Hlavní navigace

Intel chce prý aktualizací mikrokódu překazit taktování zamčených CPU Skylake

2. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem loňského roku (lze říct, že skoro k Vánocům) a začátkem letošního se na platformě Intel stala milá věc: výrobci základních desek přišli na to, jak umožnit přetaktování procesorů Skylake bez odemčeného násobiče. Tedy také levných dvoujader, Core i3 nebo nižších čtyřjader jako Core i5-6400. Pro řadu desek jsou již dostupné upravené BIOSy, ovšem nad touto levnou cestou k výkonu (tedy na pořizovací náklady, zvýší se vám tím ale spotřeba kvůli vypnutí úsporných funkcí) se možná stahují mraky.

Jak lze vidět v diskusích, panují mezi lidmi obavy, že Intel využije situace, kdy si chyba čipů Skylake vynutila aktualizace mikrokódu, a přibalí k ní i změny, které taktování levných CPU přes BCLK zase zatrhnou. Bohužel to vypadá, že nemusí jít jenom o spiklenecké teorie bez reálného základu. Zvěsti, že Intel připravuje nějakou formu protiútoku proti přetaktování Skylek mimo „K“ modely, nyní už publikovalo více asijských médií. Přišla z webu XFastest, ale také z tchajwanského serveru BenchLife.info, který byl doposud relativně spolehlivý. Lze se tedy obávat, že jak se říká není kouře bez ohýnku.


Desktopový Skylake (Core i5-6400) v desce Gigabyte Z170-D3H

Podle BenchLife se určité známky toho, že se Intel snaží zalátat „díru“, která přetakování umožňuje, dají vypozorovat už na aktuálně distribuované opravě mikrokódu. Ta ovšem zatím přetaktování nezamezila, podle uživatelů by nyní stále mělo fungovat. Nicméně v době, kdy se bug způsobující pády systému pod Prime95 objevil, kolovala informace o tom, že oprava proběhne ve dvou krocích. Podle BenchLife by se případná „sabotáž“ měla odehrát právě až v nějaké z dalších vln aktualizací mikrokódu. Precedent existuje, v roce 2013 takto Intel bránil podobně partyzánskému taktování Haswellů na čipsetech jiných než Z87.

Pokud se tyto zatím asi ne příliš zaručené zprávy potvrdí, bylo by přetaktování zamčených CPU znemožněno na nových deskách, které by měly patřičný mikrokód v BIOSu už z továrny a také na nových várkách CPU, které by již měly aktualizovanou verzi z výroby. Na existujících deskách s neaktualizovaným BIOSem by nicméně mělo taktování fungovat dál, a také u již existujících CPU ho Intel nemůže znemožnit. Aktualizace mikrokódu jsou totiž volatilní – do čipu se nahrávají při každém spuštění a nepřežijí v něm restart nebo vypnutí.

 

Aktuálně vycházející aktualizace mikrokódu je tedy asi rozumné kvůli stabilitě CPU nainstalovat, ovšem v následujících měsících si před flashováním nových BIOSů raději dejte pozor a počkejte si na reference. Tedy pokud vám na přece jen nestandardním taktování zamčených procesorů přes BCLK záleží; pokud netaktujete, není se přirozeně proč vzrušovat.

KL24

Sky OC: Přetaktování zamčených CPU pro LGA 1151 přes BCLK na deskách ASRock
Sky OC: Přetaktování zamčených CPU pro LGA 1151 přes BCLK na deskách ASRock

Zdroje: WCCFtech, BenchLife, XFastest

Byl pro vás článek přínosný?