Hlavní navigace

Intel chystá karty PCIE s řadičem Thunderbolt. Nepoběží ale ve všech deskách

13. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době se zde několikrát jako téma objevila otázka nejsité budoudnosti rozhraní Thunderbolt. Konkurence v podobě standardního USB 3.0 totiž má zvýšit svůj teoretický výkon revizí (USB 3.1), a Thunderbolt zřejmě kvůli ceně příliš netáhne výrobce počítačů (Acer nad ním dokonce oficiálně zlomil hůl). Zdá se, že i Intel si uvědomuje, že rozhraní nemá na trhu potřebnou dynamiku, a poohlíží se po způsobech, jak by ho zpopularizoval. Jedním z nich má být i produkce přídavných karet s tímto rozhraním. Doposud byl totiž Thunderbolt dostupný pouze coby zařízení pevně integrované na (luxusnějších) základních deskách.

Podle serveru VR-Zone však toto omezení asi padne (tedy alespoň částečně, o tom za chvíli). Společnost si zřejmě spočítala, že zákazník často nejprve vybere desku bez Thunderboltu kvůli nižší ceně a v okamžiku, kdy by si kvůli výkonu chtěl pořídit například externí úložiště s tímto rozhraním, už je prostě pozdě. Je tedy nutno nějak dostat Thunderbolt i na levnější desky, aniž by tím cena řadiče z levné desky udělala drahou. A řešením mají být právě přídavné řadiče do slotu PCI Express.

Na první pohled se lze divit, proč vlastně takové karty ještě nevznikly, byť je již Thunderbolt k dispozici déle než rok. Částečné vysvětlení leží v multifunkční podobě rozhraní. Kromě PCI Express je jím totiž transportován i obrazový výstup (DisplayPort), který by nejprve bylo třeba nějak připojit do přídavného řadiče. S tímto problémem se budou potýkat i karty, které Intel chystá, a bohužel to vypadá, že se jej nepodařilo nějak zázračně vyřešit. Jak hned uvidíte, bohužel to také znamená, že tyto karty nebudou kompatibilní s libovolným počítačem – budou fungovat jen v k tomu určených deskách a upgrade nějakého existujícího modelu nebude možný.

Intel chystá karty PCIE s řadičem Thunderbolt
Intel chystá karty PCIE s řadičem Thunderbolt

Návrh Intelu počítá s tím, že karta bude vedle slotu PCI Express (s minimálně čtyřmi linkami) potřebovat ještě dvě další interní propojení. Obrazový výstup bude kabelem veden ze speciálního vývodu na desce. Pozitivní je, že alespoň nepůjde o externí propojku – nicméně zase to bude fungovat jen s integrovanou grafikou. Vedle obrazu bude na kartě ještě vstup GPIO, zřejmě sloužící pro řídící komunikaci karty se základní deskou. Ta tedy musí nést i druhý vývod pro toto rozhraní. Potenciální výrobci údajně dostanou referenční návrh přímo od Intelu; ten má používat standardní řadič Thunderboltu, čip Falcon Ridge.

Intel chystá karty PCIE s řadičem Thunderbolt
Intel chystá karty PCIE s řadičem Thunderbolt

Vedle potřebných vývodů bude vyžadovat speciální podporu i od BIOSu desky (zejména kvůli připojování a odebírání zařízení za běhu). Sečteno a podtrženo, na možnost instalace přídavné karty s řadičem Thunderbolt se bude muset myslet již při návrhu desky. Zřejmě bude také nutno desku s kartou společně certifikovat u Intelu a VR-Zone uvádí, že je Intel dovolí vyrábět jen firmám, které desky s Thunderboltem již mají v nabídce. Toto asi také znamená, že každý výrobce základních desek bude mít svou vlastní verzi přídavného řadiče (pokud ovšem vůbec projeví zájem) a s kompatibilitou to asi bude bledé. Desky, které budou podporovat pozdější přidání Thunderboltu, se budou prý prodávat s nálepkou „Thunderbolt Ready“.

 

Celá iniciativa tedy umožní jediné – aby se dal Thunderbolt nainstalovat až později a nezvedal kupní cenu desky. Přitom je pravděpodobné, že dokoupený řadič vás bude stát mnohem víc než integrovaný. Pokud má někdy Thunderbolt ve formě rozšiřující karty uspět, bude asi muset Intel zapracovat na tom, aby fungoval i bez kabelových berliček a bez omezení na konkrétní desky. Mimochodem, co myslíte – objeví se i deska pro AMD?

Asus ThunderboltEX
Asus ThunderboltEX

 Asus ThunderboltEXAsus ThunderboltEXAsus ThunderboltEXAsus ThunderboltEX

CS24

Mnozí z vás si již asi při čtení těchto odstavců vzpomněli, že kartu, fungující prakticky přesně na tomto principu, ukazoval Asus již na loňském Computexu. Prototyp, který vidíte na obrázcích, byl nazván ThunderboltEX a také potřeboval připojení na speciální header desky a zároveň externí propojku do konektoru DisplayPort. Co se však nestalo – karta údajně narazila na problémy s certifikací, a dodneška se neobjevila na trhu. Příliš rychle se asi ale nerozmohou ani nové, nyní již Intelem standardizované karty, neboť jak již bylo řečeno, budou fungovat jen v nových, k tomu speciálně navržených deskách.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?