Hlavní navigace

Intel chystá Sandy Bridge bez iGPU

30. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprávy o odemčeném Core i5-2550K kolují éterem už nějakou dobu. Doposud jsme ale netušili jednu důležitou věc: že tento model bude dodáván s deaktivovaným integrovaným grafickým jádrem, který zatím mají bez rozdílu všechny čipy Sandy Bridge vyjma SB-E pro platformu LGA 2011. Připomeňme, že základní frekvence tohoto procesoru je 3,4 GHz, maximální s Turbo Boostem pak 3,8 GHz. Jak nefunkční nebo deaktivované iGPU ovlivní spotřebu a možnosti přetaktování, zatím nikdo neví.

Připomeňme, že AMD už nyní prodává čipy Llano s vadným GPU jako Athlon II X4 631 pro patici FM1.

Intel chystá celkem tři modely z řady Core i5 bez iGPU. Budou označeny písmenem P, snad v návaznosti na značení čipsetů (u P67 nemá grafické jádro vyvedené výstupy na monitor). Core i5-2380P je co do taktů shodné s modelem i5-2400, frekvence jsou tedy 3,1 GHz v základu a 3,4 GHz s Turbem. Core i5-2450P je taktováno na 3,2 GHz s možným automatickým přetaktováním na 3,5 GHz.

Je zde ještě jedna odlišnost od klasických non-P a non-K variant: chybí podpora virtualizace (VT-d) a Trusted Execution Technology (TXT). Pro ty z vás, které to netrápí, mohou být modely označené písmenem P výhodnou koupí, pravděpodobně totiž budou oproti standardním modelům levnější.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?