Hlavní navigace

Intel chystá serverové procesory Xeon s malými jádry: konkurence proti ARMu a Zenu 4c

25. 2. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel chystá něco velmi podobného procesorům AMD s architekturou Zen 4c nebo serverovým ARMům: speciální Xeony jen s malými jádry E-Core specializované pro cloud.

Minulý týden se ještě v zcela jiné atmosféře bez ruské střelby do nevinných sousedů konala prezentace Investor Meeting 2022. Informovali jsme už o plánech budoucích CPU, chystaných herních GPUvýrobních procesů, které firma prezentovala. Intel ukázal ještě jednu zajímavost, a to roadmapu procesorů serverových. Mezi nimi se schovává pozoruhodná novinka: Xeony založené na architektuře E-Core z big.LITTLE procesorů.

Serverovou roadmapa Intelu můžete vidět na následujícím slajdu. Částečně není moc překvapivá, najdete v ní kódová jména, která jsou již několik let známá, ačkoliv jsou tato CPU stále věc budoucnosti. Je to proto, že serverová CPU nabrala s opoždění 10nm procesu velké zpoždění.

Velká jádra: Sapphire, Emerald a Granite Rapids

Intel má v současnosti na trhu jako nejmodernější generaci 10nm Xeony „Ice Lake-SP“, které měly vyjít původně nejspíš už v roce 2018, ale reálně přišly až loni. Tuto generaci má ale letos nahradit nová generace Sapphire Rapids na 7nm procesu (Intel 7, původně ho Intel označoval jako 10nm). Mnoho toho o nich už uniklo – mají architekturu Golden Cove, volitelně paměti HBM2e, podporu pamětí DDR5 a PCI Expressu 5.0 a jsou čipletové. Původně vydání těchto CPU mělo být kolem poloviny roku, ale proslýchá se, že by se Intelu pořád mohly opožďovat, takže větší dostupnost možná bude až v druhé polovině roku.

Větší novinka je následující generace. Už na příští rok 2023, tedy nejspíš 12 měsíců po Sapphire Rapids, plánuje Intel vydání procesorů Emerald Rapids. Ty jsou stále 7nm, takže se zdá, že by mohlo jít o refresh s podobnou či stejnou architekturou jader CPU a podobnou energetickou efektivitou jako má Sapphire Rapids – něco jako byly 14nm procesory Cascade Lake-SP v porovnání s předchozími Skylake-SP. Vložení takové refreshové generace do roadmapy může ukazovat na to, že se Intelu následující už skutečně nová generace zpozdila.

Galerie: Vzorek procesoru Intel Xeon Sapphire Rapids s čiplety a FPGA

Tou následující generaci mají být procesory Granite Rapids, což je jméno, které se objevilo už velmi dávno – psali jsme o nich už v roce 2018, ale podle současné rodmapy mají vyjít až v roce 2024. Intel je označuje jako 3nm procesory, tedy používající proces Intel 3, který původně Intel označoval jako 7nm+ (takže nemusí mít kvality 3nm procesu TSMC, ale být blízký spíš 5nm/4nm generaci). Tyto procesory tedy budou moci přinést výrazně lepší energetickou efektivitu.

To, že jsme se o nich dozvěděli šest let před vydáním, může ukazovat na zpoždění, protože typicky celý vývoj od koncepce základních rysů po vydání zabírá 4–5 let. Následující generace po Granite Rapids pořád jméno nemá.

Sierra Forest: Xeony s architekturou E-Core

Nicméně Granite Rapids není, jak už bylo řečeno, nová informace. Nové pro nás ale je, že Intel vytváří novou řadu procesorů Xeonů s úspornými jádry. Předchozí diskutované procesory jsou založené na linii P-Core, tedy velkých jader orientovaných na vysoký jednovláknový výkon (a také například používající HT). Ale Intel nyní nově do roadmapy zařadil také Xeony založené na linii E-Core, tedy malých, respektive „efektivních“ jader. Není to úplná novinka, protože Intel už měl jisté mnohojádrové čipy Atom pro servery, ale spíš byly určené pro síťovou a telekomunikační infrastrukturu, nebyly to přímo Xeony pro servery v pravém slova smyslu.

Roadmapa serverových procesorů Intel ukázaná na Investor Meeting 2022 Roadmapa serverových procesorů Intel ukázaná na Investor Meeting 2022 (Zdroj: AnandTech)

Nově ale Intel přímo Xeony (podle loga se tak budou jmenovat) chystá. Půjde o o procesory se samými jádry E-Core, ale jinak by asi mohly mít klasickou infrastrukturu do socketu, takže by dokonce možná mohly být zaměnitelné se standardními Xeony a servery pro ně.

První generace má označení Sierra Forest. Budou to procesory stejně jako Granite Rapids vyráběné na procesu Intelu 3 a také mají vyjít v roce 2024. Další generace po nich už je také v plánu, ale ještě nemá oficiálně sdělené jméno. Použité by v nich mělo být next-gen jádro E-Core, tedy asi nová architektura proti pro 7nm proces navrženému Gracemontu, který Intel používá teď. Jméno architektury roadmapa ale neříká.

V čem jsou tyto procesory nové (tedy kromě toho, že by to mohly být prakticky poprvé „Atomy“, čili procesory s malými jádry, pro socket)? Je to hlavně o jejich zacílení. Už jsme zmínili, že doteď serverové Atomy byly spíš trochu embedded řešení pro infrastrukturu. Tyto nové Xeony mají využívat toho, že jádra E-Core mají sice jednotlivě nižší výkon než P-Core, ale mají mnohem menší plochu a také nižší spotřebu. Jejich použitím se proto na jeden procesor dá dostat mnohem víc jader (a vláken, byť E-Core nemá HT). Xeon se samými E-Core tedy bude procesor o velmi vysokém počtu jader, zaměřený na „hustotu“ výkonu a současně energetickou efektivitu.

Takovéto procesory jsou považované za ideální řešení pro cloudové služby, kde jsou považované za vhodnější než procesor s méně výkonnějšími jádry (a ještě třeba s HT, což vytváří potíže s tím, že dvě vlákna jednoho jádra by neměli mít dva různí uživatelé). Přesně pro takovéto úlohy jsou propagovány serverové procesory ARM s architekturou Neoverse N1 a N2: vysoký počet jader, kde každé poskytuje jen jedno vlákno a mají individuálně ne úplně hrozný, ale přece jen nižší výkon než Klasické Xeony nebo Epycy. Sierra Forest a další Xeony s jádry E-Core jsou tedy přiznáním, že tato specializace procesorů má smysl a tyto čipy Sierra Forest tedy jsou přímá odpověď na současné serverové procesory ARM, která bude nabízena jako specifický produkt paralelně se standardními serverovými procesory.

Stejně tak je ovšem asi koncipovaná také „malá“ architektura Zen 4c, kterou nedávno oznámilo AMD. Také u ní je cíl takový, že jádro bude o něco pomalejší, ale díky nižší spotřebě a ploše jich procesor bude moci poskytnout mnohem víc. Tyto Xeony s E-Core jsou tedy zřejmě i odpovědí na specializovanou „efektivní“ či „cloudovou“ verzi architektury AMD.

Galerie: Snímky z továrny Intelu na čipy a pokročilá čipletová GPU a CPU Meteor Lake, Sapphire Rapids a Ponte Vecchio (Zdroj: CNET)

Zdroj: Intel, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?