Hlavní navigace

Intel chystá další Compute Sticky s čipy Cherry Trail, Broadwell i Skylake

25. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

O víkendu jsme psali, že se na trhu (včetně toho tuzemského) začínají objevovat klíčenková PC Intel Compute Stick. Zdá se, že nejde jen o experiment a Intel z tohoto artiklu naopak hodlá podobně jako z barebonů NUC udělat stálou součást svého portfolia. Podle zprávy webu Fudzilla totiž připravuje několik dalších verzí tohoto výrobku. Co je ale nejzajímavější: tyto budoucí Compute Sticky jsou prý založeny na pestřejším výběru procesorů, mezi nimiž mají být vedle Atomů i výkonnější mobilní modely.

Intel zatím představil dvě verze tohoto zařízení s různým množstvím RAM a různě velkým úložištěm. Obě ale používají Atom Z3735F z 22nm rodiny SoC Bay Trail, často viděný v levných tabletech. Podle Fudzilly dostanou tato zařízení vcelku logický upgrade na 14nm SoC Cherry Trail, který by mimo jiného měl značně vylepšit integrované GPU. Zajímavé je, že Fudzilla zmiňuje vedle tabletových Atomů Bay Trail-T a Cherry Trail také Celerony a Pentia. Pokud nejde o chybu, znamenalo by to, že Intel hodlá použít také čipy Bay Trail-M nebo Braswell, které ovšem mají o něco vyšší spotřebu, takže by asi bylo třeba větší šasi s dokonalejším chlazením.

Intel Compute Stick
Intel Compute Stick

Kromě toho se ale mají do Compute Sticků dostat dospělejší CPU s tzv. velkými jádry, a to čipy Core M také určené pro tablety. Ty mají typickou spotřebu rovněž o něco vyšší než tabletové Atomy, nicméně jejich TDP je jen 4,5 W, což umožňuje pasivní chlazení. Klíčenka s tímto čipem by pak mohla mít podobný výkon jako ultrabooky postavené na této třídě procesorů, otázka je ale, zda se do nich podaří osadit větší množství RAM (dnešní Compute Sticky mají 1 nebo 2 GB paměti DDR3L).

 

První generace Compute Sticku s procesorem Core M má být založena na loni uvedeném Broadwellu, nicméně v plánu je podle Fudzilly i verze s následující 14nm generací Skylake. Core M odvozené od této architektury mají údajně mít TDP jen 4,0 W, což bude v takto kompaktním počítači přínos.

Intel Core M
Intel Core M (Broadwell). Pouzdro měří 16,5 × 30,0 mm

KL24

Compute Sticky s Atomem mají asi podobné poslání jako podobné klíčenky na bázi Androidu a čipů ARM, tedy zejména použití v roli multimediálního přehrávače připojeného k televizi. Modely s mobilními čipy Broadwell a Skylake by nicméně už mohly nabízet vyšší výkony. Intel je možná zamýšlí spíše jako alternativu k mini PC typu NUC, nebo jako počítač pro práci a další činnosti, jenž můžete nosit sebou a používat jej například na cestách v hotelových pokojích (po připojení k televizi). Takové použití ovšem bude stejně vyžadovat myš a klávesnici, takže je otázka, zda není lepší nápad mít kompletní notebook nebo přinejhorším tablet/telefon.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?