Hlavní navigace

Definitivní konec architektury IA-64 a procesorů Itanium. Intel ruší výrobu i prodej

4. 2. 2019

Sdílet

Že Intel interně odsoudil k zániku procesory Itanium, což je jeho originální VLIW architektura, která vznikla na konci 90tých let jako konkurence či nástupce „big iron“ RISC procesorů, je už dlouhou dobu známo. Až doteď byla však tato poprava stále „někde v budoucnu“. Nyní je to však už i oficiálně černá na bílém: Intel oznámil definitivní ukončení výroby těchto CPU, architektonicky se vymykajících skoro všemu ostatnímu, co se dnes na trhu vyskytuje.

Intel původně měl naplánované ještě nějaké další generace Itania, ale plány na ně byly již dříve opuštěny. Předloni sice ještě vyšla nová generace této architektury Itanium 9700, ve skutečnosti ale úplně nová nebyla. Intel původně plánoval novější architekturu na 22nm procesu, s kódovým označením Kittson. Ale ta byla zřejmě již dávno zrušena. To, co Intel v roce 2017 vydal, byl nakonec jen mírně zrychlený refresh, pravděpodobně stále používající 32nm architekturu a čipy Poulson z roku 2012. Po pěti letech by ale přirozeně i původně plánovaný Kittson byl na 22 nm zastaralý. Opožděný facelift 9700 byl asi vydán tak trošku pro zachování tváře, každopádně z toho bylo jasné, že Itanium už jenom dojíždí.

Další výroba čipů Itanium 9700 se ruší

Každopádně generace 9700 byla posledními Itanii v nabídce Intelu. Minulý týden ale Intel vydal dokument Product Change Notification, v němž oznamuje konec jejich produkce. Všechny čtyři zbývající Itania (modely 9720, 9740, 9750, 9760) a také paměťové buffery používané s nimi (čipy C112 a C114) se přestanou vyrábět během jednoho roku. Zákazníci, které nyní představuje prakticky jen HP, budou moci tyto procesory objednávat jen do 30. ledna 2020, poté už to nebude možné. Může jít o dlouhodobé objednávky (Intel uvádí, že nejzazší datum expedice je pro ně 29. červenec 2021), ale kolik čipů budou potřebovat, firmy musí závazně určit ke konci oné první jednoleté lhůty, jinak už budou mít smůlu.

Dokument oznamující ukončení prodeje a výroby procesorů Itanium

Dva a půl roku, které zbývají do onoho úplně finálního ukončení dodávek, může na první pohled vypadat jako ještě dlouhá doba. Itanium je ale používáno v mission-critical enterprise serverech, jejichž doba podpory bývá velmi dlouhá a v tomto kontextu jde o poměrně rychlé zaříznutí. Mimochodem, jde o druhé podobné ukončení produktové linie v krátké době, nedávno Intel oznámil také konec Quarků.

CS24

Procesor Intel Itanium 2 z doby, kdy tato architektura ještě měla větší význam (Foto: Konstantin Lanzet, Wikimedia Commons)

Intel už bude jen x86

Ukončení prodeje těchto konkrétních čipů je ovšem signifikantní hlavně proto, že to byla poslední Itania v nabídce a žádná náhrada nebo následující verze už po nich nepřišla a není plánována. Jde tedy o definitivní konec této architektury, jinak též označované EPIC (Explicitly parallel instruction computing), a její instrukční sady IA-64. Ta je patentovaná, takže také není reálné, že by instrukční sadu oprášil někdo jiný a nabízel pro ni CPU nezávisle na Intelu. Vzhledem k malému potenciálnímu trhu to ani není ekonomicky příliš realizovatelné.

Itanium ještě stihlo dostat nové logo dle aktualizovaného designu z roku 2015

S ukončením Itania končí období, kdy měl Intel v portfoliu i jiné architektury procesorů, než je x86 (respektive její 64bitová verze). Před Itaniem firma měla například VLIW a RISC architektury i860 a i960, v současnosti už alespoň navenek nic podobného nevyvíjí. Jakousi druhou cestou tak budeou v Intelu už jen GPU a případně speciální architektury koprocesorů pro strojové učení (Movidius, Nervana). Ne že by ukončení života architektury Itanium mělo nějaké velké praktické dopady (až na ony konkrétní servery od HP), ale rozmanitost procesorového světa trochu upadne. Čipy ARM jsou sice teď silnou konkurencí x86 a zdá se že i IBM Power zase nabírá síly, ale Itanium bylo o dost unikátnější, byť nakonec relativně neúspěšné.

Byl pro vás článek přínosný?