Hlavní navigace

Intel Atom a HD video: kapitola druhá

11. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O americké společnosti Habey jste nejspíš nikdy neslyšeli. Jedná se o dceřinnou firmu čínské Norco Industrial Computer Technology Inc. Obě se zabývají výrobou a distribucí embedded a průmyslových zařízení, sítových prvků atd. V tomto případě je důležitější výsledek než pověst, Habey totiž nabízí desku pro Intel Atom založenou na čipsetu Intel 945GSE Express a přitom nabídne i plnohodnotnou akceleraci videa ve vysokém rozlišení, i když to čipová sada standardně neumí. Navíc přidává i HDMI 1.3 výstup pro Full HD.

Habey se tutiž do odvážného projektu a na PCB základní desky (BPC-7852) přidal další čip, video dekodér s extrémně nízkou spotřebou. Deska se v základní možnostech příliš neliší od té referenční Intelu, ze starého komba 945GSE a ICH7M by se samotné zázraky nekonaly. Systém můžete doplnit až o 2 GB DDR2 SO-DIMM paměti, dále můžete rozšiřovat pomocí čtyř USB 2.0 konektorů, diskovou kapacitu můžete doplnit dvěma SATA II.

Kromě již zmíněného HDMI lze Habey BIS-6550HD připojit k zobrazovadlu díky analogovým D-sub, S-Video nebo kompozitnímu výstupu, pro zvuk slouží trojice jack konektorů zvukového čipu Realtek ALC888. S okolím komunikuje prostřednictvím gigabitové síťovky nebo volitelně Wi-Fi. Volitelný je pak i TV tuner.

Celá krabička má rozměry 205 × 153 × 48 mm (pro ilustraci, referenční Ion je o něco menší 145 × 112 × 38 mm) a výrobce bude celý koncept dodávat i jako OEM pro ostatní výrobce. Nejlepší na tom je, že celek může být úplně bezhlučný, čipy na desce jsou chlazeny pasvině, jako diskovou jednotku je možné využít třeba CF nebo SD kartu a k tomu napájení PicoPSU zdrojem.

Akcelerace v praxi

Z malého obrázku základní desky nelze přesně poznat, která čip byl přidán, každopádně vidím poprvé takhle detailní informace o podporovaných formátech a jejich profilech/levelech včetně maximálního datového toku. Pro uživatele je podstatné, že dekóduje veškeré formáty, které používá Blu-ray (MPEG-4 AVC, MPEG-2 a VC-1), protože se v naprosté většině případů nesetkáte s náročnějším obsahem.

Otázkou je ale samotná implementace, výrobce zatím neudává přesnější informace. Nepředpokládám, že se jedná o univerzální čip využívající standardních DXVA rozhraní, nejspíš půjde o samostatný akcelerátor interně připojen k PCI. K tomu však bude potřeba softwarová stránka věci. Minimálně ovladač (a pro jaké systémy?) a upravený či úplně nový softwarový dekodér, který bude přímo přistupovat k tomu hardwarovému.

formátH.264/AVC SP, MP and HP at Level 4.1 up to 40 Mbps
SMPTE VC-1 SP, MP and AP at Level 3 up to 40 Mbps
MPEG-2 MP at ML  and MPEG-2 MP at HL, up to 125Mbps
výstupYUV 4:2:0, YUV 4:2:2
NV12 planar YCbCr format
YUY2, UYVY packed YCbCr format
480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p support

Big Buck Bunny: 1080p H.264, odkaz ke stažení (507 MB)

Robotica: 1080p VC-1, odkaz ke stažení (40 MB)

I Am Legend, 1080p H.264, odkaz ke stažení (120 MB)

Výsledky vypadají opravdu impozantně, kdo viděl testy referenčního řešení Nvidia Ion, jistě dá za pravdu, že zatížení procesoru takto nízké nebylo. Co je ale mnohem důležitější, spotřeba dosahuje 60 % výsledku Ionu! Čím se výrobce nechlubí, je možnost akcelerace dvou videostreamů najednou (třeba DualView na Blu-ray) a vůbec přehrávání modrofialových kotoučů jako celku. Náročné BD-Java menu či HD audio formáty si také ukosnou velkou část výkonu Atomu a žádný se současných tří softwarových Blu-ray přehrávačů zřejmě podporu Habey nenabízí.

Celý projekt je ale zatím zahalen spoustou nejasností, proto bych nerad vynášel závěry. Jednak není jasné, jak to bude vypadat se softwarovou kompatibilitou, jaká bude výsledná cena a zda-li se k nám vůbec Habey dostane. Pokud budou všechny odpovědi pozitivní, Nvidia Ion nezachrání ani technologie CUDA. Fakt.

CS24

Zajímavých desek pro Intel Atom má výrobce ve svém portfoliu více, viz. web výrobce. Všechny používají úsporné čipsety Intel 945GSE Express nebo US15W (Poulsbo). V nabídce jsou i podvozky pro ULV Celerony, Core 2 Duo ale i některé procesory AMD.

Zdroj: Xbit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku