail před lety. Je tedy teoreticky možné, že bude existovat jen pár desek a třeba jen jeden speciální procesor pro ně.

CS24

Tato platforma by tak možná mohla být spíše modifikací serverového hardwaru pro přetaktování, než standardní desktopovou platformou. To by asi ale bylo logické, pokud budou ceny někde okolo procesoru Core i9-7980XE a výš, s deskami také nadstandardně drahými. V takovém případě je velmi pravděpodobně, že půjde o speciální produkt vyrobený v malém objemu pro nejnadšenější nadšence.

Intel údajně ale řekl i to, že tato extrémní platforma LGA 3647 by neměla být určená hráčům, ale spíše pro pracovní stanice a profesionální využití. Tedy jako pracovní/výpočetní nástroj pro uživatele, kteří potřebují co nejvyšší výkon v jednoprocesorovém systému. Webu Tom's Hardware také Intel sdělil, že zatím není rozhodnuto, do jaké série nebo segmentu procesorů tuto novinku zařadí. Ve finále by ale CPU mělo si být i pro „neproduktivní“ účely, oba připravované systémy od Asusu a Gigabyte měly ostatně komponenty s RGB podsvícením (u Gigabyte byly například použity jeho DDR4 moduly Aorus RGB), což je funkce mířící na trh hardwarových nadšenců.

Byl pro vás článek přínosný?