Hlavní navigace

Intel hlásí za Q1 2018 tržby 16,1 miliardy $. 10nm čipy jsou ale odložené na rok 2019

27. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Dnes už jsme psali o tom, že do Intelu přichází Jim Keller, předchozí opora AMD při vývoji procesorů Ryzen, mezitím ovšem působící také v automobilce Tesla. Jeho angažmá může signalizovat různé změny a přeskupování uvnitř Intelu a není možná náhoda, že bylo zveřejněno zrovna teď. Intel totiž zároveň oznámil své čtvrtletní finanční výsledky za Q1 2018 a s nimi také určitý pohled na stav společnosti – a tentokrát přišla řeč i na bolavé místo, 10nm výrobní proces.

V posledním kvartálu loňského roku zaznamenal Intel tržby 17,1 miliardy dolarů, jelikož je ale první kvartál pro něj sezónně horší, očekával v Q1 2018 „jen“ 14,5–15,5 miliardy. To se mu však podařilo docela silně překonat, protože finální tržby jsou 16,1 miliardy dolarů. To znamená, že si Intel polepšil o 13 % proti stejnému období loňského roku (pokud se odečte efekt divize McAffee, kterou Intel osamostatnil, jinak by to bylo 9 %). Intelu v Q1 2018í o něco málo klesla marže, stále je ale na vysokých 60,6 %, čímž Intel vytvořil čistý zisk 4,5 miliardy dolarů. Provozní zisk byl stejný jako čistý, ačkoliv firma zaplatila 11,1% daň, za čímž by asi měly stát nějaké jednorázové vlivy, které odvedenou daň vykompenzovaly. Zisk rozpočítaný na jednu akcii dělá 93 centů.

Finanční výsledky Intelu za první kvartál roku 2018 Finanční výsledky Intelu za první kvartál roku 2018

Mimochodem, také Intel od tohoto období najíždí na nový standard účetnictví, který mění kritéria pro to, kdy se tržby zaúčtovávají, podobně jako AMD (to zveřejnilo výsledky o den dříve). Podle informací z konferenčního hovoru zřejmě toto o zvýšilo tržby v Q1 proti tomu, co by bylo uvedeno dle staré metodiky, nicméně během roku by se tyto změny měly vykompenzovat. Nejde o žádné „imaginární peníze“, jen o částky přesunuté z jednoho kvartálu do jiného.

Procesory pro PC jsou už jen polovina obratu

Jako vždy je zajímavé, jak se tyto tržby rozdělují mezi jednotlivé divize. Intel se investorům pochlubil, že už 49 % jeho tržeb tvoří příjmy z serverů a podobných dalších oblastí, které dává do kontrastu se sektorem PC (jenž kvůli stagnaci či pomalému zmenšovaní není vnímán jako příležitost k růstu). Tyto perspektivní trhy Intel označuje jako „data-centric“ (což je termín, který byl vpraven i do citátu Jima Kellera v tiskovce k jeho nástupu do firmy) a kromě samotné divize serverových CPU sem počítá také divizi internetu věcí, nevolatilních pamětí a FPGA, čímž se dostává na onu téměř polovinu.

intel-xeon-scalable-skylake-sp-1600Serverová divize (Data Center Group) přinesla v Q1 2018 celkem 5,2 miliardy, což je meziročně zlepšení o 24 %. Divize Internetu věcí, pod níž jsou i produkty Mobileye pro auta, 840 milionů (+17 %), divize nevolatilních pamětí, tedy NAND a 3D XPoint, pak rekordních 1,04 miliardy (+20 %) a divize FPGA 498 milionů (+17 %). Zdá se tedy, že se zde diverzifikační strategie Intelu hodně vyplácí. Čistě jen za procesory by jeho tržby zdaleka nebyly tak velké.

Prodeje desktop CPU klesly, vyšší ceny to ale kompenzují

Naopak Client Computing Group, pod níž jsou procesory pro PC, si zas tak dobře nevede. Její tržby jsou 8,2 miliardy dolarů, což je proti době před rokem nárůst jen o 3 %. I to je však zlepšení proti trendu v druhé polovině roku 2017. V Q4 2017 mu zde totiž tržby o 2 % poklesly a v Q3 2017 byl zase růst nula. Procesory generace 8000 (Coffee LakeKaby Lake Refresh) tedy Intelu evidentnš pomohly opět posílit. Podle prezentace stouply meziročně tržby v desktopu o 2 % a v noteboocích o 4 %. To však zajistily vyšší prodejní ceny, protože množství prodaných CPU zůstalo údajně stejné. Průměrné ceny prodaných desktopových čipů prý proti Q1 2017 stouply o 7 %, což by implikovalo, že se jich na počet prodalo o zhruba 4 % méně.

intel-coffee-lake-core-procesor-lga-1151-1600Ještě pro zajímavost: provozní marže divize Client Computing Group klesla z 38 % na 34 %. Nabízelo by se vysvětlení, že se více jader nových procesorů (a tím větší rozměry čipů) odráží ve výrobních nákladech, ale dle Intelu je hlavním faktorem něco jiného: náklady na přípravu přechodu na 10nm výrobní proces a expanze výroby modemů, které Intel do této divize začlenil (je možné, že mají nižší marže, jelikož je kupuje na náklady dost skoupý Apple, takže s větším podílem na tržbě proti loňsku táhnou průměrnou marži dolů).

Výhled na Q2 2018 je opět příznivý

Pozitivně by měl pro Intel pokračovat i zbytek roku. Na druhý kvartál očekává tržby 16,3 miliardy (plus minus půl miliardy), což se pravděpodobně opět podaří překonat, střed odhadu by ale znamenal 10% zlepšení proti Q2 2017. Zisk na jednu akcii má být okolo 85 centů. Zhruba o jeden procentní bod se má snížit hrubá marže, opět kvůli cenám 10nm procesu. Za celý rok 2018 očekává Intel příjmy 66,5 – 68,5 miliardy dolarů a čistý zisk okolo 3,79 dolarů na akcii.

Prognóza Intelu na Q2 2018 a celý rok, po vyhlášení výsledků v prvním čtvrtletí Prognóza Intelu na Q2 2018 a celý rok, po vyhlášení výsledků v prvním čtvrtletí

Pro zajímavost: daňová sazba má být 13 %. Dříve se pohybovala okolo 22 %, takže reforma v USA ji firmě hodně snížila. Avšak Intel stále platí o dost víc, než některé jiné velké firmy, ulévající zisky do daňových rájů, což si zaslouží hodně chvály.

Ilustrační foto: Wikimedia Commons Cannon Lake. Ilustrační foto: Wikimedia Commons

Problémy 10nm procesu: masová výroba odložena

Ve finančních výsledcích se jinak objevila jedna pro nás důležitá věc. Zdá se, že Intel oficiálně potvrdil či přiznal další zpoždění 10nm výroby. O tom, že není úplně v pořádku, se stále objevují různé zákulisní informace, naposled jsme na toto téma narazili nedávno v souvislosti se zvláštními okolnosti kolem NUCu s prvním 10nm procesorem Cannon Lake. Každopádně, nyní Intel v prezentaci uvedl, že zatímco „v malém množství“ už jsou 10nm čipy vyráběny, signifikantnější objem produkce se posouvá až do roku 2019 – přičemž není sděleno přesnější určení (tedy třeba zda v první, nebo druhé polovině – podle Briana Krzanicha má začít co nejdříve, jak to bude možné). Letos lze tedy asi čekat jen symbolické množství čipů Cannon Lake na trhu, které však asi doznají jen okrajového uplatnění jako v případě onoho NUCu Crimson Canyon. Významnější 10nm+ procesory Ice Lake letos již asi nebudou a pravděpodobně ani v prvních měsících po novém roce.

Doposud přitom Intel uváděl, že se 10nm čipy začnou ve větším množství vyrábět v druhé polovině roku 2018. Oficiální důvod odkladu je, že „výtěžnost se zlepšuje, ale tempo tohoto zlepšení je nižší než očekávané“. Jiné problémy (tedy s frekvencemi nebo spotřebou), údajně nejsou, což by mohla být naopak dost pozitivní zpráva.

MMF24

Oznámení o odkladu masové výroby 10nm procesorů v prezentaci Intelu Oznámení o odkladu masové výroby 10nm procesorů v prezentaci Intelu

Onen nyní už oficiální posun harmonogramu u 10nm procesu je poměrně negativní zprávou. Zatím bych stále počítal s tím, že dříve nebo později se proces podaří vyladit, podobně jako byly zvládnuty počáteční potíže na 14 nm, dnes prakticky zapomenuté. Ale Intel odsunul start komerční výroby a uvedení 10nm procesorů do nabídky už několikrát (o tom, že kdysi se s Cannon Lake počítalo už na rok 2016, ani nemluvě). A toto může živit obavy, zda nejde tak trochu o salámovou metodu a zda by třeba ani nyní nemuselo jít o odklad poslední.

Wafer s čipy Cannon Lake, který Intel tento týden ukazoval v Pekingu. Jde pravděpodobně o nejmenší konfiguraci s dvěma jádry a grafikou GT2 Wafer s čipy Cannon Lake, který Intel ukazoval v září. Jde o malý čip s dvěma jádry a grafikou GT2, výtěžnost je ale údajně stále problematická (Zdroj: AnandTech)

Brian Krzanich v konferenčním hovoru sdělil, že firma zná důvody špatné výtěžnosti. Zmíněna je velká míra vícenásobné expozice a to, že by 10nm proces měl být poslední před EUV – 7nm proces již bude EUV používat, možná od začátku. Kromě toho má také 7nm technologie cílit na o něco méně agresivní zvýšení hustoty tranzistorů (2,4× zlepšení), protože právě ambiciózní cíl pro hustotu (2,7×) údajně způsobuje na 10nm problémy. Pokud jde o problémy s výtěžností 10nm procesu, Intel údajně „přišel se zlepšeními“ (což je dost opatrná formulace, všimněte si, že není řeč o „řešení“), jejichž implementace a ověření ale bude nějakou dobu trvat. Na stejném místě mimochodem Intel neopomněl zdůraznit, že se svým 14nm procesem momentálně nabízí procesory, které na trhu vedou. A co je také zajímavé, potvrdil oficiálně příchod čipů Cascade LakeWhiskey Lake na této technologii.

Byl pro vás článek přínosný?